Continuand seria nebunilor in credinta (oameni mai Crestini decat Cristos), amintesc legenda Quiteriei; Google: Saint Quiteria sau Duck: Saint Quiteria.
Pentru faptele sale de bravura, Quiteria este trecuta in randul sfintilor.
Legenda spune, pe scurt, ca Quiteria sa nascut odata cu alte opt surori gemene, candva prin secolul 2. Pentru ca mama lor nu le-a dorit si pentru ca era bogata, a poruncit ca fetele sa fie inecate, dar cineva milos si cu frica de Dumnezeu, le-a salvat, iar fetele au crescut in secret, intr-un sat, in saracie si, desigur, cu frica de Dumnezeu. Cand s-au facut fetele mari si puternice, au organizat o banda de tâlhăriţe, care luptau impotriva paganismului Roman (vandalizand idolii) si care eliberau Crestinii din inchisori. Dupa cativa ani de misiuni efectuate cu succes, sunt prinse si executate prin diferite metode. Detaliile sunt pe Internet, iar parerile sunt impartite. Undeva se mentioneaza ca regele Lucio este tatal celor noua gemene.
Se pare ca in vremea legendelor crestine, bogatii nu-l iubeau pe Dumnezeu sau nu-l respectau, o faceau numai saracii si numai saracii erau Crestini.
In urma actiunilor Quiteriei si a sfarsitului ei tragic, decapitata, ea, impreuna cu alte doua surori, Marina (Gema, Margarida) si Liberata (Virgeforte), au devenit sfinte. Oare de ce nu au devenit sfinte si celelalte sase surori: Eumelia (Euphemia), Genebra, Germana, Basillissa, Marica si Vitoria (Victoria)?
Povestea este fabulos de legendara si poate fi gasita pe wikipedia si prin alte colturi pe Internet. Probabilitatea sa se nasca 9 gemeni si sa supravietuiasca toti in vremurile acelea (secolul 2) este foarte mica.
Nu mai stiu unde am citit pe Internet, dar in Latina, Quiteria Marina Liberata (sau o combinatie din ele), este o expresie latina (probabil quater mare liberum), care inseamna libertatea de navigatie pe mare in cele patru puncte cardinale sau libertate de navigatie peste tot (Mare liberum = libertate de navigatie in apele internationale, quater = de patru ori, peste tot sau intotdeauna). Mare Liberum este si o carte in Latina, scrisa de Hugo Grotius in 1609, despre legea libertatii de navigatie in apele internationale, ca o reactie la politica Mare clausum (zone maritime inchise) sustinuta de Portughezi.
Asadar, pentru o zicala latina, in calendarul Catolic pentru 22 mai au aparut Sfintele Quiteria, Marina si Liberata si asta dovedeste lipsa de imaginatie a unora sau disperarea de prozelitism a altora.
10 martie 2017: Se pare ca urarea in latina era perpetuum felice (sau perpetuam felicitatem) si am incurcat eu sfintele – Sfintele Perpetua si Felicia.
Nu stiu cine sunt mai nebuni aici: eroii de legenda sau povestitorii.