Sedechia, ultimul rege al Regatului lui Iuda

Categorii: Povesti biblice

14-Apr-2015 18:20 - 3080 vizionari

Vechiul Testament a inceput sa para (pentru mine) plin de inconsistente.
Stiu ca este o varza, si incerc sa imi intaresc afirmatiile.

Ca o paranteza si un scurt istoric ca sa inteleg mai bine contextul in care a domnit Sedechia:
Regatul lui Iuda este Regatul de Sud (cu capitala la Ierusalim) si este regatul cucerit ultimul, dupa Regatul de Nord.
In 740 BC este invadat Regatul de Nord (cu capitala Samaria) pentru ca nu a platit tribut - 2 Regi 17:1-23, iar in 586 BC este distrus Primul Templu si este cucerit si Regatul de Sud.
Cele zece triburi pierdute ale lui Israel (Regatul de Nord) s-au pierdut in 740 BC in timpul invaziei asiriene, de aceea Iisus a venit la Samarieni (oile pierdute ale lui Israel) si a facut parabole favorabile cu Samarienii.
Samarienii (Regatul de N) erau vazuti ca cetateni de mana a doua de catre Iudei (Regatul de S), iar Iisus a incercat sa-i reuneasca cu Iudeii.

Sedechia este ultimul rege al Regatului lui Iuda si a domnit 11 ani si de la varsta de 21 de ani: Reg4.24:18 si Par2.36:11 si Ier.52:1.

Sedechia nu s-a smerit inaintea lui Ieremia proorocul, care ii proorocea cuvintele din gura Domnului – Par2 36:12.

Sedechia este fiul lui Chenaana in Reg3.22:11 si Par2.18:10 si si-a facut coarne de fier ca sa impunga pe Sirieni (probabil pe Assirieni), dar a fost invins de Assiro-Babilonieni.

Dar Sedechia este si fiul lui Iosia, Ier.1:3 si Ier.37:1.

(Mai exista un Sedechia, fiul lui Maaseia in Ier.29:21 si un Sedechia, fiul lui Hanania in Ier.36:12, dar probabil sunt erori de traducere sau nu am inteles eu bine contextul si ignor referinta.)

Initial Sedechia se numea Matania, unchiul lui Iehonia, dar regele Babilonului l-a pus rege pe Matania si i-a schimbat numele in Sedechia - Reg4.24:17.
Sedechia este fratele regele Nabucodonosor - Par2.36:10.

Referirile in Vechiul Testament la Sedechia sunt facute catre aceeasi persoana:
Reg4.24:17-18 -  Matania, unchiul lui Iehonia, este facut rege in Iuda de regele Babilonului la varsta de 21 de ani si a domnit 11 ani. Numele mamei lui era Hamutal, fiica lui Ieremia din Libna.
Ier.1:3 – Sedechia, este fiul lui Iosia si este regele lui Iuda si a domnit pana in anul al 11-lea, adica pana la robirea Ierusalimului.
Ier.52:1 – Sedechia era de 21 de ani cand a inceput sa domneasca pentru 11 ani in Ierusalim, iar numele mamei lui era Hamutal, fata lui Ieremia din Libna.

Asadar cartile 4 Regi si Ieremia se refera la aceeasi persoana si interesant este ca Sedechia are doi tati, unul este Chenaana, altul este Iosia.

Ce parere are Domnul despre Sedechia, ce binecuvantari si napaste il asteapta pe Sedechia venite de la Domnul, cum e pacalit (amagit) Sedechia de profeti (Ieremia) si de Domnul:
Ier.24:8 – Sedechia sa ajunga ca smochinele rele care nu se pot manca.
Ier.34:2-4 – Cetatea va fi data in mainile regelui Babilonului, dar Sedechia nu va muri de sabie, ci va muri in pace, ochii lui Sedechia vor vedea ochii regelui Babilonului si buzele lui vor grai buzelor regelui Babilonului si va merge la Babilon. (Profetia lui Ieremia de la Domnul pentru Sedechia.)
Ier.37:17 – Sedechia va fi dat in mainile regelui Babilonului!
Ier.38:17 – Daca Sedechia se preda de bunavoie capeteniilor regelui Babilonului, va scapa cu viata si cetatea nu va fi arsa si va trai el si casa sa.
Ier.44:30 si Ier.52:3 – Domnul recunoaste (prin Ieremia) ca a dat pe Sedechia, regele lui Iuda, in mainile lui Nabucodonosor, regele Babilonului.
Ier.34:2-4  - Domnul promite lui Sedechia ca nu va muri de sabie si ca ochii lui Sedechia vor vedea ochii regelui Babilonului si ca ca merge in Babilon.
Ier.29:21-23 – Domnul promite ca va da pe Sedechia in mainile regelui Babilonului si regele Babilonului il va frige pe jaratec ca pe Ahab (alt rege cazut in dizgratie si pacalit de Tatal Minciunii), asadar Sedechia nu va muri de sabie.

Cum a vazut Sedechia Babilonul sau cum s-a tinut Domnul de cuvant cand a afirmat ca ochii lui Sedechia vor vedea pe regele Babilonului:
Reg4.25:7 - au junghiat pe fiii lui Sedechia si lui Sedechia i-au scos ochii, l-au pus in lanturi si l-au dus la Babilon.
Ier.39:6-7 - regele Babilonului a junghiat pe fiii lui Sedechia in Ribla, iar lui Sedechia i-a scos ochii si l-a pus in catuse, ca sa-l duca la Babilon.
Ier.52:10-11 - Regele Babilonului a junghiat pe fiii lui Sedechia, iar lui Sedechia i-a scos ochii si a poruncit sa-l incatuseze cu catuse de arama; si l-a dus regele Babilonului la Babilon si l-a pus in casa cea de paza, unde l-a tinut pana in ziua mortii lui.

Asadar Sedechia nu a murit de sabie, a murit in pace de batranete in casa regelui Babilonului, iar ochii lui Sedechia au vazut Babilonul.

Oribila si macabra este povestea lui Sedechia si condimentata cu posibiliul sfarsit al lui Ahab, dar povestea lui este luata din Biblie.
Biblia nu este macabra, doar este si atat.

Biblia este plina de cuvinte mari (si gogonate) si de promisiuni (legaminte) si de optimism, zugravind o lume minunata, perfecta, cu legi perfecte si usor de tinut de catre popor, pentru care nu este nevoie ca Fiul Domnului sa vina si sa indrepte lucrurile, plinind sau implinind legea.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.