Euharistia are origini pagane

Categorii: Religie

11-Sep-2013 13:11 - 3509 vizionari

Euharistie inseamna impartasanie si este taina prezentei celei mai depline si a lucrarii celei mai eficace a lui Iisus Cristos in Biserica si prin ea in lume - crestinortodox.ro

Google: origin of eucharist sau eucharist pagan origins

Euharistia a fost introdusa de Iisus la Cina Cea de Taina, cand a impartit painea, afirmand ca este trupul sau, si vinul, sangele sau.
Euharistie inseamna in limba greaca multumire, masa de multumire – inainte de masa multumim lui Dumnezeu si o facem in amintirea lui Iisus, pentru ca el ne-a invatat asta.

Este putin probabil ca Iisus a dorit ca Cina Cea de Taina sa degenereze intr-un obicei pagan in care se consuma carnea zeului si se bea sangele lui.
Iisus a fost nascut evreu, iar ucenicii lui au fost evrei, iar evreii nu au voie, prin Lege, sa consume sange sau sa se joace ritualic cu asta.

Prima referire la euharistie este facuta de Sfantul Apostol Pavel in prima scrisoare catre corinteni, scrisa prin anul 55 dupa Cristos.
Este prezentat obiceiul frangerii painii – 1 Corinteni 11:24 – pentru pomenirea lui Iisus.
Frangerea painii si bautul din cupa mangaierii (probabil cu vin) este un gest ritualic facut de evrei in aminirea celor morti – Ieremia 16:7.

Marcu 14:22-25 si Matei 26:26-29 descriu identic faptul ca painea este trupul, iar vinul sangele lui Iisus – nici un simbol.

In Luca 22:14-20 painea reprezinta simbolic trupul lui Iisus, iar vinul este simbolic Legea cea noua, prin sangele lui Iisus.

In Evanghelia dupa Ioan, in capitolele 13-17 este prezentata masa numita Cina Cea de Taina si cateva invataturi ale lui Iisus, dar nu si frangerea painii sau bautul vinului in mod ritualic sau nu.

Dupa Bruce Chilton ar fi prezente in Noul Testament sase tipuri de euharistie.

Dupa John Dominic Crossan ar fi sase stadii ale evolutiei in timp a euharistiei.

Credinciosii lui Mithra, Adonis, Attis, Osiris si ai altor zei pagani celebreaza mese cu zeii lor sau mananca simbolic din carnea lor sau o fac in amintirea zeului lor.
O referire la asta este facuta de poetul roman Virgil in Eneida, scrisa intre anii 29 si 19 inainte de Cristos.

Asadar ceremonialul crestin de impartasanie are origini pagane sau a fost transformat (pervertit) sa arate asa.
Probabil ca Iisus a vrut o masa de amintire (pomenire) a lui.
Ma intreb adesea: Oare aduce crestinismul ceva nou?
Paste pagan, craciun pagan, nastere pe 25 decembrie, nastere din virgina, 12 ucenici, inviere, toate sunt caracteristici imprumutate de la alte culte.

Tracing the Eucharist's source
Christian Eucharist Pagan
Origin_of_the_Eucharist


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.