OpenBSD

06-Mar-2014 18:43 - 5947 vizionari

OpenBSD este un sistem de operare gratuit, cu sursele publice si dedicat promovarii programarii corecte si fara greseli de programare care pot duce la compromiterea securitatii sistemului de operare.

Instalarea lui este simpla, administrarea este si mai simpla si este foarte potrivit pentru servere care ruleaza pe echipamente modeste: pentium 2 cu cel putin 64 mega de RAM.
Google: minimum specs for openbsd
Cerintele minime sunt 64M RAM in mod text si 128M RAM in modul grafic.

Ca o paranteza, in familia BSD sunt trei mari frati: OpenBSD este vestit pentru securitatea lui, NetBSD pentru portabilitatea sa si FreeBSD pentru performatele sale.

In alta tabara se afla Linux, care este cel mai popular sistem de operare open source (cu codul-sursa accesibil pentru curiosi), numai ca Linux nu este un sistem de operare, este doar un kernel, adica programul principal care aloca memoria si initializeaza contextul in care sunt recunoscute procesoarele (daca sunt mai multe) si furnizeaza functii de sistem pentru restul de programe care sunt oferite de fundatia GNU = Gnu is Not Unix.

GNU este o colectie de utilitare care alcatuiesc un sistem de operare, iar kernelul sistemului GNU se numeste HURD.
HURD este in dezvoltare de multa vreme si pana cand e gata, Linux profita din plin de GNU.

Sistemele BSD nu sunt bazate pe GNU.
Sistemele BSD pot instala utilitare GNU si pot compila programe GNU (doar sunt open-sursa), dar nu au nevoie de GNU ca sa poata functiona.
Compilatorul de “c” din OpenBSD este GNU (gcc).
Modul grafic, modul X, nu este GNU, este produs de X.Org sub licenta MIT.

Sistemele BSD (OpenBSD, NetBSD, FreeBSD, MirOS BSD, SunOS),
sistemele Unix System V (AIX, HP-UX, Solaris, Illumos) si altele (DOS, Free DOS, OpenVMS) folosesc un kernel monolitic.
Linux este un kernel hibrid si poate fi compilat monolitic sau modular, asa cum este si Windows NT, BeOS, XNU, NetWare, Inferno, …
OpenBSD poate incarca module dupa pornire (am facut si eu unul odata dupa documentatie si din plictiseala), dar metoda nu este prea sigura si nu se poate aplica la componente hardware, se foloseste numai la anumite servicii si extensii (functii) de sistem.

 

Pentru resetarea parolei unui server de OpenBSD se pot urmari urmatorii pasi de la consola:

In meniul de pornire:
boot –s

In linia de comanda:
fsck /
mount -a
passwd
shutdown -r now

mai multe detalii la: https://swordfish.wordpress.com/2006/06/23/openbsd-hack-single-user-mode-reset-root-password/

 

Cateva adrese Internet despre OpenBSD:

http://www.openbsd.org/ – Serverul principal dedicat sistemului OpenBSD

http://eduunix.ccut.edu.cn/index2/html/unix/Absolute.OpenBSD.UNIX.For.The.Practical.Paranoid.eBook-LiB/8014final/toc.html - Absolute OpenBSD: UNIX for the Practical Paranoid

http://www.openbsd.org/faq/faq6.html#CARP - The Common Address Redundancy Protocol (CARP)

http://www.aei.mpg.de/~pau/zen_process_obsd.html – Tranzitia de la Linux la OpenBSD este un proces inevitabil cand utilizatorul intelege ce avantaje are

Se pare ca OpenBSD renunta la procfs si la lkm si asta ma intristeaza foarte mult.

 

17 noiembrie 2016: OpenBSD este mai bun decat celelalte sisteme de operare gratuite la partea de firewall si la securitate. Cautand cu Google: iptables vs pf, observ ca Linux are un firewall bun, dar OpenBSD il intrece in multe privinte prin simplitate si viteza. Packet filter (pf) din OpenBSD este cel mai avansat sistem firewall, iar fratii lui OpenBSD (FreeBSD, NetBSD, *BSD) beneficiaza cu ceva intarziere de el ori de cate ori echipa OpenBSD adauga ceva la el.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.