Rainbowheart - ultimele 7 pagini

 • O interesanta introducere in neurostiinta

  19-Jan-2022 10:53 - 17 vizionari

  Un film aparent banal despre creier si neuroni, dar care a devenit interesant dupa 27 de minute.

  Pe la momentul 27:55 este prezentat reflexul rotulian (reflex neconditionat).

  La 31:53 este explicat cum o combinatie de neuroni pot sa detecteze marginile obiectelor intr-o imagine intunecata. Exemplu practic: imbunatatire vedere nocturna pentru evitarea pericolelor. La 33:36 semnalul este calculat fara detectia marginilor (banal) si la 34:55 semnalul video este trecut prin neuroni care inhiba neuronii din apropiere (lateral inhibition) si asa functioneaza detectarea marginilor (edge detection).

  Descoperirea in sistemul vizual a neuronilor care inhiba neuronii din apropiere (lateral inhibition)  explica anumite iluzii optice.

  Adesea am probleme de focalizare si mi se pare ca vad dublu sau in ceata, uneori este o pata de murdarie pe monitor, alteori este efectul varstei, dar acum sunt bucuros ca am integrat (de catre natura) in creier un mecanism de filtrare si imbunatatire a imaginilor.

  Vedere cu filtrare si imbunatatire = ceea ce vezi nu este identic cu sursa = nu este realitatea = este o iluzie = este o parere generata de creier pe baza experientei (educatiei) si a ratiunii = o perceptie subiectiva.

  Acum am inteles cum se pot implementa in domeniul Inteligentei Artificiale algoritmi de filtrare si imbunatatire a imaginii (ex: imbunatatirea unei imagini xeroxate prost).

  La 36:38 – iluzia “Mach bands”.

  La 39:50 – exista neuroni care genereaza semnal periodic fara sa primeasca semnal de la cineva anume => utilizati pentru activitati ritmice, cum ar fi respiratia si cicluri de 24 de ore (ritmul circadian) si la 40:01 este prezentat mecanismul de functionare, folosind ioni de Calciu.

  Acum am inteles de in alt film se specifica de ce este important sa te trezesti de dimineata si sa privesti rasaritul soarelui si apusul soarelui. Rasararitul si apusul soarelui activeaza anumiti neuroni in creier (si inima are aproximativ 40,000 de neuroni si sistemul digestiv are neuroni pe toata lungimea lui) si sincronizeaza (reseteaza) ritmul circadian. Adica din intelepciunea populara: Cine se scoala de dimineata, departe ajunge.

  42:15 – gena per duce la sintetizarea proteinei PER, iar proteina PER inhiba gena per si opreste producerea de proteine PER. In timp proteina PER se degradeaza, se descompune si efectul de inhibare se anuleaza si gena per produce iar proteine PER  = ritmul circadian. Asa functioneaza si operonul lactozei si operonul triptofanului. Sistemele de reglare automata a proceselor din industrie au fost inspirate de biologie.

  42:55 – deplasarea patrupeda, aici am inteles de ce in anumite filme despre Inteligenta Artificiala s-au prezentat mari descoperiri in AI pretinzand ca AI a gasit metode mai simple de locomotie, inimaginabile de catre om, dar care functioneaza.

  Curand artificialul (electromecanicul) va depasi naturalul (biologicul), pentru ca, desi naturalul a evoluat in sute de milioane de ani, artifcialul a obtinut rezultate remarcabile in cateva zeci de ani.


 • Neuronii oglinda si empatia mamiferelor

  13-Oct-2021 17:00 - 118 vizionari

  Neuronii oglinda au fost descoperiti intre anii 1980 si 1990 de niste cercetatori care faceau experimente pe macaci: Maimuta vede – maimuta face.

  Cercetatorii au observat ca in creierul macacilor se activa aceeasi zona de neuroni in ambele situatii: cand maimuta observa pe cineva ca apuca cu mana un obiect si cand maimuta studiata apuca acelasi obiect.

  In pagina wikipedia este o imagine in care un macac nou nascut imita un om care il tine in brate, scotand limba.

  Se pare ca toate mamiferele (nu numai macacii sau omul) au abilitatea de a intelege imaginea privita, cercetatorii inca din anii 1950 au observat ca mamiferele ajuta spontan membrii din aceeasi specie cand au probleme, cand cercetatorii au aplicat socuri electrice unui soarece, ceilalti soareci care au urmarit experimentul au reactionat, dovedind ca au inteles ce se intampla (sursa: wikipedia).

  Wikipedia: Neuronii oglinda sunt o clasa de neuroni care au activitate cand individul executa un act motor specific sau cand observa acelasi act sau ceva similar efectuat de alt individ.

  Cu ce ne ajuta aceasta descoperire?

  Am vazut la TV odata un experiment (nu am link) in care participantii care s-au antrenat fizic timp de o vreme au depasit in performanta cu 1-2% pe grupul care doar s-a antrenat in minte (isi imaginau ca alearga, isi imagineau ca arunca mingea la cos, etc) si doar au vizionat filme cu activitati fizice. Sunt multe trucuri pe care le pot folosi sportivii de performanta, amintesc doar un link, trebuie sa meditezi si sa iti antrenezi mintea cum iti antrenezi corpul.

  Prin relaxare si meditatie, folosind intentia in mod constient (prezenta aici si acum), se poate amplifica efectul procesului la care te gandesti de cateva ori, de 5 ori spune Dr Adrian Cranta.


 • Invata sa te relaxezi

  12-Oct-2021 16:36 - 171 vizionari

  Un film extraordinar de util oferit de Domnul Adrian Cranta la 6 TV:

  Cateva informatii prezentate in film:

  - credinta = intentie = opusul indoielii

  - cel mai mare ajutor al omului in viata aceasta este stresul, stresul este mecanismul de adaptare aici si acum a existentei noastre, stresul nu trebuie confundat cu distresul

  - prin relaxare, volitiv isi maresti constienta si iti iei in primire functii care merg automat (vegetativul se ocupa de foarte multe forme reflexe de functionare) si devii constient de modul in care poti sa iti optimizezi bataile inimii, respiratia, circulatia, sistemul endocrin, partea cognitiva (vointa, imaginatia, intuitia, intentia)

  - cand un om se relaxeaza patrunde intr-o stare profunda pe care in somn nu o poate atinge

  - orice lucru pe care il faci constient are un efect amplificat de 5 ori

  - a face constient un lucru inseamna a fi prezent acolo

  - cea mai dificila concentrare este sa incepi munca de relaxare cu propria persoana

  - poti sa convertesti stresul si nelinistea in vitalitate

  - un incepator se relaxeaza pentru a medita

  - un avansat mediteaza pentru a se relaxa


 • Romania este mai bogata decat Germania

  10-Oct-2021 12:07 - 139 vizionari

  Romania este mai bogata decat Germania este demonstratia facuta de Calin Georgescu la o consfatuire cu cativa ani in urma (minutul 14):

  Un film de arhiva (19 martie 2013 @ Nasul TV)  pentru iesirea din criza.


 • Miscarea “Pamantul Stramosesc”

  10-Oct-2021 10:15 - 154 vizionari

  Iar sunt in izolare cu familia, exact la 6 luni dupa prima infectare, si urmaresc filme pe Youtube un pic mai mult decat de obicei.

  In mod deosebit mi-a atres atentia Domnul Călin Georgescu - canal youtube.

  In filmul de prezentare al canalului, Domnul Călin Georgescu afirma ca scopul canalului de youtube este sa ne socheze, o idee pe care am avut-o si eu cu blogul meu, dar la care am renuntat (in 8 ani am avut doar 250 de comentarii, din care peste jumatate sunt raspunsurile mele) si acum postez numai pentru sufletul meu, pentru anumite descoperiri pe care vreau sa le pastrez sau pentru vremea cand nu voi putea sa imi mai amintesc.

  Anunt lansare miscarea “Pamantul Stramosesc”:

  Pamantul Stramosesc

  Filmul este optimist, dar mesajul este mult mai profund si afirm asta pentru ca saptamana aceasta am vazut mai multe filme pe Youtube despre Domnul Calin Georgescu (de la Wikipedia: Doctor in stiinta solului, expert ONU in dezvoltarea durabila) si am inceput sa privesc cu alti ochi mass media si politica.

  Imi revine speranta.

  Am considerat ca evolutia spirituala este individuala, ca s-a dus vremea invatatorilor si ca lumea este creata de Zeu perfecta asa cum este: cu violenta lantului trofic, cu poluarea si distrugerea Mamei Gaia facuta de specia umana (exercitarea liberului arbitru), cu toate discrepantele, minciunile si misterele, toate luate ca o lectie de invatare intr-un Univers Simulat.

  Dar acum inteleg (din miscarea inceputa in film) ca ajutand grupul, comunitatea, te ajuti pe tine intr-un mod accelerat.

  Ar fi bine sa meditez la Zalmoxis, Marele Lup Alb, Egregorul Romaniei si Hiperboreea.


 • In vacanta pe Pamant

  04-Sep-2021 14:28 - 235 vizionari

  O continuare la De ce este necesar sa ierti.

  Clarissa Damian spune (la minutul 6) ca unii oameni au venit pe Pamant in vacanta si altii au venit sa lupte:

  Interesanta analogia si filmul este doar partea intai dintr-o serie lunga.

  Din film amintesc activitatile luptatorului prin viata. Se lupta pentru: un job mai bun, o relatie mai buna, sa ajunga undeva anume, sa gaseasca bilete de avion, cazare, transport, sa obtina ceva din realitatea aceasta, sa modeleze realitatea cum vrea el, …

  Dualitatea luptator prin viata – om in vacanta pe Pamant imi aminteste de alt concept: supravietuire sau extindere:

  Conceptele nu se exclud si imi creaza o imagine mai clara a Jocului:

  Daca esti luptator prin viata, inseamna ca esti in modul de supravietuire:

  - nu crezi ca esti in Joc, nu cunosti regulile jocului, nu ai habar de intelepciunea antica veche de cincii mii de ani, nu ai treaba cu spiritualitatea, taoism, hinduism, sanatate, energie, qi, prana, meridiane energetice, yoga, chakre, …

  - vrei sa progresezi prin materialism, ignoranta, minciuna si aroganta

  - te pasioneaza strictul necesar pentru supravietuire: capitalism, economie, marketing, management, socializare, manipulare

  - construiesti ziduri, proprietati, mosteniri si asigurari si garantii si contracte si …

  - crezi ca ai o singura viata, dupa care urmeaza nimicul (la unii) sau raiul si iadul (la altii)

  - te lupti pentru orice fleac si nu ierti si nu uiti si nu faci compromisuri. De ce? Pentru ca ai o singura viata si daca dreptatea nu vine aici si acum, nu va mai fi niciodata si nu vrei sa iesi in pierdere.

  Daca esti in vacanta pe Pamant, atunci poti sa explorezi si sa te extinzi:

  - stii ca exista un Joc si studiezi filozofie, religie, mitologie si stiinta ca sa inveti regulile Jocului

  - esti deschis la noutati, te relaxezi, meditezi si esti constient ca ai multe de invatat

  - nu ai nevoie de ziduri si de proprietati materiale, tot ce conteaza e ce vrea sufletul tau si, dupa ce mori, ce iei cu tine este cunosterea si emotia

  - ai grija de sufletul tau si de viata ta stiind ca ai un numar infinit de vieti in care poti sa inveti si sa experimentezi tot ce consideri necesar

  - nu are rost sa te lupti pentru ca ceea ce primesti este ceea ce meriti (karma, legea atractiei), iar daca primesti o nedreptate sau un bun nemeritat, in viitor, in viata asta sau in urmatoarea, situatia se va regla intr-un fel sau altul, pentru ca Jocul este atent supravegheat de Creator si Jocul se desfasoara de suficient de multa vreme incat sa nu mai conteze micile discrepante, trebuie sa ierti si sa uiti si sa te bucuri de Joc

  Daca incepi sa studiezi oricare dintre filozofie, religie, mitologie si stiinta, realizezi ca sufletul este nemuritor, ca exista un Creator si ca ai toata eternitatea sa inveti si sa te bucuri de vacanta si ca nu mai trebuie sa te crezi in modul de supravietuire.

  Moartea inseamna reluarea Jocului. Jocul nu este real, schimbarile din Joc nu sunt permanente, periodic simularea se reseteaza si ce ramane este doar experienta participarii la joc.

  Bucurati-va de vacanta!


 • De ce este necesar sa ierti

  04-Sep-2021 12:55 - 355 vizionari

  Saptamana trecuta am avut o revelatie: am inteles de ce este necesara iertarea.

  Urmaresc de cateva saptamani emisiunile lui Adrian Cranta, ale canalului televiziunii 6 TV si emisiunile lui Cristian Terran si Clarissa Damian.

  In acest film, Domnul Adrian Cranta mentioneaza ca atunci cand nu ai iertat pe cineva o parte din energia sufletului tau a ramas acolo si numai prin iertare energia pierduta se reintoarce la tine:

  Prin iertare parti din corpul tau non fizic (suflet, minte, spirit sau altceva), care s-au ratacit in trecut sau viitor, vin la tine in prezent.

  Dovada ca ai iertat apare cand nu iti mai amintesti acel eveniment.

  Din experienta mea de inginer si programator stiu ca Universul este simulat, adica este numeric, finit, calculat si observat de o entitate superioara, un Creator, care exista dincolo de Creatie, intr-o dimensiune superioara.

  Stiu ca specia umana foloseste calculatoare care simuleaza diverse procese complexe si ca rezultatul simularii este reutilizat in cercetare si dezvoltare, aceasta este consecinta fireasca a progresului tehnologic: focul, roata, tiparul, banda rulanta, productia de masa, semiconductorii, microprocesoarele, calculatoarele, Internetul, Inteligenta Artificiala, …

  Mai stiu ca Universul (energia, materia, informatia, viata, ADN-ul) prin complexitatea lui sugereaza un Creator si, evident, Creatorul conduce (simuleaza) Universul flosind tehnologii (calculatoare) mult mai avansate decat ce folosim noi in prezent.

  Stiu ca Omul este o fiinta multidimensionala care a ales sau a fost fortata (inca nu stiu sigur) sa progreseze spiritual invatand intr-un spatiu in care timpul este liniar. Desi existenta fiintei umane se desfasoara simultan in prezent, trecut si viitor si pe mai multe plane de existenta, mecanismul de invatare aici pe Pamant este in timp liniar. Creierul uman nu este pregatit (limitarea biologicului) sa asimileze evenimente care sunt prezentate simultan (inebuneste) si, de aceea, percepe desfasurarea vietii intr-un context temporal liniar, in care sageata timpului (cum spunea Steven Hawking in cartea O scurta istorie a timpului) este intotdeauna orientata in aceeasi directie.

  De unde stiu ca omul este fiinta multimensionala? Memoria este alterata ori de cate ori ne reamintim ceva. Asa se explica de ce sedintele terapeutice sunt eficiente. Poti vindeca trecutul prin meditatii in prezent. Ba mai mult: Poti trimite energie in trecut sau in viitor prin meditatii efectuate in prezent.

  Eu intotdeauna asociez Universul cu un calculator modern si fiecare entitate din Univers, enrgie sau materie, o conectez cu un proces (program) care se executa in calculator. Calculatoarele moderne executa programele in mod neliniar, in paralel si uneori executia este impredictibila, programele se bat pe resurse, pe memoria alocata si pe puterea de procesor.

  Concluzia:

  Programatorul din mine ma face sa remarc ca sufletul omului realizeaza actiuni liniare in timp in viata curenta, dar in paralel desfasoara activitati in alte vieti (percepute ca anterioare in realitatea 3d de pe Pamant) si ca fiecare decizie afecteaza toate instantele care se deruleaza in paralel (ca in filmul The One (2001)).

  Cum poate o activitate in viata aceasta sa afecteze activitatea din alta viata si invers? Folosind zone comune de memorie.

  Cum se explica existenta particulelor interconectate (entangled) din Mecanica Cuantica? Folosind zone comune de memorie.

  Acum inteleg ca iertand, eliberezi resurse alocate (uiti de acea problema) si sufletul tau reactioneaza mai rapid la evenimente pentru ca are mai putine batai de cap si mai putine probleme inseamna mai mult timp sa inveti.

  Ce sa inveti? Regulile jocului.

  Universul (simulat de un calculator divin) este un mare joc MMORPG (massively multiplayer online role-playing game).

  De ce jucam acest joc? Din doua motive complementare si nu stiu sigur care din ele este adevarat:

  1 - Divinul (din fiecare din noi) experimenteaza jocul (in izolare de Divinitate, in dualitate bine-rau) si la finalul jocului se reintoarce la Unitate, pentru o vreme, apoi reia jocul, totul e ciclic, infinit, fara moarte, in continua evolutie.

  2 – Divinul (din fiecare din noi) a fost pacalit sa joace acest joc si la finalul jocului se reintoarce la Unitate si este fortat, prin legile karmei, sa reia jocul …

  Dualitatea bine-rau exista numai cand esti rupt de Divinitate. Atunci crezi ca esti singur, crezi ca nu exista Divinitate si nu realizezi simularea si ca totul este un joc.

  Cand esti in dualitate apare frica, ai impresia ca ai o singura viata, ca moartea este finalul si ca scopul vietii este sa supravietuiesti si sa iti fie tie bine.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.