Cine a scris Tora

Categorii: Religie

11-Aug-2014 19:41 - 4153 vizionari

Traditia ebraica afirma ca Tora (Pentateucul) a fost dictata cuvant cu cuvant lui Moise de catre Yahwe.
Tora contine 340805 de litere, asadar Moise a scris timp de 40 de zile, cat a stat in muntele sfant (Horeb sau Sinai), in medie 355 litere pe ora sau 6 litere pe minut.

Numai Tablele Legii au fost scrise in piatra cu Degetul lui Dumnezeu (cu laser?), Exodul 31:18, restul au fost scrise de catre Moise.

In primul rand subliniez ca Tora este o colectie de mituri si invataturi preluate de la diferite civilizatii.
(Si Noul Testament este o colectie de mituri, un exemplu este inceputul Evangheliei dupa Ioan, altul este mitul eroului nascut din virgina, mitul sacrificiului, mitul coborarii in Infern, mitul reinvierii, mitul ridicarii la ceruri, …)

Povestea genezei in Tora si in Vechiul Testament este prezentata in doua variante:
1. Geneza 1:27-28 – Dumnezeu a facut simultan pe barbat si pe femeie si i-a indemnat (binecuvantat) zicand cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul si-l supuneti.
Adam si femeia lui, Lilith, aveau deja viata vesnica, inca nu cazusera in pacat si inca nu stiau binele si raul, dar se presupune ca aveau binecuvantarea lui Dumnezeu sa supuna pamantul.
Stiu ca este ciudat (prima femeie s-a numit Lilith?) sau contradictoriu (poti sa supui pamantul fara sa cunosti binele si raul? daca esti nemuritor si te inmultesti se intampla un dezastru demografic), dar asa se intampla cand Biblia ofera jumatate de adevar.
Adevarul este ca prima femeie s-a numit Lilith si stim asta din legendele iudaice – Google: lilith first woman si de unde vine legenda cu Lilith.
Adevarul este ca ca pacatul originar nu este cunoasterea binelui si raului, nici sexul si nici neascultarea lui Adam (sex = cunoastere este o greseala de traducere si interpretare).
Probabil pacatul originar este refuzul lui Satan de a se inclina (inchina) in fata lui Adam – Google: satan refused to bow to adam.
Fructul pacatului originar nu este marul. Marul in limba latina este malum, dar tot malum este forma nominativa, acuzativa si vocativa pentru rau, malefic, imoral, vicios, detestabil, pacatos, …

2. Geneza 2:7 – Dumnezeu il face pe primul om din tarana si il numeste Adam. In Ebraica veche adam inseamna tarana, pamant.
In limba latina cuvantul humanus (om, fiinta umana) vine de la tarana (humus), pamant.
Domus inseamna casa, de unde vine domestic = domiciliu, … toate au legataura cu adam.
In Geneza 2:18 este facuta femeia, numita Eva. Asadar Eva nu este facuta simultan cu Adam, numai Lilith este facuta odata cu Adam.

Povestea Genezei este copiata dupa Enuma Elish, poemul epic al creatiei in mitologia sumeriana – Google: enuma elish.
Povestea lui Cain si Abel este copiata din tablitele sumeriene.
Povestea potopului este copiata dupa Epopeea lui Ghilgames descrisa in tablitele sumeriene.
Cele 10 porunci sunt luate din Codul lui Hammurabi, un rege babilonian din anii 1700 BCE.

Tora, dupa parerea cercetatorilor (Google: Wellhausen hypothesis), a fost formata din patru surse: J, E, P si D.

J - cea mai veche sursa (scrisa prin 950 BCE) reprezinta documentele in care Dumnezeu este numit Yahweh si sunt folosite in Regatul de Sud sau Regatul lui Iuda.

E – textele scrise prin anii 850 BCE in care Dumnezeu este numit Eloah si sunt folosite in Regatul de Nord sau Regatul lui Israel.

Despre cele doua regate ale lui Israel am scris de doua ori: Israel si Iuda, Istoria evreilor partea I si partea a-II-a.

D – sursa deuteronomica, scrisa prin anii 600 BCE in timpul celei de a doua invazie a Tinutului Promis, in Ierusalim in timpul unei reforme religioase.

P – sursa preoteasca, scrisa prin anii 500 BCE de catre preotii (Kohanim) iudaici aflati in exil in Babilon.

Tora a fost orala pana in vremea celei de-a doua invazii a Israelului (603 BCE).
In a doua invazie a Israelului ambele regate au fost cucerite.
In timul primei invazii Asiro-Babiloniene (760 BCE) Evreii ocupati nu au putut aduce jertfe la templu, dar Evreii liberi din Regatul de Sud au continuat traditia.
In a doua invazie Babilonienii au permis Evreilor sa isi practice religia si Evreii, profitand de ocazie, au inceput sa pastreze Tora in scris, carte completata in timp.

Diferenta dintre termenii Regatului de Nord si Regatul de Sud au dus la formarea Torei din patru surse.

De exemplu numele muntelui sfant, Muntele Sinai, apare de 20 de ori in sursele J si P.
Acelasi munte sfant se numeste Muntele Horeb (sau Muntele lui Dumnezeu) in sursele E si D si apare de 14 ori.
Limbajul folosit in sursele J si E este din Ebraica Arhaica, iar limbajul din sursele P este din Ebraica imbunatatita cu termeni asiro-babilonieni datorita invaziilor.
Prima luna a anului initial s-a numit numit Aviv (luna spicelor), dar dupa cucerirea Babiloniana luna a fost redenumita in Nisan (cuvant babilonian) - Luna Aviv si luna Nisan.
Limbajul din sursele D este si mai modern fata de sursele P, desi unii cercetatori considera ca D este mai vechi decat P.

Sursa: http://www.abovetopsecret.com/forum/thread1022637/pg1

Afirmatia ca “Tora a fost dictata cuvant cu cuvant lui Moise de catre Yahwe” este inspirata de Vede, la fel ca inceputul Evangheliei dupa Ioan.

Pot spune ca Evreii au o istorie interesanta, un destin ales (doar 144 de mii salvati se aminteste in Apocalipsa), sunt un popor ales (aparte, separat, distinct) si de aceea au fost discriminati si sunt un popor pacalit de un fals demiurg care a instituit mai multe legaminte sau contracte (unele barbarice).

Tora este o carte sfanta si pastrata neschimbata de peste 2400 de ani, dar influientata de civilizatiile cu care Evreii au luat contact.
Comentarii:

Gabi, 12-Aug-2014 13:59
Foarte tare! Blogul tau este o sursa de cultura generala :)
Ioan, 14-Aug-2014 19:03
Am adaptat si comentat cateva informatii citite pe Internet.
Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.