Web 3.0 si aplicatiile descentralizate

Categorii: Programare, Internet, Stiinta si Tehnologie

29-Mar-2018 16:31 - 2640 vizionari

Astazi Youtube mi-a sugerat o prezentare din septembrie 2017, pe care am considerat-o foarte interesanta si care demonstreaza cat de mult sunt in urma cu tehnologia …

Este vorba despre un film-ghid care vorbeste despre tehnologiile web si aplicatiile descentralizate.

Primele aplicatii foarte populare si executate descentralizat au fost aplicatiile torrent, apoi au urmat aplicatiile de moneda virtuala (tehnologia blockchain).

In film se spune ca initial a fost Web 1.0 prin anii 90: un sistem distribuit de servere (aproape fiecare nod web era construit acasa ca server de web) care ofereau informatie in pagini statice cu link-uri catre alte servere de web. Cautarea se facea cu Amazon, Magelan, Yahoo, … Web 1.0 este perioada indexarii paginilor statice.

Apoi a urmat Web 2.0: un sistem centralizat oferit de mai marii Internetului (Google, Amazon, Microsoft) care gazduiau servere de web si ofereau servicii diverse, era retelelor de socializare, a webului interactiv si a informatiei dinamice obtinute dintr-un singur punct (google, yahoo, facebook) format dintr-o ferma de servere.

Acum urmeza Web 3.0: sisteme distribuite (calculul este raspandit pe mai multe noduri nu pe un singur nod) si descentralizate (multe servere, daca se opresc cateva noduri nu e problema, la repornire se sincronizeaza) de servere in care cautarea se face pe baza semnificatiei informatiei (cautare inteligenta) nu pe cuvinte cheie si accesul la informatie se face prin IPFS sau https://ipfs.io/ - InterPlanetary File System. IPFS foloseste tehnologia blockchain utilizata de bitcoin pentru stocarea si regasirea informatiilor intr-o retea distribuita.

O alta referinta interesanta gasita in film este https://steemit.com/ - poti sa fi platit pentru informatii de calitate, iar calitatea este votata de cititori si exista mecanisme anti frauda ca un fel de antidot pentru stirile false de pe Internet.

Acum am de studiat Ethereum. si web3.js (protocolul Ethereum implementat in JavaScript = Generic JSON RPC) si limbajul Solidity executat pe nodurile Ethereum.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.