Interfata pe un fir cu afisaj in 7 segmente

Categorii: Electronica

02-Jul-2014 22:15 - 2928 vizionari

De cateva saptamani ma ocup cat se poate de serios cu o pasiune pe care o am din copilarie, dar acum actualizata la era moderna.

De o luna mi-am reinoit autorizatia de radioamator dupa o pauza de noua ani.

Cel mai ieftin microcontroler produs de Microchip costa 1,5 RON, dar eu am folosit 16f88 (8-10 RON) si 16f616 (2,56-4,26 RON).

Acum pot realiza linistit emitatoare de mica putere (cativa mW) in banda de radioamatori ca balize care trimit periodic semnal digital (morse, FSK, PSK, DTMF) sau analogic (sinteza de voce).

Interfata pe un singur fir (clock de lungime 1 uS inseamna data=1 si clock lung de 15 uS inseamna data=0) prezinta unicul avantaj ca foloseste un singur fir in loc sa foloseasca doua fire pentru clock si data, in rest numai dezavantaje: este dificil de potrivit intarzierile si trebuie sa fie specifice pentru R=1.5k si C=10nF din schema, condensatorul trebuie sa fie bun (cu tantal sau altceva mai bun, cu toleranta foarte mica) si sa se mentina in parametri pe o plaja larga de temperaturi, afisajul se stinge si se aprinde (clipeste) vizibil si deranjant datorita ratei mici de afisare datorita intarzierilor necesare operarii pe un fir si intarzierilor necesare de incarcare condensator dupa fiecare tranzitie de clock, …

O interfata cu 3 afisaje formate din 7 segmente comandata printr-un singur fir:

Apasa pentru o imagine mai mare

Schema se poate extinde cu un numar nelimitat de circuite 4096 (registru de 8 biti incarcabil serial si accesibil paralel) si afisoare pe 7 segmente.

Intentionez sa asamblez un modul cu 4-6 afisoare pe 7 segmente si cu 3 fire (+5V, masa si semnal de comanda) si sa-l folosesc ca frecventmetru, numarator de impulsuri, etc.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.