Inca ne mai amuzam pe seama robotilor si a programelor pe care le ruleaza, dar sunt sigur ca este inceputul sfarsitului de şagă cibernetica si cine rade la urma rade mai bine.
Este interesant cat de repede evolueaza un sistem informatic si cat de bine se descurca la rezolvarea problemelor expuse vizual printr-un joc:
Dupa cateva milioane de incercari, urmaritii au inceput sa blocheze usile si sa se apere de urmaritori, apoi, dupa zece milioane de simulari, situatia s-a schimbat cand urmaritorii au reusit sa repozitioneze o rampa, apoi iar situatia s-a schimbat, cand urmaritii au considerat ca la inceputul jocului prioritar este sa fure rampa si apoi sa blocheze usile cu cuburile, …
Se pare ca Inteligenta Artificiala chiar evolueaza si chiar obtine rezultate prin metode neasteptate:
Am descoperit cu surpriza ca algoritmul de pe serverul quick draw with google este capabil sa recunoasca stilul de desen si sa-l asocieze cu tema data, adica s-a intamplat de cateva ori ca un desen facut de mine sa nu fie recunoscut, dar, jucand in continuare, cand mi-a picat aceeasi tema si am desenat la fel, nu am apucat sa termin desenul, ca deja calculatorul ma anunta ca stie ce intentionez sa desenez. Impresionant este ca sistemul poate ghici si alte desene inainte sa termin de desenat, dar sa demonstreze ca a invatat sa recunoasca desenul meu este si mai impresionant.
Alte experimente cu inteligenta artificiala de la Google: https://experiments.withgoogle.com/
Cand robotii vor ajunge un pic mai independenti, se vor organiza ca insectele sociale (albine, furnici, termite, viespi) prin integrare in grup (comunicare wireless prin Internet) si diviziunea muncii (roboti culegatori, roboti gardieni, roboti reparatori, roboti senzori de patrulare si actualizare harta, …).
Este inevitabil si astept cu interes (curiozitate morbida de inginer) invazia insectelor robot cu speranta ca biologicul va fi intotdeauna cu un pas inaintea ciberneticului.
In seria Star Trek, borgii erau lenti si naivi cand erau abordati individual sau cand erau deconectati de la retea, dar se adaptau repede si informatia de adaptare era anuntata in toata reteaua, astfel puteau invata rapid din greseli. Nu trebuie subestimata puterea de calcul a retelei cibernetice, putere care intrece inventivitatea umana.
Dar am incredere in solutia biologica pentru ca exista, se inmulteste si se adapteaza de peste 3 miliarde de ani, ocupand toate nisele lantului trofic.