Grafena este materialul viitorului

Categorii: Stiinta si Tehnologie

18-Mar-2014 18:39 - 2378 vizionari

Marturisesc ca am auzit de grafit, de diamant si de fulerena (molecule sferice de carbon formate din 60 de atomi de Carbon, C60) pentru ca in experimentul cu doua fante fulerena s-a comportat ca unda cand nu exista un observator si ca particula cand era observata (si inregistrata) intocmai ca lumina, dar nu stiam de grafena.

Dintr-un articol de la outsiderclub.com aflu detalii uimitoare privind proprietatile grafenei: este de 200 de ori mai rezistenta decat otelul, mai subtire decat foaia de hartie si conduce curentul electric mai bine decat Cuprul.

Grafena este un material format dintr-un singur strat de atomi de Carbon aranjati intr-o retea hexagonala.
Structura Grafenei este cunoscuta de multa vreme, dar abia in 2004 Grafena este izolata si in 2010 Andre Geim and Konstantin Novoselov primesc Premiul Nobel in fizica pentru experimentele cu Grafena.

Grafena poate imbunatati panourile solare, crescand eficienta de 50-100 de ori.

In copilarie aveam o carte, Electro ABC scrisa de Dumitru Codauş, in care era descrisa constructia unei celule fotoelectrice prin depunerea de fungine (un strat subtire de fulerena cred) dar care trebuie curatat cu o perie sau burete de plasa de sarma pentru acces la oxidul de cupru (care este un semiconductor) pe o placa de cupru (acesta este primul pol sau electrod) si combinata cu o spirala de cupru argintat (al doilea pol sau electrod) montata peste placa cu funingine si totul acoperit cu un geam transparent.

Ideea din carte mi s-a parut o prostie si nu am aplicat-o mai mult pentru ca nu aveam sarma argintata si pentru ca eu doream sa fac o celula fotovoltaica, iar in carte este mentionat clar ca montajul ofera cativa miliamperi si nu este potrivit pentru generarea de curent electric.
Celula fotoelectrica  este pasiva si sesizeaza prezenta luminii schimbandu-si rezistenta electrica.
Celula fotovoltaica este activa, adica genereaza curent continuu cata vreme este iluminata.

Grafena este foarte bun conducator de electricitate si de caldura si poate mari viteza circuitelor electronice de 50-100 de ori …
Mai multe la Investing In the Graphite Revolution.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.