Operonul lactozei si operonul triptofanului

Categorii: Stiinta si Tehnologie

10-May-2016 21:00 - 2777 vizionari

Unul din filmele vazute recent: mecanismul de sintetizare a enzimelor pentru prelucrarea lactozei, in prima parte a filmului, si cum se produce triptofanul cand e nevoie de el, in a doua parte.

https://www.youtube.com/watch?v=10YWgqmAEsQ

Cand lactoza este prezenta in mediul bacteriei, molecula de lactoza se lipeste de represor si ii schimba forma, iar represorul se dezlipeste de ADN si permite continuarea polimerazei si sintetizarea de enzime specifice prelucrarii lactozei. Cand toata lactoza este procesata, represorul ramane fara lactoza si revine la forma de represor si se lipeste iar de ADN. Daca apare iar lactoza in mediul bacteriei, represorul iar isi schimba forma si se dezlipeste de ADN si procesul de sinteza se repeta pana se consuma toata lactoza.

In cazul triptofanului se intampla exact invers: in absenta triptofanului represorul este dezlipit de ADN si polimeraza produce molecule de triptofan. Cand sunt suficient de multe molecule de triptofan, unele molecule de triptofan se lipesc de represor, ii schimba forma si acesta se lipeste de ADN si blocheaza polimeraza.

Asadar avem in celula un sistem de reglare automata a concentratiei de substante necesare functionarii vietii.

Imaginati-va un lant lung lung de ADN cu multe multe secvente promotor-operator (operon)-tipar-de-proteina, inlantuite sub forma de cromozomi.

Asa functioneaza materia vie: o suita de reactii chimice ghidata automat de structura ADN-ului si de concentratia substantelor chimice din mediul celulei.

Dar asta nu este totul: un spectacol uimitor pentru stiinta este diviziunea celulara, Google: what trigger cell division, iar cercetatorii afirma ca procesul este dirijat de semnale chimice, dar eu tot nu am inteles cine o declanseaza.

Misterul vetii este atat de fascinant si noi inca mai dezbatem daca sa aducem jertfe zeilor sau nu si daca da, oare jertfa este suficienta sau mai trebuie jertfit si altceva.

Zeii nu doresc alte jertfe pentru ca viata este o continua jertfa pe altarul evolutiei.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.