Pentru primii 300 de ani ai erei noastre am ales cativa istorici care se incadreaza in intervalul de timp si despre care am auzit.
Sunt mult mai multi si inca mai caut sa completez lista:
Flavius Josephus (37AD – 100AD) - un invatat evreu cu cetatenie romana, un istoric nascut in Ierusalim.
Plutarch (46 – 120 AD) – un istoric grec, cunoscut mai mult pentru “Vieti Paralele” si “Moralia”.
Epitectus (55 – 135 AD) – intelept grec si filozof stoic
Cornelius Tacitus (56AD – 117AD) – un senator roman si considerat cel mai mare istoric al Imperiului Roman.
Gaius Suetonius Tranquillus, cunoscut numai ca Suetonius (69–122 AD) - un alt mare istoric roman.
Pliniu cel Tanar (61 – 112 AD) – avocat, scritor si magistrate in Roma Antica.
Arrian din Nicomedia (86 – 160 AD) – un roman de origine greaca, istoric, functionar public, comandant militar si filozof.
Tertulian (160 – c. 225 AD) – un prolific scriitor crestin din Cartagina.
Cea mai credibila sursa este Flavius Josephus (37AD-100AD).
Cea mai prolifica sursa este Tertullian (160 – c. 225 AD).
Flavius Josephus s-a nacut dupa crucificarea si invierea lui Iisus si a scris multe carti grupate: autobiografie, Istoria antica a evreilor (20 de volume), Razboiul evreilor (7 volume), Discurs pentru greci despre Hades, polemica lui Josephus impotriva lui Apion privind apararea religiei Iudaice (2 volume).
In cartea sa, numita Istoria antica a evreilor, 20 de volume scrise timp de 13 ani sub domnia Imparatului Flavius Domitian, Josephus aminteste de doua ori despre Iisus, in volumul 18 capitolul 3.3 si in volumul 20 capitolul 9.1, si mai aminteste o singura data despre Ioan Botezatorul, in volumul 18 capitolul 5.2.
Extras din volumul 18 capitolul 3.3 (Google: Testimonium Flavianum):
Erea in vremea aceea un om intelept, daca este legal sa-l numesc om, pentru ca el a fost un facator de minuni, un invatator al oamenilor care primeau adevarul cu placere. El a atras de partea lui multi dintre evrei si multi dintre neamuri. El a fost Hristosul si, cand Pilat la sugestia mai marilor lui Israel, l-au condamnat pe cruce, cei care l-au iubit de la inceput nu l-au uitat, pentru ca le-a aparut viu in a treia zi, dupa cum profetii divine au prezis acestea si multe alte zeci de mii de lucruri minunate cu privire la el. Grupul Crestinilor, numit astfel dupa numele lui, nu a disparut si mai exista si astazi.
In volumul 20 capitolul 9.1 Josephus povesteste cum a fost omorat cu pietre Iacov, fratele lui Iisus, din ordinul lui Anania fiul lui Anania (Ananus ben Ananus).
Este vorba de Iacov primul episcop al Ierusalimului, cel carui ii este atribuita cartea Epistola lui Iacov din Biblie.
In volumul 18 capitolul 5.2 Josephus aminteste de intemnitarea lui Ioan Botezatorul din ordinul lui Irod Antipa.
Josephus leaga intemnitarea pe nedrept a lui Ioan Botezatorul de infrangerea lui Irod Antipa in anul 36 AD in conflictul cu regele Aretas IV din Nabatea.
Evreii si Josephus spun ca ghinionul lui Irod a aparut datorita executiei nevinovate a lui Ioan Botezatorul.
Toata referinta lui Josephus la Iisus si vremurile acelea in cele 20 de volume de lucrare istorica sunt numai trei pasaje.
Exista istorici care afirma ca pasajul din volumul 18 capitolul 3.3 este un fals adaugat ulterior in vremea lui Constantin cel Mare.
Capitolul lui Josephus nu este cunoscut de sfintii parinti din primele trei secole: Justin Martir (100-165 AD), Tertulian (160-220 AD), Clement din Alexandria (150-215 AD) si Origen (182-245 AD) toti ar fi trebuit sa citeze pasajul din cartea lui Josephus, pentru ca este o atestare a existentei lui Iisus, dar nici unul nu o face.
Pasajul din volumul 18 capitolul 3.3 este numit Testimonium Flavianum si este inceputul fundatiei istorice a Crestinismului.
Dar este ciudat ca din 20 de volume Josephus alege sa mentioneze numai o singura data intreaga fundatie a Crestinismului, concentrata in cateva fraze:
Un om intelept, invatator, facator de minuni, Hristosul crucificat de Pilat, dupa cum se afirma in Evanghelii, care in a treia zi a inviat, dupa scripturi.
Ori un crestin a amenintat cu pistolul la tampla pe Josephus cand scria cartea, ori cineva a modificat manuscrisul la copierile ulterioare.
In vremea aceea nu exista masina de tiparit automata (inventata in 1439 de Johannes Gutenberg) si manuscrisele erau conservate si distribuite prin copiere manuala.
Plutarch nu a scris despre Iisus, dar daca a facut-o probabil Plutarch este Luca.
Exista zvonuri ca Plutarch ar fi inventat Crestinismul.
Google: plutarch jesus
Epitectus a scris despre etica Stoicismului, iar Stoicismul este compatibil cu Crestinismul.
Anumite citate din Epitectus (Discursuri 1.11) pot fi gasite epistola lui Pavel catre romani – Romani 9:21 sau invers - newtestamentperspectives.blogspot.ro
Exista asemanari intre Pavel si Epitetctus.
Google: epictetus christianity
Google: epictetus jesus
Cornelius Tacitus a scris despre Iisus si executia sa de catre Pilat din Pont in cartea sa numita Annales si scrisa prin anii 116.
Contextul in care se aminteste de Iisus este legat de incendiul de 6 zile in care Roma a ars in perioada lui Nero in anul 64, volumul 15 capitolul 44.
Google: cornelius tacitus on jesus
Gaius Suetonius Tranquillus descrie Crestinismul ca fiind superstitio.
La fel si Tacitus si Pliniu cel Tanar descriu Crestinismul ca fiind superstitio.
In limba latina superstitio inseamna o venerare excesiva si plina de entuziasm a unei religii, in sensul ca “faceau sau credeau mai mult decat era necesar”.
Exista niste referiri ale lui Suetonius la Crestus sau Cresto.
Parerile sunt impartite intre istorici:
1 - unii istorici afirma ca Suetonius nu se refera la Cristos, ci la alta persoana
2 – alti istorici afirma ca grecii si romanii adesea pronuntau si scriau Chrestos, Chrestian in loc de Christos si Christian.
In cartea “Viata celor 12 cezari” la capitolul 16 referitor la Nero si crestini este scris in latina “afflicti suppliciis christiani”, deci cand vrea Suetonius poate scrie christiani, pentru ca in mod sigur se refera la crestini.
Asta intareste faptul ca Nero a fost nebun si a persecutat crestinii.
Google: gaius suetonius tranquillus on jesus
Pliniu cel Tanar a scris despre crestini si persecutiile lor in corespondenta cu imparatului Traian in anul 106.
Crestinii se intalneau in anumite zile inainte de rasaritul soarelui (sarbatoreau pastele si invierea lui Iisus) si cantau imnuri de lauda lui Cristos si jurau solemn sa nu faca lucruri malefice, sa nu comita fraude, sa nu fure, sa nu preacurveasca, sa nu minta si sa nu depuna marturie falsa.
Google: pliny the younger about jesus
Arrian din Nicomedia a scris despre Alexandru cel Mare.
Google: arrian about jesus – duce la arianism si nu se refera la Arrian din NIcomedia.
Google: arrian about christianity – sunt ceva referinte, dar nimic concret
Tertulian este primul autor crestin care a produs un imens volum de carti (aproximativ 31) in limba Latina despre Crestinism.
Istoricii incadreaza cele treizeci si unu de carti in trei mari categorii: tratate apologetice (de aparare si de justificare a crestinismului), lucrari de critica (polemica) a dogmei si lucrari de morala si viata ascetica.
Google: books about tertullian
Google: how many books did tertullian write
Lista istoricilor din primele secole ale Crestinismului (in ordine alfabetica si inclusiv cei sase de la inceput si luata de la http://www.holysmoke.org/sdhok/jesus5.htm) este mult mai mare si ne asteptam ca toti sa scrie cateva cuvinte despre Crestinism:
Apollonius, Appian, Arrian, Aulus Gellius, Columella, Damis, Dio Chrysostom, Dion Pruseus, Epictetus, Favorinus, Florus Lucius, Hermogones, Josephus, Justus Tiberius, Juvenal, Lucanus, Lucian, Lysias, Martial, Paterculus, Pausanias, Persius, Petronius, Phaedrus, Philo-Judaeus, Phlegon, Pliniu cel Batran, Pliniu cel Tanar, Plutarch, Pompon Mela, Ptolemeu, Quintilian, Quintius Curtius, Seneca, Silius Italicus, Statius, Suetonius, Tacitus, Theon din Smyran, Valerius Flaccus si Valerius Maximus.
Dar nu toti au scris despre Crestinism si despre Iisus.
Google: great historians about jesus
Concluzia mea: sunt dezamagit ca Josephus nu a scris mare lucru despre crestinism, desi a murit la 30 de ani dupa persecutiile lui Nero si daramarea Templului din Ierusalim.
Josephus a fost capturat in timpul revoltelor evreiesti din 66-70 AD si dupa aceea si-a petrecut restul de viata la Roma ca sfetnic si istoric pentru trei imparati romani: Vespasian, Titus si Domitian.
Josephus putea face comentarii pro sau contra crestinismului.
Sunt sigur ca Josephus s-a intalnit in tinerete cu apostolii si le-a auzit predicile.
Josephus putea face comparatii Crestinism-Iudaism si sa-l combata pe Pavel si invataturile lui.
Poate Josephus s-a temut de persecutii sau a vrut sa-si pastreze pozitia de sfetnic imperial si nu a sustinut Crestinismul, dar nici impotriva lui nu a scris.
Josephus nu aminteste de incendiul din Roma din anul 64 si nici de persecutiile crestinilor si evreilor deopotriva lui Nero, pentru ca nu era acolo cand s-a intamplat, dar putea sa aminteasca de persecutiile din vremea lui Domitian din anul 81.
Google: josephus about persecutions
Google: josephus about christians
Nu prea vad dovezi solide care sa sprijine Noul Testament (NT) in primii 300 de ani dupa Christos.
Documentele emise in primii 300 de ani au fost putine si bine ascunse de teama prigonirilor.
Dar in anul 313 balanta incepe sa se incline si edictul de la Milan dat de imparatul Galerius recunoaste libertatea de cult a crestinilor
Iar in anul 325 balanta se rastoarna si Crestinismul devine religie de stat (Constantin cel Mare) si in anul 380 devine religia oficiala a Imperiului Roman (Theodosius I).