Dumnezeu a creat lumea in sase zile si in a saptea s-a odihnit – Geneza 2:1-3.
In desert, in timpul Iesirii (exodului) din Egipt, evreii au fost atentionati de Moise sa nu adune mancare in ziua a saptea, pentru ca este o zi sfanta de odihna tinuta in cinstea Domnului – Exodul 16:23-26.
Religiile bazate pe Iudaism au mostenit zece porunci, iar una din ele spune ca omul trebuie sa se odihneasca in a saptea zi.
Cele zece porunci sunt gasite in Biblie la Exodul 20:1-17 si in Deuteronomul 5:1-21 si sunt:
1 - Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine!
2 - Sa nu-ti faci chip cioplit si nici un fel de asemanare a nici unui lucru din cate sunt in cer si din cate sunt pe pamant si sa nu te inchini lor, nici sa le slujesti …
3 - Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert.
4 - Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti.
5 - Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta.
6 - Sa nu ucizi!
7 - Sa nu fi desfranat!
8 - Sa nu furi!
9 - Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau.
10 - Sa nu doresti casa aproapelui tau; sa nu doresti femeia aproapelui tau, nici ogorul lui, nici sluga lui, nici slujnica lui, nici boul lui, nici asinul lui si nici unul din dobitoacele lui si nimic din cate are aproapele tau!
Cum respecta credinciosii porunca a patra?
O lista de activitati ce pot fi facute de evrei in ziua de sabat:
http://lds.about.com/od/familylifeandmarriage/a/101-Sabbath-Day-Activities.htm
http://lds.about.com/od/familylifeandmarriage/a/101-Sabbath-Day-Activities_2.htm
http://lds.about.com/od/familylifeandmarriage/a/101-Sabbath-Day-Activities_3.htm
O cautare cu Google ofera suficienta informatie despre ce pot face evreii de Sabat, Google: hebrew activities in sabbath
Evreii considera ca este interzisa in ziua de Sabat orice activitate cate iti aduce un profit material sau orice activitate care iti asigura existenta.
Asadar in ziua de Sabat, dupa parerea unor evrei, poti faci activitati altruiste, vizita unor rude sau unor bolnavi in spital, cursuri, citirea Scripturii, discutii religioase, activitati recreative, …
Musulmanii au vinerea ca zi de adunare obligatorie la moschee, dar nu cred ca este considerata o zi speciala sau sfanta.
In limba araba numele zilei de vineri inseamna adunare (adunare la moschee).
Dupa rugaciunea de vineri, rugaciune in grup in moschee, urmeaza un discurs al unui conducator religios despre intarirea credintei in Alah si problemele zilnice ale vietii.
Vinerea este o zi de adunare pentru discutii religioase si discutii pentru probleme ale comunitatii (sociale).
In tot timpul saptamanii, de cinci ori pe zi cate 5-10 minute, musulmanii se roaga in particular, dar vinerea barbatilor li se cere sa se roage in grup la moschee.
Si femeile se pot duce vinerea la moschee, dar numai daca vor, nu sunt obligate.
In locurile unde nu se anunta public apelul de chemare la moschee, totusi traditia adunarii la moschee in ziua de vineri este respectata.
http://muslimvoices.org/do-muslims-observe-the-sabbath/
Google: muslim activities in sabbath
Google: do muslim respect sabbath
Asadar, dupa parerea unor musulmani, in ziua de vineri (un fel de Sabat) poti vorbi (vorbitul nu este o munca) despre teme religioase si sociale, toata ziua, dar imediat dupa o rugaciune in grup (numita Jummah, adica adunare) tinuta dimineata.
Musulmanii nu considera ca ziua de vineri este ziua de Sabat.
Musulmanii considera ca Dumnezeu nu are nevoie de odihna.
Musulmanii au si ei 10 porunci si le respecta si porunca a patra spune ca ziua de vineri este ziua in care nu se fac afaceri si se tine rugaciune in grup.
Nu stiu cum este la catolici, baptisti, protestanti, penticostali, luterani, reformati … , vezi Google: cate culte crestine sunt in lume.
Crestinii ortodoxi nu fac nici o deosebire intre zilele saptamanii si o zi anume stabilita arbitrar: fie vinerea, fie sambata, fie duminica, …
Prin traditie s-a convenit ca duminica sa nu se lucreze, dar notiunea de “lucru” este relativa.
Se spune ca nu trebuie sa lucrezi in ziua de duminica si in sarbatorile insemnate cu cruce rosie in calendar.
Asadar Crestinii Ortodoxi au Duminica+Sarbatorile cu cruce rosie ca zile nelucratoare.
Dar cautand cu Google program liturgic observ multe lacase de cult care au slujbe toata saptamana, fara o zi de odihna.
Legea data de Dumnezeu este clara (vezi porunca a 4 din cele 10) dar nu este respectata.
Inca un motiv de ipocrizie:
Pe langa duminici (ca sarbatori nelucratoare) mai sunt si sarbatori anume declarate si marcate cu cruce rosie in calendar.
Cuvantul Domnului este luat in ras, nerespectat si modificat.
Dumnezeu a dat numai o zi speciala numita sabat, adica sambata, dar crestinii au adaugat mai multe zile si le-au marcat cu cruce rosie, declarandu-le zile speciale si de odihna.
Cu ce se deosebeste programul liturgic ortodox in timpul saptamanii de o zi anume, instituita de Dumnezeu in a patra porunca?
Oare se considera ca preotii cand efectueaza programul liturgic nu muncesc?
Oare cantatul in cor nu este o munca?
Apostolul Pavel tinea predici (vorbitul nu e munca) intr-o zi de sambata (Faptele Apostolilor 13:42-44) si neamurile l-au rugat sa le mai vorbeasca si sambata urmatoare.
De ce nu putem consacra ziua de duminica sau de sambata (sau ambele) numai pentru discutii religioase (cateheza) si fara liturghie ca sa se odihneasca si preotii?
Iisus nu a venit sa strice Legea, porunca a 4 este in continuare valabila – Matei 5:17.
Oare Ortodoxii s-au luat dupa Musulmani si considera ca Dumnezeu nu are nevoie sa se odihneasca sau considera ca Iudaismul este o nascocire sau Evreii sunt oameni rataciti?
Raspunsul este in Coloseni 2:16, dar raspunsul este din Paulism, nu din Crestinism: Crestinii sunt scutiti de orice sarbatoare, de orice lege (Mozaica), de orice restrictie alimentara (la carne sau bautura) si mai sunt scutiti sa se odihneasca sambata.
Dupa credinta crestina sacrificiul lui Cristos anuleaza tot. Ce anuleaza, mai exact, este alt subiect de discutie. Pentru cateva fragmente neintelese, prost traduse sau intentionat falsificate (vezi Iacov 5:16) s-au instituit teorii si taine, dar urmeaza sa detaliez alta data despre asta.
Lipsa de coloana vertebrala (ipocrizia si minciuna) a dus la rastalmacirea cuvintelor lui Iisus si la schizme.
Iisus nu a afirmat: sarbatoriti duminica in amintirea Mea, nici nu a afirmat ca El anuleaza Legea Mozaica.
Plecand de la vorbele lui Iisus la Cina cea de Taina, Matei 26:26, Marcu 14:22-24, Luca 22:19-20, s-a ajuns la Sfanta Liturghie in forma din zilele noastre.
Cina cea de Taina trebuie sarbatorita o data pe an, dar sarbatorirea ei zilnica o banalizeaza.
Impartasania zilnica sau ori de cate ori simte nevoia crestinul transforma Taina instituita de Iisus intr-o banalitate, dar asta este alta problema.
Crestinul trebuie sa isi aleaga o zi din cele sapte si sa o respecte ca fiind ziua de odihna a Domnului si regula trebuie sa fie respectata si de preoti si de cor.