Cum sa pornesti in Windows un program invizibil in taskbar

Categorii: Windows, Programare

18-Oct-2018 17:02 - 1767 vizionari

Am avut nevoie sa pornesc cateva procese critice (monitorizare linii de ambalare si cantare de produs intr-o fabrica) care sa fie repornite cand operatorul, din greseala sau din rea-voinţă, le inchidea.

Programul supervizor porneste programul de monitorizare (sau cantarire) si il reporneste.

Problema este cine ascunde programul supervizor, astfel incat sa nu fie oprit accidental.

Timp de cativa ani am folosit cu succes programul hstart.exe sa pornesc supervizorul, dar, intr-o zi, politicile de securitate de domeniu au decis ca hstart.exe este un program dubios si l-au sters automat din calculator.

Cautand o solutie alternativa am descoperit ca programul pythonw.exe poate porni un program python fara sa afisese un titlu in taskbar. Daca nu apare titlu in taskbar si nu are fereastra de windows, programul nu este vizibil si nu apare pe ecran, dar se executa si poate fi vazut si oprit numai din taskmanager.

Inspirat de hstart.exe si de Erlang supervisor, am creat o aplicatie disponibila in domeniul public la github: py-appmon.

py-appmon poate fi compilat si distribuit ca aplicatie independenta si poate porni orice program, nu numai programe python.

Atentie: acum pot spune ca se pot crea foarte usor aplicatii nedorite sau programe troian (nu virusi), care sa se execute ascuns si sa compromita un sistem Microsoft Windows.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.