Evanghelia dupa Marcu

Categorii: Crestinism

04-Mar-2014 20:53 - 2646 vizionari

Cea mai veche evanghelie este considerata ca fiind Evanghelia dupa Marcu.
Initial s-a crezut ca este varianta rezumata a Evangheliei dupa Matei, dar Evanghelia dupa Marcu prezinta misiunea lui Iisus (Iesus Emanuel) intr-o forma simpla, dar bine explicata.

Surse: JamesTabor Blog, biblicalarchaeology.org si theopedia.com.

Evanghelia dupa Marcu este scrisa de Ioan Marcu pentru crestinii (hrestinii) care nu sunt evrei, dovada fiind explicatiile despre traditiile evreilor (Marcu 7:3, Marcu 14:12, Marcu 15:42) si traducerea anumitor termeni din aramaica in greaca (Marcu 3:17, Marcu 5:41, Marcu 7:11, Marcu 7:34, Marcu 9:43, Marcu 14:36, Marcu 15:22, Marcu 15:34).

Cand Marcu mentioneaza cele patru schimburi de noapte (patru straje) in Marcu 6:48 si Marcu 13:35, seara, miezul noptii, la cantatul cocosilor si dimineata, foloseste sistemul roman de marcare a timpului in loc sa foloseasca sistemul traditional ebraic din trei parti.

Folosirea termenilor militari specific romanilor in Marcu 5:9 (legiune), Marcu 15:16 (pretoriu), Marcu 15:39 (centurionul sau sutasul), Marcu 6:27 (speculator sau paznic), Marcu 15:15 (flagellare sau biciuire), Marcu 12:15 (dinar), Marcu12:42 (quadrans sau codrant) sugereaza ca Evanghelia dupa Marcu este scrisa pentru Romani, pentru vorbitori de limba Latina.

Evanghelia dupa Marcu este scurta (16 capitole fata de 28 ale lui Matei, 24 ale lui Luca, 21 ale lui Ioan), cam prea scurta dupa parerea unora si ciudat este felul in care incepe si se termina.

Evanghelia dupa Marcu nu prezinta nasterea Fecioarei, nu aminteste numele lui Iosif, tatal vitreg al lui Iisus, in toata Evanghelia Iisus este numit fiul Mariei si dupa inviere nu un inger, nici Iisus ci un tanar le spune femeilor ca Iisus a inviat, apoi Iisus apare ucenicilor in ultimele 7 versete si Evanghelia dupa Marcu se termina.

Felul in care este descrisa aparitia lui Iisus celor 11 apostoli in finalul Evangheliei este un pic cam ciudata.
Marcu este unul din cei 12 apostoli si a fost martor direct al aparitiei, dar nu ofera detalii multumitoare dupa parerea mea, nu spune ca Iisus a cerut de mancare, nu spune ca Toma s-a indoit si a pipait urmele cuielor.

Nu sugerez ca Iisus nu a inviat, deja am stabilit ca Iisus a existat, doar caut sa aflu adevarul.
Conform Evangheliei dupa Marcu, Iisus a inviat si s-a dus in Galileea, Marcu 16:7, dupa cum Iisus a spus in Marcu 14:28, nu in Ierusalim unde stateau apostolii inchisi in casa cu usile incuiate de frica autoritatilor romane.

Aparitia este prezentata atat de scurt, incat pare ca povestea este adaugata ulterior ca sa se potriveasca cu povestile din celelalte evanghelii.
Sfarsitul evangheliei, fragmentul Marcu 16:9-19, este atat de controversat si de sarac in detalii incat se spune ca a fost falsificat.

Martorii nu au crezut ca Iisus a inviat in Marcu capitolul 16 versetele 11 si 13, iar Iisus s-a aratat la masa apostolilor (versetul 14) si i-a mustrat pentru necredinta lor.
Finalul Evangheliei dupa Marcu (in care martorii nu cred cand il vad pe Iisus) este impresionant, dar nu este amintit de Clement din Alexandria, nici de Origen, iar Eusebius si Jerome atesta ca pasajul Marcu 16:9-19 este absent din toate copiile Evangheliei dupa Marcu in Greaca (A Textual Commentary on the Greek New Testament, Bruce Metzger).

Bucata Marcu 16:9 este luata din Evanghelia dupa Matei – Matei 28:1-5.
Bucata Marcu 16:10-13 este luata din Luca 24:12-31.
Bucata Marcu 16:15-16 este luata din Ioan 20:23.

Pentru ca Evanghelia dupa Marcu pare a fi cea mai veche Evanghelie (scrisa prin anii 70), in primii ani de crestinism (hrestinism), crestinii s-au multumit cu simpla marturie ca Iisus a inviat, s-a aratat la unii si la altii, care nu au crezut, iar El le-a aparut in casa si i-a mustrat pentru necredinta lor, apoi i-a trimis in lume sa propovaduiasca Evanghelia la toata faptura - Marcu 16:15-16, simplu si eficient, fara prea multe adaosuri.

Google: dating gospels
Cronologic urmeaza Evanghelia dupa Matei si Luca, scrise prin anii 80-90, ambele inspirate de Marcu.
Evanghelia dupa Ioan a fost scrisa mai tarziu si nu este sincronizata (sinoptica) cu primele trei.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.