Lumina Gnosticismului: Pistis Sofia si Demiurgii

Categorii: Vindecare, Misticism, ocultism, Demiurgi (Gnosticism)

13-Jun-2022 18:33 - 569 vizionari

Un film ca un fel de introducere in Gnosticism.

Se aminteste Evanghelia dupa Toma, pe care am amintit-o si eu de cateva ori in blog, mai concret: pasajul in care Iisus dezvaluie numai lui Toma cine este El cu adevarat (link) si cand ucenicii l-au rugat pe Toma sa le spuna si lor, Toma a zis: daca va spun ma omorati cu pietre (lapidare = blasfemie pentru Evrei = Iisus este Dumnezeu) si din pietrele vor iesi flacari care ii vor ucide pe ucenici.

interesanta este referirea la Vede (zeul la care se roaga Vishnu este o forta primordiala inaccesibila  muritorilor, te omoara daca te rogi direct acelui zeu si, astfel, Vishnu este un intermediar, ca Iisus ?) si asemanarea intre Titanii (mitologia Greco-Romana) si Asura (mitologia Indului) = mitologia proto-indo-europeana ?

Si eu m-am gandit cum ar fi sa te intorci in timp si sa observi exact ce venerau oamenii aceia.

Asemanarea: Desene in basorelief cu un om cu coarne de cerb care mediteaza in pozitia lotus in India si un alt om cu coarne de cerb in Irlanda. In film nu s-a gasit legatura, dar eu afirm: poate e zeul Cernunnos din mitologia celtica.

Interesanta este si referirea la Carl Jung cu arhetipurile lui cu mentiunea ca functioneaza, clasificarea dupa arhetipuri chiar obtine rezultate in terapie = archonii din Gnosticism exista si scrierile gnostice nu sunt legende.

Arhetipurile lui Jung pot fi vazute ca programe de calculator si apar consistent in basme, mituri, vise, simboluri religioase. Vindecarea se produce cand expui arhetipurile, atunci ele nu mai au influienta asupra ta.

Arhetipurile se activeaza cand le intalnesti si crezi in ele, povesteste Robert Price ca la un botez, desi el nu mai credea (a fost preot, dar s-a racit in credinta), in botezat s-a manifestat arhetipul.

Grecii filozofau la impartirea materiei in atomi cu 500 de ani inainte de Cristos si acum in lume religiile Abrahamice inca mai au adepti.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.