Laptop HP OMEN 16

Categorii: AI, Programare, Windows, Unix, Stiinta si Tehnologie

02-Mar-2022 12:39 - 322 vizionari

Saptamana trecuta mi-am cumparat un laptop HP cu procesor Intel i7-11800H si 32 giga de RAM si placa video nVidia RTX 3060 (memorie 6 giga).

Laptopul a venit preinstalat si licentiat cu Windows 11, care s-a dovedit a fi o mare dezamagire.
In Windows 11, jocul instalat (The Witcher 3) a mers perfect si din prima incercare cu detaliile de grafica setate la maxim.
Placa video a laptopului este ieftina si buna si sunt multumit de ea, dar de Windows 11 nu.
Degeaba interfata Windows 11 este un pic mai placuta decat Windows 10, daca lipsesc customizari importante din Windows 11.

In Windows 11 nu pot vedea in taskbar ce programe se ruleaza, nu pot sa vad lista de ferestre ca icoane sau ca icoane combinate cu titlul ferestrelor, nu pot sa mut taskbarul sus sau stanga sau dreapta, este permanent pozitionat jos. Exista un program care restaureaza taskbarul windows 11, l-am instalat si merge ok, dar este comercial si trebuie sa-l cumpar.

Am redimensionat partitia windows din windows la 256 giga si in restul de spatiu liber (aproximativ 700 giga) am instalat Linux, pentru ca vreau sa pastrez licenta de windows si sa joc anumite jocuri, dar si pentru ca am nevoie de un sistem de operare robust, gratis, puternic, flexibil, customizabil, etc.

Initial am testat Linux Mint, dar am renuntat la el pentru ca este dificil de potrivit driverele de video cu monitorul extern si cu selectia Intel-nVidia.

Apoi am testat, dar nu instalat, Linux Solus (am scris despre el), dar am renuntat la instalare pentru ca nu a detectat harddiscul SSD.

Am renuntat temporar la Linux Mint si am instalat Ubuntu desktop, un sistem care s-a dovedit incredibil de flexibil si de customizabil: am instalat repede driverul nVvidia si am gasit preinstalat un utilitar care schimba usor intre placa video Intel (onboard oferita de procesor) si placa nVidia (placa externa), am descoperit ca placa video Intel nu are iesire HDMI si ca merge numai cu afisajul laptopului si numai cu nVidia pot avea monitor extern pe HDMI simultan cu afisare pe ecranul laptopului, probabil si pe conexiunea Thunderbolt.

Probabil daca insist (acum stiu ce vreau si cum sa le combin) merge ok si Linux Mint, dar raman cu Ubuntu.

In Ubuntu am instalat Mate Desktop si la login am selectat Mate si interfata este exact cum imi place si cum am folosit-o si in Linux Solus.

Urmatorul test a fost sa vad cum merge Python cu Inteligenta Artificiala pe placa video nVidia.

Deja stiam la ce sa ma astept pentru ca am facut cateva teste gratis (nu am abuzat) in serverele Google, dar am vrut sa testez modele AI pe calculator cu 32 Giga RAM si placa nVidia.

Ca sa pot accesa din Python puterea de calcul a placii grafice, am gasit un articol si am instalat pachetele necesare (pentru sisteme tip Debian cum e Ubuntu si Mint, dar nu si Solus) in doi pasi:

LAMBDA_REPO=$(mktemp)
wget -O${LAMBDA_REPO} https://lambdalabs.com/static/misc/lambda-stack-repo.deb
sudo dpkg -i ${LAMBDA_REPO} && rm -f ${LAMBDA_REPO} && \
sudo apt-get update && sudo apt-get install -y lambda-stack-cuda

urmat de restart Linux, apoi aproape acelasi lucru:

LAMBDA_REPO=$(mktemp) && \
wget -O${LAMBDA_REPO} https://lambdalabs.com/static/misc/lambda-stack-repo.deb && \
sudo dpkg -i ${LAMBDA_REPO} && rm -f ${LAMBDA_REPO} && \
sudo apt-get update && \
sudo apt-get --yes upgrade && \
sudo apt-get install --yes --no-install-recommends lambda-server && \
sudo apt-get install --yes --no-install-recommends nvidia-headless-455 && \
sudo apt-get install --yes --no-install-recommends lambda-stack-cuda

si iar restart.

Un alt articol documenteaza cum sa instalezi pytorch pentru CUDA 11.3:

pip3 install torch==1.10.2+cu113 torchvision==0.11.3+cu113 torchaudio==0.10.2+cu113 -f https://download.pytorch.org/whl/cu113/torch_stable.html

Am instalat pachetele necesare pentru Python (pynvml, pytorch-lightning, torchvision, …) si am reusit sa rulez exemple de programe AI.

Sunt un pic dezamagit ca in primele ore de teste programul se termina afisand ca placa video nu are suficienta memorie, adica 6 Giga nu sunt de ajuns.

In imaginea urmatoare, programul python3 foloseste 5.4 Giga din placa nVidia si o parte (146 Mega) folosete Linux pentru afisarea grafica:

nvidia smi

Dar am redus imaginea generata la 250x250 puncte si am avut success.

Calcul 200 iteratii folosind GPU intr-un minut si 7 secunde:

VQGAN script

Pentru o imagine de 250x250 puncte si folosind un CPU i7-1165G7 (4 nuclee) 200 de iteratii s-au facut in 13-14 minute.

Pentru o imagine de 250x250 puncte si folosind un CPU i7-11800H (8 nuclee) 200 de iteratii s-au facut in 8 minute.

Pentru o imagine de 600x600 puncte si folosind numai CPU (pentru ca nu merge pe placa nVidia ca nu are suficient RAM) cele 200 de iteratii pe laptopul meu se termina in 29 de minute sau mai mult, ca nu am avut rabdare si pe celalalt laptop in o ora.

Se pare ca laptopul HP OMEN este bine ventilat si procesoarele nu depasesc 80 de grade cand am testat prime95 cateva minute, dar dupa 2-3 ore de jocuri temperatura ajunge la maxim 90 de grade pe setare medie  (nu maxim) si la 100 de grade pe setari ultra, dar acestea sunt valori maxime atinse in cateva ore si media este de 70-80 de grade.

Acum, cand scriu la laptop si am si o masina virtuala pornita, procesoarele merg la 34-38 de grade.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.