Boscorodirea si ortodoxismul in Romania

Categorii: Crestinism

11-Oct-2013 09:58 - 2990 vizionari

Bulgarii s-au crestinat in 864 si au fost sub autoritatea Papei de la Roma o vreme, dar in 870 s-au rupt de Biserica Romei si s-au unit sub Biserica din Constantinopol sub imparatul bulgar Asan, acceptand ritul ortodox, care a fost impus si românilor.

Taratul vlaho-bulgar (1185-1258) sau al doilea tarat bulgar (1185-1396) a aparut la Dunarea de jos dupa victoria bulgarilor si vlahilor din sudul Dunarii impotriva Imperiului Bizantin si a disparut prin 1260 prin fragmentarea in state mai mici, cucerite de Imperiul Otoman in 1396.

Cand Alexandru cel Bun a introdus (in 1401) in cancelaria Moldovei si in biserica limba slavona s-a intamplat un fenomen interesant, unic in lume si nemaintalnit in istorie: boscorodirea.

Fenomenul este interesant pentru ca graiul românesc (foarte apropiat de limba latina) dulce si frumos a fost inlocuit cu limba slavona, iar preotii, pentru ca nu stiau slavona, o vreme au citit sau recitit rugaciunile si slujba religioasa boscorodind, adica bodoganind, repetand cuvinte neintelese nici de ei nici de enoriasi.

ocinase este un termen folosit cand se recita rugaciunea Tatal Nostru si este amintit si de Liviu Rebreanu  in romanul Ion.
In Dex online termenul ocinase face referire la rugaciunea Tatal Nostru.

Actele redactate in cancelaria din Moldova si Tara Româneasca au fost redactate pana in secolul al 19 mai intai in slavona, apoi in limba nationala.

Scoala Ardeleana a format Biserica Româna Unita cu Roma (aproximativ in 1697), a introdus grafia latina in limba romana (in locul scrierii kirilice) si tiparirea primului dictionar in 4 limbi, Lexiconul de la Buda.
Lexiconul de la Buda este un document aparut in 1825 si reprezinta efortul mai multor autori de peste 30 de ani de lucru.

De la Historia.ro:
In 1697 protopopii români din Transilvania au acceptat credinta catolica cu o conditie: legea lor, traditia lor, sa ramana neschimbata.
Se spune ca poporul român s-a nascut crestin, dar s-a nascut oare si ortodox?

La Curtea de Arges se afla ruinele bisericii San Nicoara, ultima biserica catolica de dinainte de introducerea ortodoxiei in Muntenia.

Astfel poporul român, initial catolic (in sensul de catolic=universal), a trecut la ortodoxism si apoi a luptat sa-si recapete identitatea latina.
Google: cine a adus crestinismul in romania
Se spune ca Apostolul Andrei a adus crestinismul in Romania si nu trebuie confundat crestinismul catolic din primele secole dupa Cristos cu catolicismul aparut dupa 1054 la marea schizma intre vest (catolici) si est (ortodoxi).


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.