Un articol interesant de la buddhanet afirma ca Cele Patru Adevaruri Nobile, esenta invataturilor Budismului, pot fi abordate stiintific, adica reprezinta cunostinte aranjate intr-un sistem (dupa o logica anume) si care depind de fapte (nu de teorie fara practica) …
Cele Patru Adevaruri Nobile, in ordine logica, sunt:
- Suferinta exista.
Peste tot vedem oameni care sufera, unii mai mult decat altii, fiecare conform nivelului sau de dezvoltare si de pozitionare in Piramida lui Maslow (ierarhia nevoilor). De la baza piramidei, unde sufera muritorii de foame, pana in varful piramidei, unde sufera taoistii cultivatori de qigong in cautarea imortalitatii, desavarsirii si fauririi unui corp de budha, oameni cu cateva sute, poate mii de ani de truda si cautare a elixirului tineretii vesnice.- Suferinta are o cauza naturala, este generata de ceva concret.
Am citit intr-o carte numita parca "Budismul pentru oamenii ocupati" ca suferinta este generata de atasament, aversiune si ignoranta. Ne atasam de lucruri materiale, de iubiri imposibile, de trivialitati si inutilitati, si suferim cand nu le obtinem sau cand le obtinem si le pierdem sau dupa ce le primim si ne obisnuim cu ele si realizam ca vrem altceva. Aversiunea duce la cultivarea raului (orice actiune impotriva firii, impotriva libertatii individului, impotriva divinitatii) si la crearea de karma. Eliminarea ignorantei este secretul pe care nu-l stie societatea moderna: ne-am obisnuit cu emisiuni TV mediocre, cu filme banale (de casa, pentru familie, pentru turma), cu discutii mediocre, cu trivialitati si inutilitati, pentru ca asa cere societatea si codul bunelor maniere. Cautarea raspunsurilor la intrebarile existentiale este taboo pentru mediocri, dar turma nu realizeaza ca mantuirea nu se poate realiza in grup. Mantuirea este un act individual si se face dupa meritele proprii. Divinitatea se apropie de om cu aceeasi pasiune cu care omul cauta Divinitatea, pentru ca Divinitatea, nu incalca liberul arbitru. Nici oponentul Divinitatii nu incalca liberul arbitru, pentru ca nu am vazut drac sa vina cu propuneri si angajamente (exceptie zeul VT).- Suferinta se sfarseste eliminand cauza si nu este nevoie de zei pentru eliminarea cauzei, nu este nevoie de credinta pentru eliminarea cauzei si nici de rugaciuni. Divinitatea nu incalca liberul arbitru, iar rugaciunile sunt o ofensa la adresa Divinitatii. De unde stii tu ce e mai potrivit ca sa-i ceri Divinitatii? Cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci la adresa Divinitatii este sa cultivi un sentiment de recunostinta pentru contextul in care te afli si pentru lectiile pe care le primesti. Acum inteleg de ce Budismul este o filozofie, nu o religie, pentru ca face inutila venerarea zeilor. Zeii sunt spirite binevoitoare care asteapta rabdatoare sa evoluam si sa intram in lumea lor ca egali (o viziune samanica).
- Eliminarea suferintei nu are legatura cu magia sau cu metafizica, este legata de comportamentul uman.
Daca nu iti place anturajul, poti sa schimbi orasul, prietenii sau locul de munca, dar daca nu te placi pe tine asa cum esti, esti in impas (o adaptare dupa Don Miguel Ruiz) si trebuie fie sa te accepti, fie sa faci o schimbare. De tine depinde sa faci schimbarea, de tine depinde sa elimini suferinta, iar Divinitatea poate numai sa iti creeze contextul necesar sa reusesti.
Pot spune ca Budismul poate fi abordat stiintific si ca nu este o religie.
De ce sa nu predam Budismul in scoli ca materie de studiu? Disciplina de cultivare a fericirii, compasiunii, sigurantei si increderii in sine si in umanitate.
La cat de multe prostii invata copiii astazi in scoli, de ce sa nu invete si ceva util? Modele de succes in educatie de la MoonLight 3.
Viitorul societatii depinde de educatia copiilor, vezi filmul Idiocracy din 2006.