Misterul originii vietii

Categorii: Vindecare, Univers simulat, Misticism, ocultism

05-Jan-2021 17:02 - 907 vizionari

Un film care ma pune pe ganduri si imi da motive de meditatie.

Pamantul s-a format acum 4.5 miliarde de ani, 500 de milioane de ani mai tarziu apar primele forme de viata, 800 de milioane mai tarziu apar bacteriile capabile de fotosinteza, 700 milioane de ani mai tarziu apare catastrofa oxigenului urmata de inghetarea pamantului aproximativ cu 2.3 miliarde de ani in urma.

Din film:

Viata a aparut brusc (explozia din Cambrian) si complexa (toate moleculele au chiralitate, exceptie cateva ca apa si acidul acetic) si nu s-au mai gasit in natura forme intermediare sau de chiralitate opusa vietii din prezent, adica este prezent fenomenul de homochiralitate: zaharul natural (produs de plante) are chiralitate de dreapta (dextrogir), toti aminoacizii sunt levogiri, ADN e dextrogir, …

Timpul nu este un aliat pentru chimie, compusii nu stau stabili multa vreme, ori se descompun ori reactioneaza cu altii: se degradeaza sau se obtin alte produse nedorite. Timpul sustine evolutia, dar nu este un aliat pentru reactiile chimice.

Sunt necesare multe operatii chimico-fizice (incalzire, racire, purificare, izolare) temporizate cu precizie si pe care natura nu prea avea cum sa le faca.

Primul nanomotor sintetizat in laborator se invartea cu 1.8 rotatii pe ora, dar dupa ce cercetatorii au scos un atom de sulf, motorul a mers cu 3 milioane de rotatii pe secunda. Pentru asta, cercetatorii au trebuit sa refaca procedura de sinteza. Oare asa a facut si natura? Inclin sa spun ca probabil ca da, pentru ca natura a experimentat in paralel sinteza (miliarde de reactii chimice efectuate simultan pe tot globul dupa racirea planetei si intrunirea conditiilor vietii: nici prea frig, nici prea cald, suficient lichid si suficiente minerale generate de vulcani pe fundul oceanului) si moleculele potrivite sa supravietuiasca s-au format si au ramas stabile, iar restul s-au descompus si reciclat. Dar probabilitatea este foarte mica.

Pe la minutul 28 am inteles cat de mica este probabilitatea ca viata sa fi aparut fara interventia unui creator: probabilitatea ca moleculele necesare (carbohidrati, proteine, aminoacizi, lipide, acizi nucleici) sa se formeze X probabilitatea sa se cupleze in ordinea dorita X … probabilitatile ca moleculele mai mari sa se cupleze intre ele … pana la cea mai simpla celula (arheea).

Sunt peste 40,000 de lipide diferite in componenta membranei celulare.

La minutul 31: In membrana celulara sunt diferite proteine (ionofori) care lasa ionii sa intre si sa iasa din celula. Daca in celula nu se pastreaza concentratia potrivita de ioni, celula se destabilizeaza si se sparge.

6 carbohidrati se pot asambla intr-un triliard de combinatii si daca secventa nu e corecta, celula moare.

Minutul 34: probabilitatea aparitiei vietii din combinatii intamplatoare este atat de mica (una din 10 la puterea 79 miliarde = 1079,000,000,000) comparativ cu numarul total de particule elementare din univers (10 la puterea 90 = 1090).

Minutul 37: analogie cum a aparut viata intamplator: dintr-o cantitate de carne de curcan fiarta cu cateva pene, daca ai destula rabdare (cateva miliarde de ani) este o sansa ca pasarea sa revina la viata.

Primele forme de viata apar la 500 de milioane de ani dupa formarea planetei Pamant.

Explozia de viata din Cambrian a inceput acum 540 milioane de ani si vreau sa subliniez: diversificarea vietii la inceputul Cambrianului a inceput la 3.46 miliarde de la primele forme de viata.

Meduzele au aparut cu 500 de milioane de ani in urma si au ramas nemodificate pana in prezent.

Viata a avut nevoie de 3 miliarde de ani si ceva ca sa produca fiinte complexe (pluricelulare), dar meduzele au ramas nemodificate pana in prezent.

Trebuie sa recunosc, si filmul o recunoaste in final, ca absolut tot ce e legat de viata (aparitie, dezvoltare, diversitate, simbioza, ADN) implica existenta unui Creator.

Imi mentin parerea ca ne aflam intr-un sistem de dezvoltare personala (univers simulat) in care avem posibilitatea (prin reincarnari multiple) sa experimentam si sa evoluam.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.