Robert Price - Cristos este o fictiune (1997)

Categorii: Religie

19-Dec-2013 14:39 - 3990 vizionari

Robert McNair Price este un teolog si scriitor american.

Cautand archetype for Jesus pe Internet am gasit un articol interesant la infidels.org - Christ a Fiction (1997) atribuit lui Robert McNair Price.

Nu stiam ca au existat desene cu Superboy si ca Superman este o copie sau o continuare (reincarnare) a lui Superboy.
Superboy se sacrifica pentru omenire, invingand pe Time Trapper, un personaj negativ din benzile desenate si publicate de DC Comics, Inc.
In urma victoriei asupra lui Time Trapper omenirea este salvata, iar timpul se rescrie si Superboy dispare din istorie.
Povestea este un pic mai complicata si nu am inteles-o deplin, dar analogia (sugerata de Robert Price) intre Superboy si Iisus este plauzibila.

Robert Price: Asa cum Superboy se duce in viitor sa demonstreze ca nu a fost un personaj inventat, asa cum este Peter Pan si Mos Craciun, tot asa si aparatorii crestinismului vin cu doua argumente:

- miturile si legendele pagane inainte de Cristos au fost create de diavol sa zadarniceasca (minimalizeze) lucrarea lui Cristos folosind arhetipuri (din teoria lui Carl Jung), adica imagini ancestrale despre divinitate

- Iisus urmeaza sa se intoarca (a doua venire) si sa demonstreze ca nu a fost un personaj inventat

Am incercat si inca mai incerc sa accept prin credinta (adica fara sa verific prea temeinic) o parte din teoriile crestine, dar nu renunt la ratiune.

Robert Price: Viata lui Iisus asa cum este descrisa in evanghelii corespunde Eroului Mitic Arhetipal: nastere divina din fecioara anuntata de profeti cu mult timp inainte, copil-erou care scapa de ucigasii ce urmareau sa-l ucida imediat dupa nastere, primeste o misiune divina, invinge demoni, este ovationat ca rege, apoi este tradat, ulterior pierde simpatia maselor, este executat, adesea este descris ca executat si atarnat pe un slalp de lemn sau de un copac, inviaza si este ridicat la ceruri.

Acestea sunt descrieri partiale ale vietii lui Hercule, Apoloniu din Tyana, Padma Sambhava si Gautama Buddha.
Robert Price si altii sustin asta si eu le dau dreptate pentru ca de cativa ani studiez asemanarile vietii lui Iisus cu alte personaje mitologice, mai precis de cand am vazut filmul Zeitgeist.

Povestile interesante din evanghelii vorbesc de moartea si invierea zeului salvator (mantuitor): Osiris, Tammuz, Baal, Attis, Adonis, Hercules si Asclepius.
Exista credinta ca aceste figuri mitologice au existat candva pe pamant, au murit si apoi inviat, iar invierea lor sau nasterea lor este sarbatorita anual sau bianual.

Aparatorii crestinismului au argumentat ca povestile pagane sunt aparute dupa nasterea lui Cristos, asadar sunt copiate din crestinism.
Aceasta este partial adevarat (Apoloniu din Tyana) si exista mult mai multe legende pagane circulate cu mult inainte de anul 0, anul nasterii lui Cristos.
Un alt argument al aparatorilor crestinismului este ca diavolul a nascocit asemenea povesti inainte de nasterea lui Cristos ca sa abata omenirea de la drumul spre Dumnezeu si mantuire.
Aici nu am argumente, probabil tehnologia de calatorie in timp va confirma ca diavolul isi vara coada.
Se spune ca extraterestrii gri (descoperiti in 1947 la Roswell) ar detine tehnologia de calatorie in timp si ca o folosesc sa inrobeasca omenirea.

Robert Price argumenteaza ca povestea de mai sus (cu diavolul care a nascocit) este echivalenta cu teoria disperata emisa de unii crestini prin secolul 19 ca diavolul a creat oase false de dinozauri ca sa infirme afirmatiile Bibliei privind Creatia.
Nu sunt luate in calcul miturile creatiei si nici contextul in care Vechiul Testament a fost scris (in a doua invazie a Israelului) si de unde a fost inspirat.

 

Iisus este un mit devenit fapt.

Robert Price aminteste de anecdota prezentata de colegul sau, Bruce Chilton: in timpul unei vizite la un prieten Bruce Chilton o observat in baia acestuia mai multe prosoape regasite in marile hoteluri: Hilton, Ramada Inn, Holiday Inn, etc.
Acum se pune intrebarea care dintre urmatoarele situatii este mai probabila: marile hoteluri s-au inspirat din colectia prietenului sau de prosoape sau prietenul sau a "imprumutat" cateva prosoape de la hotelurile pe unde a fost cazat?

Robert Price: Iisus a fost portretizat in timp ca un om din trecutul istoric al evreilor, alaturi de Samson, Enoh, Jabal (fiul lui Lameh, este parintele celor care traiesc in corturi, canta la lira si la flaut), Gad (unul din fiii lui Iacob), Iosua (sau Yehosua, conducatorul fortelor armate din vremea lui Moise in timpul cuceririi tinutului sfant) asa cum s-a intamplat cu multi alti zei din mitologia poporului evreu.
De aceea s-a incercat regasirea lui Iisus in istorie legand moartea lui de personaje istorice bine cunoscute, ca Irod Antipa si Pilat din Pont.

Robert Price: Daca moartea lui Iisus ar fi fost un eveniment bine cunoscut de martori nu ar fi trebuit sa apara atat de multe povesti contradictorii.
Daca intr-adevar primii crestini (Matei, Luca, Marcu, Ioan, Petru) au fost martori directi ai evenimentelor din vremea lui Iisus, atunci de nu sunt prezentate si alte referinte in plus fata de Psalmul 22 si Isaia 53 cand descriu suferintele lui Iisus?
De ce Matei prezinta in plus, fata de relatarea lui Marcu, nu evenimente reconstituite din memoria martorilor oculari ai evenimentului ci niste citate din Vechiul Testament, din Zaharia si Proverbele lui Solomon?

Concluzia lui Robert Price este ca nu exista martori oculari si intreaga poveste a lui Iisus Cristos este inventata.
Comentarii:

Gabi, 19-Dec-2013 17:20
La un moment dat am luat parte la conferinta despre creationismul stiintific, 
sustinuta de un paleontolog american. Conform lui, intreaga modalitate de datare 
a stiintei este gresita, deoarece in cercetarile sale a descoperit resturi biologice 
de dinozauri - care nu rezista mai mult decat 10 000 de ani. 
Concluzia: viata este creata de Dumnezeu, chiar si dinozaurii.
Ioan, 19-Dec-2013 19:44
Piatra nu poate fi datata cu C14, numai resturile organice.
Dar din adancimea stratului de sedimente se poate estima
varsta esantionului.
Exista depuneri specifice de sedimente prezente peste tot in
lume, acum imi vine in minte stratul KT (Cretacic-Tertiar)
care este vechi de 65 de milioane de ani.

Stratul KT are o concentratie foarte mare de Iridiu,
element destul de rar pe pamant.

Stratul KT este gasit in peste o suta de locuri pe pamant
si are doar 5-10 mm grosime.

Geologii au determinat varsta calculand grosimea
sedimentelor, aproximand depuneri de 1mm pe an prin
procese de evaporare, condensare, sedimentare, etc.

http://mygeologypage.ucdavis.edu/cowen/~GEL107/KT.html

Inainte de a te grabi sa afirmi
ca dinozaurii nu sunt mai
vechi de 10000 de ani, mai bine cerceteaza un pic.
Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.