Un documentar care aminteste de cele mai importante evenimente din istoria planetei noastre si prezinta cateva intorsaturi curioase in evolutia vietii.
Interesant filmul:
Cu 66 milioane de ani in urma un asteroid din Iridiu a lovit pamantul in Yucatan si 75% din vietati au disparut; nu a supravietuit nicio fiinta mai mare de 25kg.
Cu 200 milioane de ani in urma vulcanii au transformat planeta, 96% din viata marina si 70% din viata terestra, a disparut.
Cu 2.5 miliarde de ani in urma oxigenul, ca produs secundar din metabolismul unor bacterii, s-a acumulat in atmosfera si dus la disparitia a 99% din viata terestra si marina. Prima fotosinteza producea Sulf si Hidrogen sulfurat (H2S) si nu era otravitoare pentru mediul din vremea aceea, dar anumite bacterii au suferit o mutatie si au inceput sa produca Oxigen (in loc de Sulf) si Apa (H2O in loc de H2S).
Batalia dintre bacteriile producatoare de Sulf si bacteriile producatoare de Oxigen a durat 200 milioane de ani si a constat din cicluri in care oxigenul omora aproape toate bacteriile si oxida Fierul si oxizii de fier se depuneau pe fundul oceanului, apoi bacteriile isi revenau cand scadea nivelul Oxigenului si pe fundul oceanului se depuneau compusi ai Siliciului si sedimentele negre de bazalt (roca vulcanica), apoi ciclul se relua si tot asa … timp de 200 de milioane de ani, se vede din alternanta depozitelor de pe fundul oceanelor.
Dar dupa 200 milioane de ani s-a intamplat ceva incredibil: bacteriile s-au adaptat sa tolereze Oxigenul si au produs si mai mult Oxigen, apele s-au saturat de Oxigen si s-au curatat, Oxigenul a reactionat cu tot ce se putea si a creat depozite si a lasat apa limpede, tot Fierul s-a oxidat si Pamantul s-a acoperit cu un strat uniform de oxid de Fier, adica Pamantul a ruginit.
Apoi Oxigenul a inceput sa se acumuleze in atmosfera si sa reactioneze cu metanul (CH4) transformandu-l in dioxid de carbon (CO2). CH4 creaza un efect de sera (incalzire globala) mai bun decat CO2 si Pamantul a inceput sa se raceasca. Apoi bacteriile, care deja consumau CO2 si lumina de la soare, s-au inmultit si mai mult si Pamantul s-a racit si mai mult (pierzand CO2) pana a inghetat si a ramas asa timp de 300 de milioane de ani.
Undeva pe Glob, pe langa vulcani subacvatici sau gheizere, numai un procent din vietuitoarele planetei au supravietuit.
Aproximativ 2 miliarde de ani in urma Pamantul se reincalzeste, apar eucariotele, 500 de milioane de ani mai tarziu apar ciupercile care faramiteaza si descompun piatra si produc humus (sol fertil) apoi, un miliard de ani mai tarziu, apare explozia de viata din Cambrian, 70 de milioane de ani mai tarziu apar plantele, …