Lumina reorganizata ca materie

Categorii: Stiinta si Tehnologie

28-Sep-2013 18:16 - 2239 vizionari

Multa vreme s-a considerat ca fotonii sunt particule fara masa care nu interactioneaza unul cu altul.
Fotonii au o anumita energie cinetica si aparent nu au masa, dar exista teorii de propulsie cu panze solare sau de propulsie folosind vantul solar, dar par a exploata mai mult natura magnetica a vantului solar.

Specialistii de la Harvard si MIT au reusit sa determine fotonii sa se lege intre ei si sa formeze molecule.

Moleculele fotonice se comporta mai putin ca un laser si mai mult ca o sabie de lumina, asemanatoare cu sabia Cavalerilor Jedi din Star Wars.

Ideea este simpla si comparatia cu sabia de lumina a Cavalerilor Jedi este exagerata:
Intr-o camera de presiune scazuta se introduce o cantitate de atomi de Rubidiu.
Atomii sunt raciti la cateva grade peste zero Kelvin cu lasere, laserele absorb succesiv energia atomilor, iar atomii cand au energie mai putina se cheama ca sunt raciti.

Tehnica de racire a atomilor cu lasere este folosita la obtinerea condensarii Einstein – Bose.
Peste o anumita valoare (masa critica) o condensare Einstein – Bose se transforma in gaura neagra, iar prima gaura neagra a fost obtinuta in laborator in 2009 folosind atomi de Rb.

Dupa ce s-au racit atomii de Rb, folosind niste lasere foarte slabe, s-au emis cativa fotonii unul cate unul si s-a observat ca fotonii isi incetinesc foarte mult viteza in norul de atomi de Rb, pierzand energie, iar cand ies din nor fotonii pot fi observati cu usurinta.

Cand este emis un singur foton, din norul de Rb iese un foton, desigur.
Dar cand sunt emisi doi fotoni, din norul de Rb iese o molecula - fotonii isi reduc viteza foarte mult si interactioneaza unul cu altul formand legaturi.
Explicatia este data de efectul numit izolarea Rydberg, dar teoria din spatele acestui efect ma depaseste si aici ma opresc.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.