Imaginea mai putin stiuta a lui Iisus, asa cum reiese din cele patru Evanghelii

Categorii: Crestinism

05-Oct-2015 20:28 - 2985 vizionari

Ca o continuare la Veridicitatea celor patru Evanghelii, urmeaza o lista de aspecte nu tocmai ortodoxe (si la propriu si la figurat) si nici kosher privind comportamentul lui Iisus, asa cum este descris de cele patru Evanghelii.

Lista am gasit-o la see_the_truth.webs.com,  nu am observat-o singur, pentru ca nimeni (probabil intreg la minte) nu poate respecta Psalmul 1:1-2, ca sa cugete zi si noapte la Legea si la cuvantul lui Dumnezeu.

Probabil este vorba de propaganda crestina menita sa indrepte credinciosii prin puterea exemplului, sau probabil este vorba de fabule, parabole, hiperbole sau alte figuri de stil in stilul specific Noului Testament si al lui Iisus.

Dar serios vorbind, adevarul este pe undeva pe la mijloc: scrierea in greaca comuna (Google: koine greek – dialectul Alexandrian, folosit pana in secolul 3 Dupa Cristos) combinata cu intentiile nu tocmai oneste ale celor care au selectat canonul biblic (Sinodul de la Laodicea, 363–364 Dupa Cristos).

Mândria

Luca 10:38-42 – Maria si-a ales partea mai buna (oare pentru ca o fi fost nevasta lui Iisus?), iar Martei i-a revenit cealalta parte, pentru ca cineva trebuie sa slujeasca, nu putem fi toti stapani.

Matei 10:37 - Cel ce iubeste pe tata ori pe mama mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubeste pe fiu ori pe fiica mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine.

Marcu 14:3-7 – Risipa de mir sau pregatire de inmormantare.

Matei 7:6 – Iisus numeste pe oamenii de rand (non apostoli, non preoti, laici) câini si porci sau este vorba de o figura de stil.

Mânia

Matei 11:20-24 – Iisus mustra cetatile neascultatoare (care nu s-au pocait) si le sperie cu Iadul si Judecata Finala. Pana si Sodoma ar fi avut o sansa, daca ar fi vazut minunile lui Iisus, minuni copiate sârguincios de Evanghelisti, dar uitate sa fie consemnate de istorici.

Se stie ca iadul are mai multe nivele si ca nu seamana cu iadul crestin si este evident ca Iisus nu a spus asa ceva.

Matei 23:33 - Serpi, pui de vipere, cum veti scapa de osanda gheenei? - Alte amenintari cu iadul.

Marcu 3:5 – Iisus priveste cu mânie la farisei si vindeca mana unui om.

Probabil mânia este un exemplu bun, dar in mod sigur nu este un pacat.
(Cine n-a auzit de Iisus, Cel fara de pacat?)

Matei 10:34-36 - Nu socotiti ca am venit sa aduc pace pe pamant; n-am venit sa aduc pace, ci sabie.

Aceasta este adevarata atitudine a Crestinului, atitudine ironic reprezentata de Islam (islm = supunere) prin musulmani (slm = cei care se supun).

Matei 21:12-19 – Iisus rastoarna mesele din templu, a doua zi blesteama smochinul si se usuca imediat.

Marcu 11:13-20 – Iisus blesteama smochinul, rastoarna mesele la templu, a doua zi smochinul e uscat.

Ioan 2:15 - Si, facandu-Si un bici din streanguri, i-a scos pe toti afara din templu, si oile si boii, si schimbatorilor le-a varsat banii si le-a rasturnat mesele.

(Poate Iisus chiar urmarea un plan: sa forteze declansarea sacrificiului.)

Marcu 9:19 – Iisus e mânios ca oamenii nu au credinta si ca trebuie sa-i rabde (de 70 de ori cate 7).

Pe de o parte trebuie sa fi bland, rabdator, iertator (de 490 de ori) si intorcator de ambii obraji, dar pe de alta parte trebuie sa fi mânios, bataus, blestemator, aducator de razboi si de sabie.

Lăcomia

Luca 6:1-5 – Intr-o sambata ucenicii furau spice si le mancau.

Daca David (un barbat facut dupa inima lui Dumnezeu, 1 Regi 16:22 si Faptele Ap. 13:22) a indraznit sa fure paine sfanta din Casa Domnului (si sa ramana nepedepsit), care se cuvine sa fie mancata numai de preoti, cu atat mai mult Iisus (fiul lui Dumnezeu si, deci, domn al sambetei) poate face asta impreuna cu ucenicii Sai.

Luca 19:29-35 – Iisus a trimis sa se fure un manz cu explicatia: Domnul are trebuinta de el.

Asadar furtul nu este un pacat.

Lenea

Matei 15:1-20 – Iisus si ucenicii nu se spala pe maini, iar Iisus raspunde la intrebare cu alta intrebare – un foarte bun exemplu: isi actualizeaza antivirusul si evita o situatie neplacuta.

Marcu 7 1-9 – Aproape la fel. Trebuie sa fie adevarat daca povestea este asemanatoare cu pasajul din Matei.

Gurmandism, nu lacomie

Luca 5:33-34 - Iar ei au zis catre El: Ucenicii lui Ioan postesc adesea si fac rugaciuni, de asemenea si ai fariseilor, iar ai Tai mananca si beau.
Ucenicii lui Ioan se comportau mai pios decat ucenicii lui Iisus: rivalitatea dintre Iisus si Ioan Botezatorul sau Crestinii sunt mai presus de orice lege.

Luca 7:34 - A venit si Fiul Omului, mancand si band, si ziceti: Iata un om mancacios si bautor de vin, prieten al vamesilor si al pacatosilor!

Marcu 11:12-14 – Iisus a blestemat un smochin, pentru ca era flamand si pentru ca smochinul nu avea fructe, pentru ca nu era sezonul smochinelor.
Oare este prezentat un comportament infantil sau prin prezentari de comportamente infantile sunt educati Crestinii?
Crestinii sunt niste copii, vezi: Cor1.4:14, Cor1.14:20, Cor2.6:13, Gal.4:31, 1Ioa.3:1, 1Ioa.3:2

Minciuna

Ioan 5:31 - Daca marturisesc Eu despre mine insumi, marturia Mea nu este adevarata.

Matei 16:28 - Adevarat graiesc voua: Sunt unii din cei ce stau aici care nu vor gusta moartea pana ce nu vor vedea pe Fiul Omului, venind in imparatia Sa.

Apocalipsa 3:11 - Vin curand; tine ce ai, ca nimeni sa nu ia cununa ta.

Este vorba de minciuna lui Iisus sau de minciuna bibliei?
La cat de neglijent Evangheliile prezinta copilaria si adolescenta lui Iisus, tot atat de neglijent ne asteptam sa prezente si invataura lui.

Crima

Luca 19:27 - Iar pe acei vrajmasi ai mei, care n-au voit sa domnesc peste ei, aduceti-i aici si taiati-i in fata mea.

Matei 10:34-36 - Nu socotiti ca am venit sa aduc pace pe pamant; n-am venit sa aduc pace, ci sabie.

Automutilarea

Matei 19:12 - Ca sunt fameni care s-au nascut asa din pantecele mamei lor; sunt fameni pe care oamenii i-au facut fameni, si sunt fameni care s-au facut fameni pe ei insisi, pentru imparatia cerurilor. Cine poate intelege sa inteleaga.

Matei 5:29-30 - Iar daca ochiul tau cel drept te sminteste pe tine, scoate-l si arunca-l de la tine, caci mai de folos iti este sa piara unul din madularele tale, decat tot trupul sa fie aruncat in gheena.
Si daca mana ta cea dreapta te sminteste pe tine, taie-o si o arunca de la tine, caci mai de folos iti este sa piara unul din madularele tale, decat tot trupul tau sa fie aruncat in gheena.

Matei 18:8-9 - Iar daca mana ta sau piciorul tau te sminteste, taie-l si arunca-l de la tine, ca este bine pentru tine sa intri in viata ciung sau schiop, decat, avand amandoua mainile sau amandoua picioarele, sa fii aruncat in focul cel vesnic.
Si daca ochiul tau te sminteste, scoate-l si arunca-l de la tine, ca mai bine este pentru tine sa intri in viata cu un singur ochi, decat, avand amandoi ochii, sa fii aruncat in gheena focului.

Marcu 9:43 - Si de te sminteste mana ta, tai-o ca mai bine iti este sa intri ciung in viata, decat, amandoua mainile avand, sa te duci in gheena, in focul cel nestins.

Primul Sinod Ecumenic, Sinodul de la Niceea, a declarat castrarea (fameni pe care oamenii i-au facut fameni) ca fiind ilegala, pentru ca tot mai multi habotnici, dorind sa ajunga in mod sigur in Rai (Iisus cu Impulsul Cristic nu era suficient pentru ei) si interpretand pasajele din Matei se automutilau. Poate ca automutilarea nu este ceva urat inaintea Domnului, ca in zilele noastre inca se mai practica circumcizia pe motive religiose. Cu voia lui Dumnezeu, desigur, se intampla toate.

Ce alte invataturi controversate ne mai ofera Iisus:

Luca 12:47 - Iar sluga aceea care a stiut voia stapanului si nu s-a pregatit, nici n-a facut dupa voia lui, va fi batuta mult.
Este evident ca se sprijina sclavia si este evident ca se incurajeaza bataia multa-multa a sclavilor.

Matei 5:4 - Fericiti cei ce plang, ca aceia se vor mangaia.
O frana spirituala, menita sa reduca nivelul vibrational al credinciosilor.

Luca 9:59-62 -  Lasa pe alti prosti si slabi sa isi ingroape mortii. Crestinul este mai presus de legi, de bun simt, si de orice altceva pe lume. Crestinul trebuie sa arogant si constient ca este superior fata de orice pagan, pentru ca are acces la niste Taine, pe care paganii le stiau de mult, dar nu au fost constienti de puterea si de valoarea lor. Alta parabola, desigur. O lege nescrisa spune sa iti ingropi mortii, asa e de bun simt si asa se evita molimele. In vremurile preistorice oamenii au observat ca mortii neingropati se razbuna prin boli si, de atunci, a inceput cultul mortilor: ritual de inmormantare, cinstire morti, vorbire de bine (superstitii) ca sa nu te bântuie decedatul, eventual pomeni (trebuie si preotii sa traiasca, nu-i asa?) inutile dupa 40 de zile (deja s-a stabilit locul de odihna al sufletului celui mort) …

Ipocrizia

Dupa ce Crestinul este invatat sa fie mai presus de orice fel de lege, este invitat sa respecte poruncile si sa le incalce in acelasi timp:

Matei 5:19 - Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, si va invata asa pe oameni, foarte mic se va chema in imparatia cerurilor; iar cel ce va face si va invata, acesta mare se va chema in imparatia cerurilor.

Matei 10:34-36 - Nu socotiti ca am venit sa aduc pace pe pamant; n-am venit sa aduc pace, ci sabie.
Caci am venit sa despart pe fiu de tatal sau, pe fiica de mama sa, pe nora de soacra sa.
Si dusmanii omului (vor fi) casnicii lui.

Matei 5:11 - Fericiti veti fi voi cand va vor ocari si va vor prigoni si vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra, mintind din pricina Mea.

Concluzie

Studiind Evangheliile invatam multe, dar nu este obligatoriu sa si facem ce scrie acolo.
Trebuie sa fi orb prin credinta ca sa faci tot ce se scrie in Biblie.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.