Isaia 53

Categorii: Crestinism

30-Mar-2016 20:09 - 12166 vizionari

La cine se refera profetul Isaia in capitolul 53?

Toti crestinii sunt invatati sa considere ca in capitolul 53 Isaia se refera la Iisus si Patimile Sale.

La prima vedere si dupa o cercetare superficiala, Isaia se refera la Iisus, dar dupa o cautare mai profunda, inclusiv verificare in original, in ebraica, atat cat m-am priceput si cat m-a ajutat Internetul, concluzia este alta.

Nu este prima data cand afirm ca Biblia este varza si ca nu reprezinta Cuvantul lui Dumnezeu.
Noul Testament este atent conceput ca sa serveasca unui plan de inrobire (prostire) in masa (o conspiratie a Imperiului Roman) si amintesc numai Matei 1:23 (profetia despre Emanuel) si ultimele cuvinte ale lui Iisus spuse pe cruce.
Biblia nu a cazut de acord nici cand s-a nascut Iisus, nici cum s-a nascut Iisus, nici ce a facut in copilarie si adolescenta, nici cum a murit pe cruce si cand si ce vorbe a spus si daca se ruga sau recita psalmii de la Psalm 22 pana la Psalm 31:5 sau il striga pe Ilie.
Matei a fost evreu si, probabil cunoscand scripturile, a stiut foarte bine ca termenul almah (Google: almah hebrew meaning) din Isaia 7:14 nu inseamna fecioara (sau virgina), iar pasajul Matei 1:23 este o adaugare mincinoasa sau o referinta invalida.

O alta paranteza: Crestinii nu sunt consistenti cand calculeaza data Pastelui, ignorand Pastele Iudaic, dovada ca anul acesta este diferenta de mai mult de o luna intre Pastele Catolic si Pastele Ortodox.
Pastele Crestin trebuie sa pice aproximativ la o saptamana si o zi (la 8 zile) dupa pastele Iudaic, sau, cu indulgenta, in prima duminica care urmeaza dupa pastele Iudaic.
Google: when is 14 nisan in 2016 ofera rezultatul 22 aprilie, care pica vineri determinand evreii sa sarbatoreasca anul acesta pastele lor intre 23 si 30 aprilie.
Astfel Pastele Crestin trebuie sa pice anul acesta, 2016, pe 1 mai, confirmand ca Ortodoxii au calculat corect.

Google: Isaiah 53 is not be about Jesus

Isaia 53:2 – nu avea chip, nici frumusete (este vorba despre un lepros)

Isaia 53:3 – dispretuit, … om al durerilor si cunoscator al suferintei, unul inaintea caruia sa-ti acoperi fata (este vorba despre un lepros)

Isaia 53:4 – Iisus a fost bolnav sau a dus asupra lui bolile noastre, iar noi il consideram pedepsit, batut si chinuit de Dumnezeu?
In traducerea in Română nu aminteste de boala sau bolnav, dar in originalul in ebraica in care m-am uitat este amintit exact cuvantul bolnav.
Aici Isaia se refera la regele Ozia/Azaria, care a fost bolnav de lepra si batut si chinuit de Dumnezeu pentru ca a gresit cel putin o data.

Isaia 53:7 – Isaia afirma ca eroul lui a fost oprimat si bolnav, dar traducerea in Română nu aminteste asta.

Isaia 53:10 – Iisus a avut copii? Iisus va vedea pe urmasii Sai?

Isaia 53:12 - Iisus primeste o parte printre cei mari?

Google: isaiah 53 is about Uzziah

Sunt sanse forte mari ca Isaia in capitolul 53 sa se refere la Israel ca popor si comparatia sa fie scoasa in evidenta prin analogia cu soarta lui Ozia/Azaria.

Iacov/Israel este servitorul lui Dumnezeu (Sluga Mea in Isaia 52:13) in Isaia 41:8, 44:1, 44:21, 49:3  44:21, 45:4, 48:20 – informatie luata din interpretarea rabinica privind servitorul lui Dumnezeu din cartea lui Isaia: http://outreachjudaism.org/gods-suffering-servant-isaiah-53/

Pentru ca in capitolul 52 este prezentat eroul lui Isaia ca fiind servitorul lui Dumnezeu (expresia Sluga Mea), iar in capitolul urmator este detaliata povestea eroului, pot spune cu certitudine ca Isaia in capitolul 53 nu se refera la Iisus, ci la Iacov/Israel, Poporul Ales.

La Isaia 53:8 (BOR) fata de Isaia 53:8 (Cornilescu) este alta greseala de traducere: expresia a fost sters/scos din tinutul celor vii este gasita numai in traducerea Cornilescu si inseamna ca a fost alungat din Israel, din Tinutul Promis, o masura foarte normala pentru un lepros, fiind vorba de regele Ozia/Azaria, dar este si o profetie despre Poporul Ales, care va fi alungat din Tinutul Promis 7-8 secole mai tarziu.

Alte argumente: In Psalmul 44:12-23 – Poporul Ales este ucis si socotit ca niste oi de injunghiere

Versiuni ale capitolului 53 din Isaia in ebraica:

http://www.mechon-mamre.org/p/pt/pt1053.htm
si
http://www.scripture4all.org/OnlineInterlinear/OTpdf/isa53.pdf

Isaia nu vorbeste despre eroul sau sau ca find Zeul intrupat (incarnat) pe pamant.

Isaia nu vorbeste despre moartea si in invierea zeului in a treia zi, dupa scripturi.

Nici nu exista in Vechiul Testamenti referinte la moartea si invierea zeului dupa trei zile, expresia este intalnita numai la Pavel: Cor1.15:3-4.

Asadar nu exista profetii mesianice in Vechiul Testament care sa sustina ideile lui Paul/Saul din Tars.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.