Limba noastra-i o comoara

Categorii: General

02-Jul-2013 22:11 - 1975 vizionari

Limba noastra-i o comoara
In adancuri infundata
(Alexei Mateevici)

Am asistat la o prezentare si am ramas profund impresionat de cat de mult s-a degradat Limba Romana in mediul comercial.
Printre 90% cuvinte romanesti am auzit termeni care m-au umplut de indignare: guide, follow up, performance culture, mid year review, soft, standards of leadership, line manager, feedback, golden checks, customer focus, bias for action, review development plan, quick refference guide, gol (goal), focusare (focus), . . .
L-a un moment dat (in alta prezentare) s-a colorat o diagrama cu galben si s-a prescurtat Y (Yellow) si cu verde s-a prescurtat V (nu Green), asadar nici in exprimarea culorilor nu mai este consistenta.

Eu inteleg ca limba Engleza este foarte expresiva si cand este vorba sa descrii ceva concret o faci cu putine cuvinte, dar in discutiile in limba Romana e bine sa nu utilizam limba Engleza – o regula de bun simt.

Am vazut si eu filme indiene si i-am compatimit pe indieni, dar, se pare, ca si romanii fac aceeasi greseala ca indienii.

Inteleg perfect situatia: prezentatorii au expus atat de mult prezentarea in Engleza, sau au vorbit pe unde s-au mai dus numai in Engleza, incat in limbajul zilnic folosesc Romana Stricata.

Desi limba Romana este o limba francofona, recunosc ca stiu de sute de ori mai multe cuvinte in Engleza decat in Franceza.
Si nici nu sunt absurd sa pretind sa se vorbeasca numai branza, varza, viezure, manz plus o alta lista de cuvinte dacice de la wikipedia.
Dar, cand avem posibilitatea, de ce sa nu spunem: ghid, urmarire, continuare, promovarea valorilor (nu performanta culturii), verificare la mijlocul anului, usor sau slab in functie de context, principii de conducere sau strategii de conducere in functie de context, seful direct, etc . . .

Limba noastra-i o comoara si ne batem joc de ea!


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.