Svelte + Deno

Categorii: Programare

06-Feb-2021 21:15 - 1756 vizionari

TLDR: Svelte is the future of the front end and Deno is the future of server-side JavaScript.

Imi place tare mult Svelte (un compilator de programe JavaScript) si de mai mult de sase luni il folosesc in aproape fiecare solutie software.

Ieri mi-am amintit de Deno (creat de autorul node js cu intentia sa fie un succesor al lui node js) si am incercat sa potrivesc un proiect probabil abandonat sa functioneze cu Deno si am reusit, dar reteta nu este prea eleganta. Cred ca denofn/svelte este un proiect abandonat pentru ca documentatia este zero, nici nu merge cu ultima versiune de Deno (merge cu 1.6.1), a trebuit sa modific un pic configuratia implicita ca sa importe trei biblioteci mai vechi (versiunea curenta a bibliotecii dadea erori pentru ca dupa 3 luni s-a schimbat un pic arhitectura pachetului) si alte cateva bucati de cod care importau direct biblioteci incompatibile fara sa foloseasca abilitatea lui Deno sa importe cod dintr-o configuratie (fisierul import_map.json) – toate acestea demonstreaza ca denofn/svelte este o incercare abandonata, nedocumentata si inconsistenta.

Dar astazi, cautand svelte printre modulele Deno oferite de terti, am gasit snel, un compilator de aplicatii Svelte construit special pentru Deno.

Am creat un proiect snel (snel create nume_proiect), am compilat, testat si apoi adaugat cateva componente svelte create de mine cu cateva luni in urma si succes total.

Am gasit undeva in Internet expresia “Svelte is the future of the front end and Deno is the future of server-side JavaScript.” si am inteles ca ma indrept in directia potrivita.

Problema este ca Deno este intr-un proces intens de dezvoltare si de restructurare si am observat ca versiunile, chiar si minore sau consecutive, sunt inconsistente si incompatibile una cu alta.

Dar dupa 6 luni (sunt incepator in NodeJS si il utilizez doar de dragul pachetului Svelte) de utilizare NodeJS, cred ca merita sa investesc timp si experienta in Deno.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.