Argumente pro Linux

Categorii: Informatica, Unix, Windows

15-Mar-2021 18:27 - 1238 vizionari

Am vazut intr-un film artistic cum cineva castiga controlul asupra unui calculator la cateva secunde dupa ce introducea un stick USB si multa vreme dupa aceea (2-3 ani) am crezut ca sunt zvonuri, mituri si legende pana am vazut alt film pe Youtube.

Tot timpul am crezut ca un calculator care are dezactivata optiunea autorun din stickuri USB sau care are un antivirus actualizat, este in siguranta, pana am vazut acest film:

Stickul USB din film nu este un stick normal, nu este un mediu de stocare, este un microcontroler cu interfata USB care simuleaza o tastatura. Pentru ca protocolul de tastatura este standard si este deja implementat in Windows, comunicatia cu calculatorul se face rapid, nu este nevoie de instalare de drivere, calculatorul este compromis in mai putin de o secunda.

Am realizat ca in Windows foarte greu te poti proteja de asa ceva (cu firewall enervant care te pune sa confirmi orice conexiune) si ca nici Linux nu este invincibil la acest tip de atac.

Apoi am vazut un alt film pe Youtube: cum poti sa iti compromiti calculatorul deschizand un fisier pdf special construit.

Intr-un serial TV cu genii (Scorpion TV Series 2014-2018), seful echipei de geniali (IQ 197) reuseste sa castige accesul fizic la birourile unei firme infectand meniul pdf (accesibil din Internet) al unui restaurant aflat in apropiere. La pauza de masa, angajatii se conecteaza pe internet, deschid meniul pdf al celui mai apropiat restaurant si geniul asteapta sa se conecteze cineva de la HR, preia controlul calculatorului HR, tipareste o legitimatie noua cu date reale si astfel reuseste sa intre in cladire.

Am crezut ca formatul pdf este sigur si ca toate problemele de securitate au fost eliminate de multa vreme, dar acest film mi-a demonstrat cat de putine stiu:

Metoda de atac functioneaza cu Windows XP si WIndows 7 si pentru Adobe Reader 8 si 9.

Niciodata sa nu deschideti fisiere primite prin email (email spam = email nedorit = necunoscut), nici pdf, nici arhive, nici imagini, filme, etc.

Probabil Linux este protejat la asa ceva, dar chiar daca nu este, pericolul de compromitere al calculatorului este mult mai mic decat in Windows datorita mecanismului de login ca non root si posibilitatea de executie a comenzilor periculoase in regim elevat cu sudo.

Si inca un film vazut pe Youtube m-a convins sa renunt la Windows. Un film care afirma ca Windows este popular si ca este in viata datorita jocurilor, dar majoritatea jocurilor au inceput sa mearga ok pe Linux, fie nativ, fie cu programe adaptoare (Steam cu ProtonDB, Goldberg Emulator, Legendary, GameHub, Chiaki, play.it, Wine, PlayOnLinux, Lutris, CrossOver, … ) si ca declinul Windows-ului a inceput.

Concluzia: Linux forever!


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.