Caprioara indiana

Categorii: Univers simulat, Stiinta si Tehnologie

12-Apr-2018 15:32 - 1774 vizionari

Cautand informatii despre numarul de cromozomi ai vulpii, lupului si hienei (toate sunt canide) am gasit la wikipedia o lista sortata in ordinea numarului de cromozomi.

Lista este foarte interesanta: drojdia de bere = 32 cromozomi, tigru, leu, pisica, porc = 32 cromozomi, omul = 48, fluturele Agrodiaetus = 268 cromozomi (cel mai mare numar de cromozomi dintre toate animalele si depasit de niste protozoare ciliate), …

Dar cel mai interesant este ca am gasit o caprioara (Muntjac Indian = 6 cromozomi la femele si 7 cromozomi la masculi) care are mai putini cromozomi decat musculita de otet (8 cromozomi).

Un paradox: meduzele au ramas neschimbate de 600 milioane de ani, meduza albastra fluorescenta = 44 cromozomi, iar omul (foarte primitiv) a aparut cu un milion de ani in urma.

Alt paradox: exista plante cu codul genetic mai complex decat al omului (ananas = 50, capsuni = 56).

Dar caprioara indiana sau Muntjacul Indian este cel mai mare paradox: cum poate sa functioneze un mamifer cu atat de putin cod genetic?

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca o parte din cromozomii caprioarei indiene au fuzionat, codul genetic ramanand neschimbat, iar teoria este sustinuta de asemanarea fizica a caprioarei indiene cu Muntjacul Chinezesc (46 cromozomi) si de analiza comparativa a tabelelor cu secvente ADN.

Apropo de fuziunea cromozomilor: diferenta genetica dintre grupul Homo Sapiens/Neandertal/Denisovan (3 grupe de homo) si grupul Marilor Primate (cimpanzeu, gorila, orangutan) este de 1-2%. Cromozomul 2 al oamenilor este al doilea dintre cei mai mari cromozomi din codul omului si are corespondenta in alti doi cromozomi ai Marilor Primate.

Ca programator, sunt fascinat de codul genetic si de stiintele naturii, iar rearanjarea genetica a Muntjacului Indian, simplitatea genetica a omului (20,000 de gene), urmata de complexitatea genetica a unor protozoare ciliate (29.64 × 106 cromozomi) imi sustine banuiala ca traim intr-o simulare (Univers Virtual, lume artificial creata) creata cu minim de efort, dar cu mare potential si capabila sa evolueze.

Teoria minimului de efort si a proiectarii inteligente sunt sustinute de existenta unor organisme unicelulare (cianobacterii - procariote = nu au nucleu, mitocondrii si alte organele) care au pregatit Terra, generand oxigen, pentru organisme unicelulare mai complexe si aerobe (oxigen = mai multa energie, celula mai complexa si cu volum mai mare) si organisme pluricelulare.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.