Cand se manifesta constienta in roboti

Categorii: Stiinta si Tehnologie, Univers simulat, Vindecare, AI

14-Apr-2019 10:40 - 1916 vizionari

Am testat un exemplu de program de inteligenta artificiala (python, tensorflow, retele neuronale) si am reusit sa generez muzica si poezii.

Cu cat lasam mai mult programul sa invete (chiar si 2-3 zile) cu atat reusea sa genereze ceva mai consistent.

Prin analogie, am inteles ce inseamna intuitia umana: senzatia dedusa din experienta. (Nu poti sa intuiesti ceva ce nu ai mai experimentat pana acum.) In creierul uman este foarte multa redundanta: foarte multe informatii (evaluari, determinari) ajung simultan la zona de decizie si decizia finala se ia prin vot, validata de reflexe, ratiune, etica, …

Antrenarea unei retele neuronale: se pregatesc datele de intrare (texte cu opere, texte cu poezii, texte cu stiluri muzicale, imagini de animale, imagini de litere sau scris de mana, …), se initializeaza reteaua neuronala cu valori aleatorii, se prelucreaza datele de intrare de mii de ori si cu fiecare pas se regleaza valorile (ponderile) retelei neuronale, iar, in final, reteaua este pregatita sa prelucreze cu success (acuratete de 99,99%) date care nu au existat in setul de instruire.

Am crezut ca am avut o revelatie: daca dotez un robot cu retea neuronala pentru miscare, pentru limbaj, pentru auz, pentru vaz, …. - aproape la fel cum este creierul uman, dar la scara mult mai mica, probabil dupa o vreme robotul devine constient si incepe singur sa isi dirijeze actiunile in directia utila lui.

Pot dota robotul cu receptori de durere si robotul va invata din experienta ce e bine si ce e rau, dar oare va avea empatie sa nu raneasca pe altii?

(In lumea aceasta trebuie sa experimentezi durerea ca sa inveti si sa te feresti de situatiile neplacute. Fara durere nu exista evolutie, nu exista motivatie, nu exista referinta.)

Dar am realizat ce lipseste si am inteles de ce nu vor putea robotii sa evolueze ca oamenii: lipseste sufletul.

Dumitru Constantin Dulcan:
Fiintele unicelulare au o forma de gandire si un discernamant, desi nu au creier.
Nici plantele nu au creier, dar comunica intre ele.
Dincolo de celula, dincolo de molecule si atomi, exista o inteligenta a materiei care dirijeaza viata.
Exista o informatie dincolo de materie: proiectarea imaginii unui organ sanatos vindeca organul bolnav, proiectarea imaginii unui anestezic a reusit inducerea anesteziei, in viitor medicina va lucra cu informatia proiectata, nu cu medicamente.

Asadar robotii nu vor capata constienta, nu vor avea acel zvâc (suflet, constient, subconstient) care sa-i determine sa evolueze si sa se autodepaseasca.

Robotii vor conduce procesele in mod automat, inconstient, dupa cum reteaua neuronala a fost antrenata sa o faca, fara sa inteleaga insemnatatea si consecintele actiunii efectuate.

Daca un robot, aflat la conducerea unui sistem, decide ca o fiinta vie nu este utila sau i-a scazut utilitatea sub un anumit prag, o elimina, ucigand-o si oferind-o hrana celorlalte fiinte.

Trebuie sa invatam sa apreciem Creatorul, Creatia si Simularea (iluzia din planul material creata pentru evolutia spirituala) si pas cu pas, prin tehnologie, cunoastere, etica si adevar, sa ne reintoarcem la Sursa, la Creator cu noi informatii si experiente.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.