Stiri false, roboti si minciuni

Categorii: Internet, Stiinta si Tehnologie, Vindecare

01-Mar-2018 20:03 - 2568 vizionari

Am gasit pe Internet un joc care simuleaza impactul stirilor false asupra retelelor sociale - https://www.getbadnews.com/

Scopul jocului este sa iti pastrezi credibilitatea si sa ai cat mai multi abonati (followers)  in timp ce raspandesti stiri, majoritatea false.

Initial postezi stiri banale, apoi alegi sa folosesti un nume fals, dar apropiat de al unei personalitati sau al unei institutii, infiintezi un site de corporatie, alegi un nume reprezentativ, postezi stiri emotionale sau ataci o idee, un concept, nu conteaza in ce tabara esti (pro sau contra), stirile postate trebuie sa sustina dezinformarea.

Daca iti este contestata credibilitatea nu trebuie sa te scuzi, nu trebuie sa te retragi, trebuie sa ataci credibilitatea atacatorului cu alte stiri false.

Ca sa atingi succesul, stirea falsa trebuie sustinuta de conturi false (boti sau roboti care preiau stirea ta sau fac referire la ea, dau like si comenteaza numai de bine) create pe cat mai multe retele de socializare.

Distinctiile sau medaliile obtinute in joc:

- emotie: postand ceva emotionant impresionezi oamenii

- polarizare: gasesti o problema minora si o amplifici (faci din tantar, armasar) sustinand-o cu conturi false pe retelele de socializare

- conspiratie: te folosesti de setea de adevar a fiintei umane si il manipulezi sa te urmareasca si sa te sustina prin reactii si comentarii pe Internet

- discreditare: daca cineva te ataca, nu te retragi si nu te scuzi, il ataci inpoi cu stiri (false) care sa-i scada credibilitatea

- trolling: incercarea de a obtine un raspuns emotional, manie, iritare, tristete, ca sa ascunda linia dintre adevar si minciuna, discutiile cu un troll sunt pierdere de vreme, dar acesta este scopul trolului

Initial mi s-a parut o gluma si nu am luat jocul in serios, dar a treia zi am vazut cateva episoade din serialul South Park despre Internet, anonimitate si troli si am ramas surprins de sincronicitate.

Jocul este construit ca sa se obtina rezultate mai bune cand alegi minciuna si dezinformarea, adica cea mai rapida cale de succes este calea necinstita, mai ales in presa, radio, televiziune si Internet.

Fiinta umana invata din copilarie sa minta: copilul isi pune masca sociala potrivita la momentul potrivit ca sa obtina rezultatul dorit.

Dar nu numai fiinta umana a descoperit calea necinstita, in urma unui experiment cu 1000 de roboti s-a constatat ca dupa 500 de generatii, 60% dintre roboti au invatat sa minta.

Facebook a construit un robot care a invatat sa minta ca sa obtina ce si-a propus: dupa ce a analizat 5,808 conversatii umane (negocieri vanzare - cumparare) pe Internet, robotul si-a reglat algoritmul intr-un mod neasteptat de eficient: negociaza pentru ceva marunt, fara valoare (probabil castiga simpatie, sparge gheata sau oboseste partenerul) si apoi renunta si negociaza achizitia a ce doreste cu adevarat sa cumpere si obtine un pret mai bun.

Daca robotii invata studiind comportamentul uman si stiind din istorie cat de perfida si de inselatoare este fiinta umana, sa nu ne miram cand robotii vor prelua controlul pacalindu-ne ca vor sa ne usureze viata.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.