Memorie ocupata in Windows 10

Categorii: Windows

03-May-2021 08:48 - 320 vizionari

Cred ca saptamana trecuta am luat un virus pe Window 10 Home, pentru ca am executat un program mai vechi (un proxy http de la rusi) si antivirusul m-a anuntat ca programul este suspicios dar este de risc scazut.

Am mai folosit programul cu 3-4 ani in urma si l-am pastrat, asa ca l-am executat si acum.

Dupa o jumatate de ora calculatorul a inceput sa aiba activitate multa pe hard disk.

Probabil au fost actualizari de windows, sau am luat vreun ransomware si acum imi incripteaza datele de pe laptop, probabil hackerii s-au sesizat dupa o jumatate de ore si au inceput sa preia controlul calculatorului – am motive sa fiu paranoic si in urmatoarea postare explic de ce.

Am sincronizat repede datele cu un sistem de stocare extern prin retea (un Linux cu Samba) si mi-am reinstalat calculatorul.

Dupa reinstalare si multe-multe actualizari observ ca windows 10 merge mai prost decat mergea saptamana trecuta, dar si-a revenit dupa 2-3 zile de utilizare (a terminat actualizarile, a terminat indexarile si rapoartele catre Microsoft, pentru ca acum e un calculator proaspat instalat si gol, aproape niciun software).

Poate nu a fost virus sau troian, poate a fost doar una din nenumaratele actualizari windows 10, dar nu am vrut sa risc.

Poate Microsoft mi-a trimis actualizari antivirus dupa analiza programului proxy suspicios de la rusi si apoi antivirusul (avand baza de date actualizata) a decis sa scaneze tot calculatorul.

Nu stiu!

Nu o sa stiu niciodata in Windows 10 cine ocupa memoria si cine are activitate pe hard disk pentru ca task managerul din Windows 10 minte cu nerusinare:

win 10 taskmanager memory

win 10 taskmanager memory

Paranoia: poate programul (troian de la rusi) care ocupa memorie si/sau are activitate pe hard disk este ascuns de sistem si nu apare in lista de procese afisata de task manager.

Este gresit sa crezi ce vezi in task manager. O masina virtuala pornita (running) nu poate sa ocupe 70-80 mega de RAM.

In imagine am pornite doua masini virtuale: windows si linux, si am alocat doi giga pentru masina virtuala “Windows 7 Access” si un giga de RAM pentru “Linux Ubuntu Docker”.

Am 90% din memorie ocupata, vad toate procesele ca administrator (in imagine este si serverul de SQL, care ruleaza sub alt cont), dar daca se aduna memoria raportata de task manager, nu se obtin cei 90% din total 8 giga de RAM.

Probabil 2 giga masina windows + 1 giga masina Linux + 1 giga pentru windows 10 + 3 giga restul programelor (aici Firefox ia 1,555.5 mega) = 7 giga ocupati, restul liber.

Sunt tot mai dezamagit de Windows 10 si nu imi pare rau ca trec pe Linux.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.