Cum să strici un laptop clasic

Categorii: Unix, Windows

22-May-2018 11:44 - 3876 vizionari

Mai in gluma, mai in serios, am zis (discutand cu un prieten) ca aş putea sa scriu o carte despre cum sa strici un laptop, atat hardware, cat si software, ba, mai bine, sa scriu o carte despre cum sa strici orice calculator, in general.

Cartea ar putea avea cel putin trei capitole:

Capitolul 1: Desktop cu windows: scos din priza in timpul functionarii, resetat din buton, lovit cu piciorul (sau impiedicat de unitatea centrala) in timpul functionarii, etc …

Capitolul 2: Laptop cu windows: diverse activitati pe care le voi detalia ulterior

Capitolul 3: Orice fel de calculator cu oricare alt sistem de operare in afara de Windows: actualizari nepotrivite (manuale sau automate) de sistem in care driverul video nu mai functioneaza sau oricare alt driver important pentru functionarea calculatorului, scos un periferic USB de stocare de date fara procedura de demontare (unmount), …

Cum sa strici un laptop clasic (cu harddisk magnetic)

1. Cand pui laptopul pe masa si este pornit, sa il trantesti usor, daca este oprit sa il trantesti ceva mai tare.

2. Sa il impingi de pe masa si sa cada jos, indiferent daca este pornit sau nu.

3. Cand este in functiune sa-l zgudui usor, lovindu-l cu ceva tare (o coada de matura?)

4. Indiferent daca este pornit sa nu, sa versi ceva pe tastatura. Se spune ca laptopurile prefera cafeaua, desi este bun si ceaiul si neaparat sa aiba zahar ca sa maximizeze efectul. Dupa ce accidental s-a varsat niste ceai indulcit pe laptop, imediat tastatura s-a blocat trimitand aceeasi tasta la infinit, iar la repornire laptop, acesta nu mai pornea (un scurt circuit in tastatura fura curent si sursa intra in limitare). Am demontat imediat tastatura (cu o furculita de plastic la colturi se scoate tastatura la anumite laptopuri) si am spalat-o abundent cu apa. Dupa cateva zile problema persista (scurt circuit, laptopul nu porneste, dar prinde intermitent un led), dar dupa ce s-a uscat complet, laptopul si-a revenit si nu a trebuit sa cumpar alta tastatura. Daca era PC, schimbam repede tastatura cu alta de 20-50 RON, pentru laptop trebuie 100-200 RON.

5. Imediat (adica la cel mult 3 secunde) dupa comanda de oprire din sistemul de operare sa inchizi capacul laptopului si, pentru efect garantat (din experienta), sa il inchizi cu putere, cu amplitudine, cu vibratie.

6. Sa nu opresti laptopul, doar sa inchizi capacul (intra in sleep, suspend sau adormire de conservare baterie) si sa-l pui in geanta. Ventilatorul inca mai functioneaza, in geanta nu are spatiu de circulare aer, laptopul este deja fierbinte si garantat, tot din experienta, se va topi plasticul de pe fundul laptopului.

7. Sa il pui in mod voit in sleep si sa-l pui in geanta, idem ca mai sus.

8. Sa il mentii tot timpul in priza si rar sau deloc sa-l folosesti pe baterie. Desi procedura nu prea mai are efect la calculatoarele moderne (acum au baterii destepte si incarcatoare inteligente care nu le mai incarca pana la 100% daca bateria e initial la 95% sau mai mult) este oarcum utila pentru uzarea prematura a acumulatorului.

9. Sa astepti adesea ca bateria sa ajunga sub 20% si sa lasi sistemul de operare sa ia o decizie, eventual tu sa te duci la masa sau sa iei o pauza de recreiere.

10. Sa nu iti faci actualizarile la timp, sa le eviti cat mai mult posibil si, cand sistemul te obliga sa le faci, sa repeti toti pasii de mai sus, mai concret: trantit, zguduit, inchis capacul cand este in curs de oprire sau in proces de actualizare sistem de operare, …

11. Sa nu iti instralezi un antivirus sau sa instalezi si sa folosesti simultan doi antivirusi pe acelasi sistem de operare.

12. Sa ejectezi adesea dispozitivele USB de stocare de date sau adaptoarele seriale pe USB, inainte sa anunti sistemul de operare de intentia ta sau in timpul folosirii lor (la transmisii de date).

13. Sa nu ai rabdare ca sistemul de operare sa se opreasca singur si sa mentii apasat butonul de oprire timp de 5-10 secunde.

14. Dupa ce sistemul de operare se opreste neasteptat (a cedat brusc bateria pe la 22% sau s-a spart fereastra = a crapat windows-ul) sau este inchis brutal cu metoda 13, sa nu demarezi verificarea harddisk-ului, bazandu-te ca o va face sistemul de operare la urmatorul restart, iar daca sistemul de operare incearca sa o faca, sa apesi repede o tasta ca sa nu faca, pentru ca asa scrie pe ecran: apasa o tasta ca sa nu faca!

Datorita progresului tehnologic (tablete cu sd card, laptopuri cu ssd, monitoare cu touchscreen incorporat si stocare pe flash, stocarea datelor in nori), aproape toate necazurile din cartea pe care aş fi putut sa o scriu vor fi eliminate.

Dar neglijenta si ignoranta vor pandi intotdeauna, asteptand ca utilizatorul sa ramana fara pretioasele lui date.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.