Ion Aion, relatia dintre Religie si Credinta

Categorii: Religie

02-Sep-2017 12:12 - 2608 vizionari

Am terminat de citit Spovedania unui preot ateu si in cartea sa, Ion Aion (Ilie Toader), ofera o definitie fascinant de profunda a relatiei intre religie si credinta:

Credinta este un anticorp dezvoltat de creierul uman, un medicament de care multi inca au nevoie, o morfina gratuita care face rahatul vietii mai comestibil si moartea mai aratoasa.

Religia este prospectul pe care nu-l citeste nimeni, iar daca il citeste cineva, se ingrozeste si cauta imediat sa reduca sau sa schimbe tratamentul.

Intre religie si credinta este un raport de inversa proportionalitate: cu cat devine cineva mai credincios cu atat ii pasa mai putin de continutul religiei si invers: cu cat cunoaste mai bine continutul propriei religii, cu atat ii va fi mai greu sa creada in ea.

Tot din aceeasi carte mai descoper:

Credinta a fost una din descoperirile fabuloase al omului, o inventie minunata a omului, dar si o farsa usturatoare: ne-a taiat ambitia de a ne autodepasi.

Credinta, dupa parerea mea, intra in categoria frane spirituale.

Religia o asociez cu tatal minciunii.

Orice comentariu este de prisos: Cine a trait asa ceva, intelege si nu are nevoie de comentarii. Cine nu intelege ce a vrut sa spuna Ion Aion, nu este pregatit sa se autodepaseasca.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.