Dupa ce am testat pe breadboard interfata cu USB, am lipt fizic toate piesele.
Am testat mai intai polaritatea corecta pentru D+ si D-, identificarea corecta a firelor USB, apoi cristatul de cuart sa fie functional (uneori nu oscileaza din prima incercare) si condesatorul pentru USB sa aiba valoarea potrivita (acum are 0.33 uF).
Apoi am facut teste cu bootloaderul USB de la Microchip ca sa verific ca legatura USB este functionala si stabila.
In trecut am folosit un bootloader pe seriala (fisierul hex era incarcat prin legatura seriala), apoi am programat si alimentat direct PIC-ul cu PIC KIT2, dar intr-o zi (acum 2-3 saptamani) am facut un scurt circuit accidental si PIC KIT2 s-a defectat.
Defectul nu a fost permanent: programul din PIC KIT2 a detectat ca are scurt circuit la iesire si a scris in setari (in EEPROM) ca are un scurt, astfel incat ca la fiecare pornire sa nu arda ceva, si nu a mai generat tensiunea de alimentare si de programare.
In urma reinstalarii programului firmware PIK KIT2 am rezolvat problema (dupa ce am verificat circuitul electric 2-3 zile). Probabil era suficient sa calibrez programatorul din meniu si, in urma calibrarii, conditia de scurt circuit detectat sa fie anulata.
Dar in urma experientei neplacute de a avea un programator de PIC-uri defect, m-am hotarat sa intru in era USB si sa programez PIC-urile prin bootloader USB, pentru ca este mai sigur asa.
Placa de test cu PIC 18F14K50 si USB + conector ICSP:
Placa de test cu PIC 18F14K50 si un adaptor MAX232 cu doua seriale (una de lucru si alta pentru depanare):