Doua montaje electronice asamblate de mine acum 10 ani si folosite pentru programarea PIC16F88 si 16F84.
Programatorul de microcontrolere PIC pe portul paralel (are doua stabilizatoare, unul de 5V si al doilea de 12V legat la 2 diode cu Si ca sa dea la iesire 12+0.65+0.65=13.3V tensiune pentru programare PIC si un circuit 7406 format din 6 inversoare/buffere pentru izolarea si amplificarea semnalelor venite de la portul paralel si pentru protectia portului paralel):
Si placa de test cu PIC 16F88, port serial folosit la afisarea datelor prelucrate sau pentru actualizarea programului prin bootloader, impreuna cu interfata seriala MAX 232, punte+stabilizator de tensiune de 5V, 3 LED-uri de semnalizare pe placa si alte LED-uri de prezenta tensiune, un difuzor (buzzer) si borne de conexiuni cu portul A si B, +5V si masa pentru alimentarea perifericelor (LCD, afisaje 7 segmente, diverse module):
Fata de 16F84, 16F88 suporta bootloader, are oscilator intern, merge cu maxim 20MHz cu cuartz extern si este mai ieftin decat 16F84.
Dar acum folosesc 16F616, un PIC mai slabut, pentru care trebuie sa modific un pic programatorul.
Mai am un programator serial pentru 16F88, care si el trebuie adaptat pentru 16F616.
Ambele programatoare, cel serial si cel paralel facut de mine pe o placa de test, merg numai cu calculatoare vechi.
Calculatoarele moderne nu mai au port paralel si nici port serial nativ (pe placa de baza).
Portul serial al calculatoarelor moderne este dat de un dispozitiv pe USB care ofera tensiuni de + si – 10V (din 5V face 10V printr-un dublor de tensiune).
Programatorul meu serial se bazeaza pe tensiunile + si – 15V luate din portul serial din calculatoarele mai vechi (Pentium II, III si IV) ca sa stabilizeze o tensiune la 13-13.5V necesara la programarea microcontroleror PIC (alimentate la 5V, dar programate la maxim 13.5V).
Sunt sigur ca pot rezolva problema folosind un port serial pe USB combinat cu un programator serial cu alimentare externa, dar nu am asemenea programator, iar pe Internet toata lumea se plange ca nu functioneaza combinatia. Schemele realizate de mine au functionat partial, adica prin port USB si cu alimentare externa a programatorului este detectat programatorul (ca este conectat fizic la calculator), dar nu si tipul de PIC, probabil modelul 16F616 nu este pe lista suportata de programul folosit de mine sau nivelul de tensiuni in continuare nu este potrivit (trebuie sa trec PIC-ul in modul LVP=low voltage programming).
Cel mai bine este sa imi cumpar un programator dedicat si universal, cu conector ICSP, care functioneaza pentru orice fel de microcontroller PIC, dar costa 133 RON.
Este vorba de pickit2 pe USB, modelul original de la Microchip, nu clone echivalente gasite pe Internet care merg prin portul serial.
Pickit2 foloseste un microcontroler PIC cu interfata USB care genereaza secventa de programare pentru microcontrolerul care trebuie programat.
Deci se foloseste un microcontroler PIC ca sa se genereze o secventa precisa de semnale (clock, data, masa, alimentare +5V si tensiunea de programare livrata pe pinul de reset PIC = 5 semnale ICSP) potrivite pentru programarea altui microcontroler PIC.
Comentarii:
GABI NICULA, 01-Jan-2015 12:35 Anonymous, 25-Dec-2015 18:19