Parabola petrecerii la care nu au venit invitatii

Categorii: Religie, Povesti biblice

18-Sep-2013 18:18 - 2373 vizionari

Parabola lui Iisus, in care imparatia cerurilor este asemanata cu o petrecere, apare in Matei 22:2-14 si Luca 14:16-24.
Un om da o petrecere si invita pe multi, dar se pare ca aproape nici unul din invitati nu a putut sa vina, din diferite motive.
De aceea gazda a invitat pe oamenii de pe strada, pe saraci, pe neputinciosi si pe cine a mai putut gasi.

Mentiunea ca este vorba de imparatia cerurilor este numai in Evanghelia dupa Matei (Matei 22:2).
Tot Matei aminteste ca este vorba de o petrecere de nunta (Matei 22:2 si Matei 22:8).
Luca face o afirmatie socanta in Luca 14:23: Slugile sa iasa la drumuri si la garduri si sa sileasca sa intre pe cei ce-i vor gasi.
Matei face alta afirmatie socanta in Matei 22:11-13: omul care nu avea haine de nunta a fost legat de picioare si de maini si aruncat afara, in intuneric, unde va fi plangerea si scrasnirea dintilor.

Marcu nu face nici o referinta la aceasta parabola.

Daca incercam sa combinam povestea din Matei si Luca iese ceva de genul:

Cei chemati in imparatia lui Dumezeu sunt siliti sa intre (vrei sau nu vrei, bei Grigore agheasma = crestinare cu forta) si, daca nu au haina potrivita, sunt aruncati in iad.
Nu are rost sa demonstrez ca intunericul unde va fi plangerea si scrasnirea dintilor este descrierea locului numit iad.

Desigur povestea este aberanta si lipsita de sens:
Crestinarea cu forta prin actiuni de raspandire a Evangheliei prin misionari trimisi printre pagani este un atent la drepturile omului.
Pretentia sa ai haina potrivita, adica sa ai atitudinea corecta, de crestin adevarat, altfel ajungi in iad, dupa ce ai fost crestinat (silit sa intri in hora) cu forta, nici asta nu este intemeiata.

Eu cred ca povestea amintita de Matei si Luca este autentica, dar are adaugiri ulterioare.

Misterul poate fi elucidat de Evanghelia dupa Toma, versetul 64: povestea este 90% identica, un om a dat o petrecere, dar invitatii nu au putut veni din diferite motive, atunci au fost invitati oamenii de pe strada, fara sa se precizeze ce fel de oameni, iar in final Iisus incheie povestea spunand ca oamenii de afaceri si comerciantii nu vor intra in imparatia cerurilor.
Asadar parabola se refera la imparatia cerurilor, la fel ca in Evanghelia dupa Matei, si la comercianti.

In Evanghelia dupa Toma nu este silit nimeni sa vina la petrecere, nu exista retrictii de imbracaminte, nu se spune multi sunt chemati, dar putini sunt alesi (Matei 22:14).
In Evanghelia dupa Toma se atrage atentia asupra oamenilor bogati, comerciantilor, care, datorita grijilor materiale, nu sunt capabili (sau nu au timp) sa se ingrijeasca de nevoile spirituale.

Evanghelia dupa Toma este simpla, scurta (114 versete), are cuvinte lipsa (manuscris deteriorat) si afirmatii greu de inteles (de aceea a fost exclusa din NT), dar povestea petrecerii este cat se poate de utila: cine se ingrijeste de nevoile materiale nu are timp de cele spirituale.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.