Suprematia robotilor si Venitul Universal

Categorii: Vindecare, Stiinta si Tehnologie, Internet

01-Apr-2018 11:35 - 2504 vizionari

Citind cateva articole pe Internet, Machine Economy vs. Universal Basic Income, The Machine Economy: An Essay on The Communication of Value in an Automated Economy, Universal Basic Income - The Answer to Automation?, BIEN - Basic Income Earth Network, observ ca viitorul este foarte luminos si nu este pacaleala de intai aprilie: datorita progresului tehnologic robotii vor munci in locul oamenilor, iar oamenii vor primi un venit universal (ajutor social) asigurat de stat.

Eu ma hazardez in predictie si adaug: robotii vor atinge nivelul de autonomie in care se vor repara, proiecta si imbunatati singuri, iar oamenii vor sta toata ziua pe Internet, pe retelele de socializare si pe jocuri online, vor ajunge ca omuletii din filmul WALL-E (2008) si vor uita sa mai studieze matematica, fizica, chimie, tehnologie, … si in 2-3 generatii vor uita complet cine au fost si ce realizari tehnice au avut si vor trai ca in Rai, bucurandu-se de viata ca niste copii, bucurie trecatoare, pentru ca numai la prima vedere ignoranta este fericire si extaz.

Venitul Universal a fost deja implementat in cateva regiuni ale planetei, detalii pe futurism.com, anul 2016 avand implementari in Kenya, Finlanda, Elvetia, Olanda.

Bani fara munca (ajutor social) oferit lunar: 550 euro in Finlanda, 2500 franci elvetieni ($2,623) in Elvetia, $980 in Olanda.

Cel mai mare proiect experimental privind Venitul Universal se desfasoara in Kenya cu 30 milioane de dolari, beneficiari fiind 6000 de oameni, iar perioada este de 10-15 ani.  (Daca dureaza 15 ani, fiecare primeste lunar $27.7, daca dureaza 10 ani, fiecare primeste lunar $41.6).

Venitul Universal este o idee mareata, dar tot nedreapta ramane: in Africa fiecare participant primeste $27-$41, iar in alte tari fiecare primeste de la $600 la $2,600, adica, in medie, de 94 de ori mai mult.

Eu visez la societatea ideala ca fiind cea descrisa in Star Trek: fiecare munceste dupa puteri fara sa primeasca si fara sa foloseasca bani (cu ceva exceptii), mancare gratis, energie gratis, sisteme autonome si independente, iar singura amenintare este necunoscutul, neprevazutul si eroarea umana.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.