In cartea “Autobiografia unui Yogin”, scrisa de Paramhansa Yogananda, in capitolul 43, este descrisa intalnirea lui cu maestrul sau, Sri Yukteswar, decedat de curand (de 3 luni).
Nu am citit toata cartea, doar am gasit o referinta pe Internet la capitolul 43.
Dupa o scurta cautare pe Internet (cu Google) aflu ca Sri Yukteswar (1855 - 1936) a fost crestin, a scris mai multe carti, a facut parte din Misiunea Crestina din Srirampur si ca a scris in 1894 o carte in care compara scriptura Hindusa cu scriptura Crestina.
Paramhansa Yogananda (1893 – 1952) isi inalneste maestrul, pe Swami Sri Yukteswar Giri, in 1910, cand avea 17 ani. Pentru ca Paramahansa Yogananda prezinta discursuri si invataturi in care unifica (asa pretinde el) invataturile originale ale lui Iisus Cristos cu invataturile Yoga transmise de Bhagavan Krishna, si acesta poate fi considerat crestin.
Nu am nimic impotriva Hinduismul, o consider invatatura antica si mai consider Crestinismul original transmis de Iisus ca o continuare fireasca a Hinduismului si Budismului.
Asadar invataturile lui Swami Sri Yukteswar Giri si ale lui Paramhansa Yogananda par a fi in concordanta cu credinta mea: Exista karma, exista reincarnare si ambele nu intra in conflict cu invataturile lui Iisus.
In urma intalnirii lui Paramhansa Yogananda cu maestrul sau reiese ca divinitatea a inchis sufletul omului in trei plane (corpuri): planul ideilor, planul astral si planul fizic. Dupa moartea fizica, spiritul sta in planul astral o vreme, apoi se reintoarce in planul fizic ori de cate ori e necesar, pana progreseaza si promoveaza in planul ideilor, apoi probabil se reintoarce in planul astral de cateva ori, pana se elibereaza complet: nu mai are nevoie de niciunul din cele trei plane ca sa castige experienta si devine spirit liber. Un spirit care locuieste in planul ideilor (planul cauzal) poate materializa orice doreste in planul fizic si in planul astral si este un fel de zeu sau demiurg.
(Si noi, oamenii din planul fizic, putem materializa ce vrem in planul astral atunci cand avem vise si suntem constienti ca visam, adica avem vise lucide.)
Ma intreb oare ce puteri are o entiate care a depasit granita celor trei planuri: isi poate crea propriul univers format din cele trei plane?
Discutia lui Paramhansa Yogananda cu maestrul sau este foarte interesanta si poate fi gasita la http://www.crystalclarity.com/yogananda/chap43.php
Dramatizarea este evidenta, dar ideea transmisa este importanta.
Inteleg ca toate trei universurile sau planele de existenta (fizic, astral si mental) sunt iluzorice. Iluzia apare din faptul ca sunt create si sustinute de divinitate, iar anumiti indivizi (mai avansati decat altii) le pot schimba cu puterea mintii.
Cele trei plane sunt create pentru evolutia spiritelor.
Probabil sunt mai multe plane (fizic, astral, mental, budic, spiritual, divin, logoic) si cine doreste poate sa le exploreze, dar numai cand primeste permisiunea de la spiritele mai evoluate.
Am avut impresia ca planul fizic este un joc in care participa toata lumea, dar, se pare, ca si planul astral (planul viselor, fantomelor si entitatilor non fizice) alaturi de planul ideilor (planul zeilor din Vechiul Testament) sunt create si sustinute de o forta suprema. (Observatie: Dumnezeu, Creatorul Universului este dincolo de lumea fizica, dincolo de lumea fantomelor si dincolo de lumea ideilor si nu se preteaza la inselatorii ca zeii Vechiului Testament sau potopuri de nimicire a creatiei sau incurcari de limba.)
Desigur consistenta si calitatea informatiei scade cu cat ne indepartam de planul fizic (contest claritatea viziunii si abundenta detaliilor, de parca discutia lui Paramhansa Yogananda cu maestrul sau a fost inregistrata cu un reportofon si nu transmisa prin vis sau prin clarviziune) si probabil prezinta speculatii, dar pentru omenire (entitati spirituale inrobite in planul fizic) importanta este esenta: comportandu-ne potrivit putem ajunge in planuri mai inalte.
La finalul capitolului este evidenta paralela cu invierea lui Iisus: o batranica vine la templu si il cauta pe maestrul Yukteswar, dar i se spune ca acesta a murit cu o saptamana in urma. Femeia este contrariata si spune ca astazi l-a vazut pe maestru in plimbarea lui zilnica si ca a schimbat cateva vorbe cu el si ca maestrul a invitat-o la templu (ashram) …
Dar asta nu trebuie sa ne impiedice sa vrem sa devenim oameni mai buni.
Ieri am citit o carte (The Enlightenment, de Alan Holmes) care intareste tot ce este descris in capitolul 43, ba chiar raspunde mai bine la intrebarile esentiale. Este cea mai importanta carte scrisa vreodata, considerata a doua carte importanta dupa Biblie, dar eu consider ca este mult mai importanta …