Statia radio UVB-76

Categorii: General

21-Mar-2014 19:30 - 2878 vizionari

Statia radio de pe frecventa 4625 KHz este cunoscuta sub numele de “soneria” (The Buzzer) pentru ca transmite un sunet scurt, monoton aproximativ o data la 2 secunde (mai precis: 25 de tonuri pe minut) timp de 24 de ore din 24 si, uneori, se mai aud cuvinte in limba rusa.

Statia poate fi ascultata pe Internel la WebSDR sau http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/ pe frecventa 4265 KHz AM (R3E si uneori A3E).

Google: UVB-76

Se pare ca misterul statiei rusesti este prezentat la http://englishrussia.com/2010/08/28/inside-the-mysterious-uvb-76-station/

De curand emisia statiei UVB-76 a fost reluata si probabil are legatura cu incercarea de aderare a Ukrainei la EU, urmata de invadarea sovietica din 24 februarie 2014 a Republicii Crimea, declaratia de independenta a Republicii Crimea pe 11 martie 2014, dar mai ales cu soldatul rus ucis in Crimea.

De la http://en.wikipedia.org/wiki/UVB-76 :
Statia a fost activa de la sfarsitul anilor 1970 sau inceputul anilor 1980 si, la un moment dat s-a identificat cu numele de UVB-76, apoi prin septembrie s-a mutat in alta locatie si de atunci s-a identificat cu numele MDZhB, lasand impresia ca numele intial a fost UZB-76 si sunetul Z a fost auzit gresit ca V.

Nu se stie care este rolul transmisiei, au existat mai multe variante si anunturi, de exemplu Ministerul Comunicatiei din Lituania afirmand ca scopul statiei este sa verifice daca operatorii radio sunt atenti. Statia transmite continuu ca sa mentina frecventa ocupata si, periodic, se comunica ordine in mod codificat.

Ultimele transmisii (sunete inregistrate) ale statiei UVB-76, care acum se numeste MDZhB (Mikhail Dmitri Zhenya Boris) pe frecventa 4.265 MHz:
http://priyom.org/number-stations/slavic/s28/2014.aspx

Mai sunt si alte statii rusesti, numite “The Pip" si "The Squeaky Wheel", care emit permanent si uneori mai apare cate un cod vocal.

Alta statie interesanta este Ciocanitoarea Ruseasca: http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Woodpecker  (am mai auzit de ea pe youtube, acum se numeste Duga-3) si care trimite impulsuri de energie foarte inalta (10 MW) si a fost asociata cu controlul vremii sau versiunea sovietica de HAARP.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.