Axolotl si girafa

Categorii: Stiinta si Tehnologie, Univers simulat

07-May-2018 17:20 - 2511 vizionari

Nu este vorba despre o fabula, vreau sa subliniez prapastia dintre creatie si evolutie si dificultatea de a raspunde la intrebarile existentiale.

Daca exista un Creator, acesta a creat celula biologica cu potential evolutiv si, astfel, incerc sa explic realitatea in care ne aflam: ne aflam intr-o simulare, iar celule procariote si eucariote evolueaza si finalul nu il poate afla nimeni, nici macar Creatorul. Daca rezultatul ar fi fost cunoscut de Creator, experimentul sau simularea nu ar mai fi avut rost.

Axolotl este o specie speciala printre amfibieni, are 28 de cromozomi (au eu ceva cu cromozomii) si mi-a atras atentia intr-un documentar TV, numit Ciudatii Pamantului.

Multa vreme oamenii de stiinta nu au stiut ce sa creada despre Axolotl, dar o intamplare a facut lumina.

Wikipedia: Axolotl este o specie pe cale de disparitie si a fost nativ numai in Lacul Xochimilco si in Lacul Chalco din Mexic, dar lacul Chalco nu mai exista, a fost secat de mana omului, iar lacul Xochimilco nu mai este ce a fost odata. Temperatura apei din singurul lac unde se mai gaseste Axolotl, rareori depaseste 200 C, iar in timpul iernii ajunge pe la 6-70 C.

Axolotl in mod normal traieste sub apa, adica nu trece prin faza de metamorfozare specifica amfibienilor (mormoloc sau larva in apa -> broasca sau salamandra pe uscat) are branhii si picioare, este o specie de salamandra-tigru, dar in anumite conditii poate dezvolta plamani si poate merge pe uscat.

In 1863, tot de la Wikipedia citire, sase axolotl adulti au fost dusi la Gradina Botanica din Paris. Datorita diferentei de temperatura (probabil) sau a iodului din apa, cei sase axolotl s-au transformat in salamandre. Atunci oamenii de stiinta si-au revizuit teoriile si au inceput sa studieze neotenia = intarzieri in dezvoltarea anumitor parti ale corpului, lipsa metamorfozei la amfibieni, … Neotenia vine din greceste, νέος = neos (tânăr) si τείνειν = teinein (pentru mai multa vreme, extins). Asadar Neotenia inseamna un fel de Tinerete Vesnica, iar combinata cu abilitatea de regenerare a salamandrelor, poate duce la Viata fara de Moarte. De aceea cercetatorii sunt foarte interesati de Axolotl si fac diverse experimente privind metamorfoza si regenerarea celulara.

O mana inteligenta, un Creator, a creat Axolotl si mecanismele complexe din dezvoltarea ambfibienilor sau evolutia in sute de milioane de ani?

Cine are dreptate: Creationismul cu 6000 de ani sau Evolutionismul cu  3.7 miliarde de ani?

Nervul vag al girafei este inca un exemplu pro evolutionism: la girafa, nervul laringial, care este o ramura a nervului vag (al zecelea nerv cranian), pleaca de la baza creierului, coboara de-a lungul gatului alaturi de arterele catre inima, apoi urca pana la laringe.

Drumul parcurs de nervul laringial arata ca traseul a aparut in timp, datorita evolutiei si lungirii gatului girafei ca adaptare la mediu, si nu este produs de o mana inteligenta. Daca o mana inteligenta a proiectat nervul laringial al girafei, atunci nu a dat dovada de prea multa inteligenta.

Ma minunez de Creatie si il caut pe Creator, dar nervul girafei si evolutia cetaceelor ma determina sa cred ca exista mai multi Creatori care experimenteaza in acest plan de existenta.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.