Sinoadele ecumenice

Categorii: Crestinism

28-Jun-2013 14:24 - 3644 vizionari

Conciliu inseamna un grup de persoane alese sa administreze si sa emita legi intr-un anumit domeniu.
Sinodul este un conciliu bisericesc.
Ecumenic vine din greceste (oikoumene) si se refera la toata lumea locuita sau toata lumea pe care o stim (oikeo = a locui, a popula).

Sinoadele ecumenice sunt intruniri ale autoritatilor crestine, de-a lungul timpului, pentru probleme de doctrina (initial) si cu caracter general de unificare a Bisericilor scindate (mai tarziu).

Primele sapte sinoade (recunoscute de catolici si de ortodoxi):

1. Primul sinod a fost in 325 la Niceea, au participat 318 episcopi, s-a definit crezul, s-a declarat arianismul ca erezie (Iisus nu este subordonat Tatalui, Iisus si Tatal sunt din aceeasi substanta) si s-a definit pozitia lui Iisus si fata de Tatal (inca nu se discuta de Trinitate), s-a stabilit metoda de calcul a datei Sarbatorii Pastelui.
http://www.newadvent.org/cathen/11044a.htm

2. Al doilea sinod a fost in 381 la Constantinopol: au participat 150 de episcopi, s-a completat crezul accentuand divinitatea Duhului Sfant, apare Trinitatea.
http://www.newadvent.org/cathen/04308a.htm

3. Consiliul din Efes in 431: au participat 200 episcopi, se accentueaza unitatea lui Cristos, se declara Maria ca fiind mama lui Dumnezeu (theotokos) in ciuda lui Nestorius, episcop de Constantinopol.
http://www.newadvent.org/cathen/05491a.htm

4. Consiliul din Calcedon in 451: sunt 150 de episcopi, este acceptata teoria reincarnarii (Google: chalcedon 451 reincarnation) (abea la urmatorul sinod se vor condamna convingerile lui Origen privind reincarnarea), se recunoste natura dubla a lui Iisus (simultan e divin si uman) si se combate monofisitismul (Iisus are o singura natura) in ciuda lui Eutyches (care credea ca natura lui Iisus este numai divina), reglementari despre celibat, legi impotriva celor care au cumparat pozitii inalte in Biserica, etc.
http://www.newadvent.org/cathen/03555a.htm

5. Al doilea consiliu din Constantinopol din 553: cu 165 de episcopi sunt condamnate convingerile lui Origen si a altora si confirma autoritatea primele 4 consilii anterioare.
Origen sustinea teoria sufletelor si a reincarnarii si abea dupa 300 de ani dupa moartea lui sunt condamnate teoriile lui, pana atunci Crestinismul a fost impacat cu ideea de reincarnare.
http://www.newadvent.org/cathen/04308b.htm

6. Al treilea consiliu din Constantinopol din 680 – 681: participa 174 de episcopi, este considerata gresita teoria Monothelitismului (monotelism si monoteliti)si mai sunt anatemizati cativa Sfinti Parinti.
http://www.newadvent.org/cathen/04310a.htm

7. Al doilea consiliu de la Niceea din 787: participa 300-367 episcopi si se dezbate venerarea imaginilor sfinte, relicvele sa fie impartite in toate bisericile, sa nu existe o biserica fara o relicva (de sfant), lege sa nu existe manastiri duble (mixte) din barbati si femei, dar pot sa manance barbatii impreuna cu femeile numai in prezenta unor persoane cu frica de Dumnezeu, etc.
http://www.newadvent.org/cathen/11045a.htm

Sunt recunoscute numai primele sapte sinoade de catre Bisericile din Est (pentru ca in 1054 s-au separat), dar Biserica Catolica recunoste mai multe, in total 21.

 

Ce vreau eu sa subliniez:

- numarul participantilor a fost constant, aproximativ 150-350, desi reprezentanti in toata lumea au fost mai multi, de zece ori mai multi.
Daca la primul sinod s-au trimis 1800 de invitatii de participare, imi inchipui ca numarul episcopilor nu a scazut cu trecerea timpului, ba chiar a crescut, dar sinoadele s-au tinut cu o minoritate: cel mult 367 de participanti.
- s-au discutat teorii, sau confirmat teorii si s-au infirmat teorii, iar cativa parinti au fost eliminati din Biserica
- s-a dezbatut natura lui Iisus si pozitia Mariei, mama lui Iisus (in loc sa se axeze pe invataturile lui Iisus)
- au reglementat celibatul, au interzis bisericile duble (cu barbati si femei), au reglementat tinuta (imbracaminrea si parul), etc.
- au fost mai multe sinoade (pana la 21 dupa Biserica Catolica) si s-au discutat mult mai multe lucruri, dar nu am timp sa le studiez si nici nu cred ce e necesar.
Important este Iisus si de ce a devenit Iisus un mantuitor si ce putem face ca sa-I calcam pe urme.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.