Laptele contine calciu si nimeni nu contesta asta.
Ba mai mult, o informatie pe care o stiam de mult, la fabricarea branzei ieftine se foloseste clorura de calciu in loc de cheag - o stire socanta, dar adevarata.
De unde isi ia mamiferul calciul care apare in lapte? Hrana lui este exclusiv ierbivora si nu trebuie subestimata valoarea nutritiva a plantelor.
Cautand pe Internet despre lapte, calciu si pericolul lor, am gasit cateva referinte:
http://www.biolandia.ro/blog/2012/08/21/adevarul-despre-lapte-si-calciu/
http://nutritie.bio/sanatate/laptele-estrogen-riscuri/
Calciul este asimilat de organism in prezenta magneziului.
Vacile isi iau calciul din plante, dar laptele rezultat nu contine suficient magneziu ca produsul lactat sa fie util corpului uman.
Exagerand cu produsele lactate, procentul de calciu creste in organism si, in lipsa magneziului, calciul nu se depune in oase ci unde nu trebuie, aparand ciocuri de calciu in organism.
Dar pericolul este si mai grav: proteinele din produsele animale (inclusiv laptele si derivatele) cresc aciditatea in organism, iar aciditatea este neutralizata cu calciul din oase, nu cu calciul obtinut din produsele lactate.
In tarile unde se inregistreaza cel mai mare consum de lactate se gaseste si cel mai mare numar de cazuri de osteoporoza, adevarat sau nu, cine vrea sa stie, sa cerceteze si sa afle adevarul.
Concluzia si paradoxul: laptele si derivatele, desi contin calciu, produc deficit de calciu in organism si subrezesc oasele.