Pedeapsa lui Nadab si Abiud

Categorii: Povesti biblice, Crestinism

10-Dec-2014 17:30 - 3617 vizionari

Doi preoti, Nadab si Abiud, sunt pedepsiti cu moartea de catre Domnul, pentru ca au ars tamaie fara autorizatie – Leviticul 10:2 si Numeri 3:4 si Numeri 26:61.

In Exodul 30:9 este specificat clar: Sa nu aduceti pe el nici o ardere de tamaie straina, nici ardere de tot, nici dar de paine, nici turnare sa nu turnati pe el.

Nadab si Abiud sunt fiii lui Aaron si sunt doi preoti atestati de Dumnezeu, Exodul 28:1.
Nadab si Abiud, impreuna cu Aaron si Moise si 70 dintre batranii lui Israel au vazut fata Domnului, Exodul 24:9-11, au mancat si baut si au trait, pentru ca se zice ca nimeni nu poate vedea fata lui Dumnezeu si sa ramana in viata, Exodul 33:20, desi in Exodul 33:11 este altceva.

Interesant este faptul ca povestea este spusa identic in trei locuri.
Inteleg ca povestea sa fie de doua ori: o data versiunea Regatului de Nord, a doua oara versiunea Regatului de Sud.
Observ ca a treia oara este o reamintire a mortii lui Nadab si Abiud.

Se pare Dumezeu avea obiceiul sa omoare preoti aparent fara nici un motiv intemeiat (intortocheate sunt caile Domnului).

O data pe an, de Yom Kippur (ziua ispasirii, cea mai sfanta zi a anului), marele preot (Kohen Gadol) intra in Sfanta Sfintelor (Google: The Holy of Holies).

Google: yom kippur ritual bell and rope

Conform traditiei iudaice, in fiecare an de Yom Kippur Dumnezeu scrie numele evreilor care vor trai in anul viitor in Cartea Vietii.

Atata de mare era frica de Dumnezeu, incat preotii isi luau masuri de precautie si cu frica de moarte intrau in Sfanta Sfintelor.
Marele preot avea clopotei la rochie si era legat cu o sfoara (sau un lant de aur) de picior.
Clopoteii anuntau ca preotul inca mai este in viata in timp ce savarsea ritualul sangeros dupa principiul “se plateste viata cu viata”.
Daca se intampla (cum s-a intamplat cu Nadab si Abiud) ca marele preot sa moara, ceilalti preoti il trageau inapoi de sfoara pe marele preot fara sa intre in Sfanta Sfintelor.
In Sfanta Sfintelor avea voie sa intre numai marele preot si numai o data pe an.

Povestea nu este ridicola si o spun ca un avertisment pentru toti crestinii:
Nu mai ardeti tamaie!
Nici preotii iudaici (levitii) autorizati sa faca asta prin legamant vesnic nu o pot face oricand, cu atat mai mult non evreii.
Iisus nu a cerut ardere de tamaie.
Nu va mai jucati cu magia: lumanari, candele, tamaie, clopote, ritual cu ulei, ramuri de copac sfintite, icoane, statui, etc.
Iisus nu a pomenit nici o vorba despre acestea in evanghelii.
Parabola cu fecioarele (Matei 25:1-13) este doar o parabola, nu este o piesa de teatru care sa fie jucata de crestini.
Crestinilor le place sa joace teatru, vezi Liturghierul si Moliftelnicul, dar in piesa jucata nu este inclus si Iisus Emanuel.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.