Regele Ozia/Azaria

Categorii: Povesti biblice

14-Mar-2016 19:43 - 2682 vizionari

Exista in Biblie un rege special referit in pasaje diferite sub doua nume distincte: Ozia si Azaria.

Ozia/Azaria a trait aproximativ in perioada 792-740 BC.

Google: is azariah uzziah

Eu imi explic asta considerand Biblia scrisa din cel putin doua surse, povestile Regatului de Nord (Samaria) si ale Regatului de Sud (Iudeea).

Referintele la Azaria sau Ozia sunt de mai multe ori si prezinta consistent aceleasi fapte: la 16 ani a devenit rege, a domnit 52 de ani, a fost fiul lui Amasia si pe mama sa o chema Iecolia, a facut lucruri placute inaintea ochilor Domnului, dar a gresit o singura data (cand a vrut sa tamaieze in fata altarului si tamaierea o fac numai levitii, adica preotii, si numai cu autorizatie, nu cand vor ei) si, pentru greseala sa sau nebunia sa, Domnul l-a imbolnavit de lepră:

Referinte la Ozia in Biblie

2 Paralipomena 26:1 - Atunci tot poporul lui Iuda a luat pe Ozia, care era de saisprezece ani si l-a facut rege in locul lui Amasia, tatal sau.

2 Paralipomena 26:3-4 - Ozia era de saisprezece ani cand a fost facut rege si a domnit cincizeci si doi de ani in Ierusalim. Pe mama lui o chema Iecolia, de loc din Ierusalim.
Acesta a facut lucruri care erau placute inaintea ochilor Domnului, intocmai asa cum facuse si Amasia, tatal sau…

2 Paralipomena 26:18-19 - Si s-au impotrivit regelui Ozia si i-au zis: "Nu ti-e dat tie, Ozia, sa tamaiezi inaintea Domnului, ci preotilor, fiilor lui Aaron, care sunt sfintiti sa tamaieze; iesi din locasul sfant, caci ai facut o faradelege si nu-ti va fi de loc spre cinste acest lucru inaintea Domnului Dumnezeu".
Ozia insa s-a suparat pe ei; si cum tinea in mana lui cadelnita, ca sa tamaieze, deodata s-a ivit lepra pe fruntea lui in fata preotilor, in templul Domnului, dinaintea altarului tamaierii
.

Referinte la Azaria in Biblie

4 Regi 14:21 - Dupa aceea tot poporul iudeu a luat pe Azaria, care era atunci numai de saisprezece ani, si l-a facut rege in locul tatalui sau Amasia.

4 Regi 15:1-3 - In anul al douazeci si saptelea al lui Ieroboam, regele lui Israel, s-a facut rege Azaria, fiul lui Amasia, regele lui Iuda.
Acesta era de saisprezece ani cand S-a facut rege si a domnit in Ierusalim cincizeci si doi de ani. Numele mamei sale era Iecolia din Ierusalim.
Azaria a facut fapte placute in ochii Domnului, purtandu-se in toate ca tatal sau Amasia
.

4 Regi 15:5 - Dar a lovit Domnul pe rege, si acesta a fost lepros pana in ziua mortii sale si a trait intr-o casa osebita, in vreme ce Iotam, fiul regelui, era in casa domneasca, judecand poporul tarii.

Observatii:

Ozia/Azaria a domnit in Iudeea, iar povestea tamaierii din 2 Paralipomena (Cartea a doua a Cronicilor) este detaliata si imi sugereaza ca este o carte scrisa de Regatul de Sud (Iudeea).

Povestea lui Ozia/Azaria din 4 Regi este scurta si nu aminteste de tamaiere si asta ma face sa cred ca este o carte scrisa de Regatul de Nord (Samaria), unde nu se cunostea in detaliu de ce a fost pedepsit regele cu lepră.

Pasajul din 4 Regi 15:6 confirma ca Paralipomena sau Cartea Cronicilor este a regilor din Regatul lui Iuda.

Interesant este ca in 2 Paralipomena 26:15 este specificat: Apoi a facut in Ierusalim masini, construite cu mestesug, ca sa le puna in turnuri si pe la colturile zidurilor si sa arunce cu ele sageti si pietre mari. Si s-a dus vestea de numele lui foarte departe, pentru ca in chip minunat a fost ajutat si s-a facut puternic.
Asta inseamna ca s-au inventat arme de asediu, arbalete si catapulte in vremea lui Ozia/Azaria (792-740 BC), dar cautand pe internet (Google: catapult invention) cine a inventat catapulta, gasesc pe Dionysius cel Batran din Siracuza (399 BC), care a trait la 350 de ani dupa Ozia/Azaria. Oare s-au laudat Evreii in Biblie?

Ozia/Azaria a trait in vremea lui profetului Isaia, 2 Paralipomena 26:22: Celelalte fapte ale lui Ozia, cele dintai si cele de pe urma, le-a scris Isaia proorocul, fiul lui Amos.

Isaia a pris domnia a patru regi peste Iudeea (Ozia/Azaria, Iotam, Ahaz si Iezechia in Isaia 1:1) si Intre Isaia si Ozia/Azaria este o legatura speciala (capitolul 53 din Cartea lui Isaia), despre care voi scrie data viitoare.

Este Biblia cuvantul lui Dumnezeu sau este o colectie de povesti biblice, ale regatului de Nord si ale regatului de Sud, povesti care uneori se mai contrazic?


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.