Iadul este locul unde ajung dupa moarte sufletele pacatosilor.
Sunt multe referinte la iad in Biblie, dar cum este prezentat iadul in alte religii?
Pentru crestini majoritatea merge in iad si iadul este etern.
Fara alte comentarii, fraza de mai sus explica iadul si nu lasa loc de interpretari.
Putem exprima poetic (dupa cum afirma catolicii) faptul ca iadul este starea de excludere definitiva a comuniunii cu Dumnezeu si cu cei binecuvantati, dar iadul tot vesnic ramane.
Dar pentru musulmani majoritatea ajunge in rai, iar iadul (jahannam – جهنم ) este rezervat pentru cei mai rai dintre rai si iadul nu este un loc etern ci, mai degraba, este ca un spital in care sufletele primesc ajutor o vreme.
Google: is hell eternal in islam
Interesant este ca Iudaismul nu a avut un iad pana in perioada de ocupatie babiloniana.
Pana atunci aveau un termen, Sheol, care se referea la mormant.
Google: hell in judaism
In Daniel 12:2 se spune - Si multi dintre cei care dorm in tarana pamantului se vor scula, unii la viata vesnica, iar altii spre ocara si rusine vesnica.
Conceptele de rai, iad, judecata finala a sufletelor a fost preluate de evrei in timpul celor 70 de ani de captivitate in Babilon.
Iudaismul nu are un loc definit pentru viata dupa moarte, dar descrie locul numit Gehenna.
Gehenna vine de la Ge Hinnom (גהנום/גהנם) si in traducere inseamna "Valea lui Hinnom".
Mai concret, denumirea Gai Ben-Hinnom (adica Valea fiilor lui Hinnom - גֵיא בֶן־הִנֹּם sau גיא בן-הינום ) este amintita in 2 Cronici (paralipomena) 28:3
si se refera la un loc in care Hinom a trecut pe fii lui prin foc, in scop de purificare.
Valea lui Hinnom exista si este situata la sud-vest de Ierusalim si separa Muntele Sionului la nord de Dealul Sfaturilor Rele la sud pe platoul stancos din campia Refaim.
Valea lui Hinnom este pe Internet si accesibila pentru turisti la adresa www.goisrael.com.
Hinnom inseamna in traducere plangere sau bocet.
Gehenna nu este iadul, este un mormant si ulterior a devenit un loc de purificare a sufletelor in care fiecare se caieste pentru faptele savarsite.
Kabala ne lamureste ca Gehenna este o camera de asteptare sau purgatoriu, asadar statul in Gehenna nu este vesnic.
Se spune ca cea mai lunga perioada de stat in iad (sau Gehenna) este de 12 luni, dupa care sufletul este considerat purificat si se duce in Olam Habah (heb. עולם הבא – viata de dupa moarte) adica in rai.
In Budism se spune ca Buda a descris iadul cu lux de amanunte si ca are 5-6 nivele subdivizate in alte nivele, …
Nivelul cel mai de jos (Avīci) reprezinta o suferinta nesfarsita, iar Devadatta, discipolul care a incercat de 3 ori sa-l ucida pe Buda, este acolo.
Dar Buda a mai precizat ca omul, dupa un anumit numar de reincarnari in planul 3D = planeta pamant, se reincarneaza intr-un din planele iadului (daca faptele sale il duc acolo) si, ca orice reincarnare, perioada nu este vesnica.
Asadar nici budistii nu au iad vesnic.
Nici Hindusii nu au un concept de iad etern (naraka), au cateva plane de existenta (14 in rai, unul fizic si unul in iad ), dar mai putine decat budistii (budistii au 31 de plane de existenta).
Jainistii au un loc (naraka) special organizat pe 7 nivele, unde sufletele sufera, dar se duc acolo nu datorita judecatii divine ci din dorinta proprie.
Durata de vizita in naraka este foarte mare (miliarde de ani) dar nu permanenta.
Un suflet renaste (se reincarneaza) in naraka ca rezultat direct a karmei si sta acolo pana isi plateste karma.
In Taoism nu exista iad, iar taoistii considera ca sufletul este prea pur si moralitatea se aplica numai oamenilor in corp fizic.
Totusi exista concepul de karma si in taoism si de aici reiese ca unul din cele cateva plane de existenta a sufletelor (cel mai de jos) poate fi considerat iad.
Povestea iadului incins cu metal topit si pedeapsa vesnica este regasita si in Zoroastrism.
Dupa scrierile lui Zoroastru sufletele pacatosilor vor ramane in iad pana vor veni trei salvatori la interval de 1000 de ani fiecare, apoi Ahura Mazda (Zeul suprem) va judeca lumea, va distruge raul si va reinvia sufletele pacatosilor din iad, dupa purificare.
Tot in scrierile lui Zoroastru se mentioneaza o Casa a minciunii, care este un loc stapanit de rau, de demoni, de fapte si de ganduri malefice si de minciuni.
Asadar nici Zoroastrismul nu are un iad vesnic (dureaza numai 3000 de ani) si este evident ca termenul casa minciunii si tatal minciunii (diavolul) sunt termeni patentati de Zoroastrism si furati de Crestinism.
Concluzia:
Se pare ca religia crestina este singura religie cu ideea ca iadul este vesnic, iar cei din iad sufera un interval de timp indefinit.
Iadul este real, dar sa nu credeti chiar tot ce auziti despre el.
Majoritatea considera ca iadul este un loc temporar de odihna si cainta a sufletelor.
Desigur un suflet nu se poate odihni decat intr-un cadru apropiat frecventei lui de rezonanta, de aceea s-au creat plane de existenta specifice nivelului vibrational.
Exista mai multe plane de existenta.
Cu cat religia este mai atenta la detalii si mai doritoare sa expuna adevarul, cu atat informatiile privind planele de existenta sunt mai detaliate.
O religie simpla vede doar alb-negru, bine-rau, iad-pamant-cer si nimic mai mult, dar asta este o minciuna cusuta cu ata alba.
In realitate (dovedit matematic, paranormal, extrasenzorial si prin bun simt) exista mai multe nivele de existenta in univers in care spiritele isi desfasoara activitatea.