Seafile, un server de fisiere personal si accesibil din Internet

Categorii: Internet, Programare, Unix, Windows

08-Feb-2017 15:14 - 2630 vizionari

Seafile este un program gratuit (Free & Open Source - Community Edition), dar si cu suport comercial (abonament anual pentru Professional Edition), folosit pentru partajarea fisierelor si posibilitatea de accesare a lor de oriunde din Internet.

Am testat mai multe solutii gratuite si am gasit cateva foarte utile (Syncthing si Tonido) si puternice, dar nu atat de sigure (folosesc servere-releu si pot fi interceptate si compromise) si de generoase in facilitati ca Seafile.

Seafile este util pentru ca este gratuit (cu ceva limitari) si pentru ca permite folosirea propriului tau server, oferind securitate si confidentialitate maxima a datelor: In Internet am folosit https pe portul 443 prin nginx, iar portul 8000 (http) este accesibil numai in interior. Nginx este un fel de proxy cu suport SSL/TLS.

Seafile este usor de instalat si de configurat, este rapid, interfata cu serverul in Windows este printr-o mapare de tip disk virtual sau prin client dedicat, ofera sincronizare automata si transparenta a fisierelor din local cu cele din server, interfata de web pentru administrare, upload si download, …

Pe telefonul mobil se instaleaza aplicatia dedicata si exista posibilitatea ca toate pozele si filmele facute cu telefonul mobil sa ramana si in telefon si sa fie si trimise prin Internet in orice folder dorit din serverul Seafile.

Orice fotografie facuta cu telefonul mobil este trimisa automat in server cand exista o legatura la Internet si nu este nevoie sa pornesc clientul Android de Seafile ca sa obtin asta. La fiecare repornire a sistemului Android, un task Seafile asteapta o legatura de date si trimite imaginile facute cand stabileste o legatura cu serverul. Chiar daca sterg imaginile din server (prin interfata web, prin clientul Windows sau prin maparea din Windows), fisierele nu se sterg si din telefon.

Interfata web Seafile

Pentru orice folder existent in server se poate genera un link web de acces temporar, pana este sters link-ul manual sau expira, cu parola sau fara, pentru prietenii si colegii care nu au cont in serverul Seafile.

Crearea unui link temporar pentru un folder

Interfata de administrare este simpla si intuitiva si in mod sigur pentru versiunea comerciala sunt mai multe optiuni.

Administrare utilizatori in Seafile

Varianta Community Edition este suficienta pentru testele mele.

Versiunea comerciala, Professional Edition, costa si vine cu o licenta gratuita pentru 3 utilizatori.

seafile4

Am fost reticent in utilizarea serverului Seafile, pentru ca fisierele stocate sunt intr-o baza de date sau intr-un format care nu este direct accesibil.

Daca, din diferite motive, serverul se strica si nu mai porneste, fisierele existente pot fi pierdute.

Dar am gasit solutia: serverele Seafile care ruleaza sub Linux pot monta zona de fisiere in mod readonly prin protocolul fuse sub cont non root. Asadar, in caz de dezastru, fisierele pot fi recuperate si serverul poate fi reinstalat, sau invers. Aceasta posibilitate nu este disponibila pentru Windows, dar cred ca un server Linux poate monta baza de date a unui server Seafile din Windows, pentru ca este folosit acelasi format.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.