Philo din Alexandria, Cuvantul intrupat si Iisus

Categorii: Crestinism

11-Feb-2019 19:00 - 1270 vizionari

Cu cateva zile in urma am vazut un film pe Youtube.

Ce m-a impresionat si m-a indemnat sa scriu a fost referinta la Philo din Alexandria (20 inainte de Cristos - 50 dupa Cristos) numit Philo din Iudeea in film.

Philo a fost un filozof Evreu care a incercat sa armonizeze filozofia Greaca cu cea Iudaica.

In cartile lui, Philo povesteste despre Cuvantul intrupat, Logosul, referinta gasita si in Ioan 1:1.

Philo mai scrie ca Logosul Zeului cel Viu este legat de toate lucrurile si le tine pe toate impreuna, asemanator cu Coloseni 1:17 - El este mai inainte decat toate si toate prin El sunt asezate.

Problema este ca Iisus a existat in vremea lui Philo si Philo este cel mai apropiat de vremea lui Iisus dintre personalitatile istoriei, dar Philo nu scrie despre Iisus.

(Pana luna acesta am crezut ca istoricul cel mai aproape de vremea lui Iisus a fost Josephus Flavius, 37-100 dupa Cristos, asadar nascut dupa moartea si invierea Unsului.)

Cautand pe Internet cu Google philos about jesus sau cu duckduckgo philos about jesus, am gasit cateva articole interesante:

http://www.jesusneverexisted.com/philo.html

http://www.stephenjbedard.com/2012/08/07/the-apologetic-value-of-philo-not-mentioning-jesus/

https://opentheword.org/2016/07/31/is-jesus-real-philo-and-the-christ-myth/

Se pare ca Philo a scris ceva despre un rege al Iudeilor: In anul 34 dupa Cristos a murit fiul lui Irod cel Mare, Filip. In anul 39, Caligula trimite pe Irod Antipa in exil, apoi pune pe Irod Agrippa guvernator (rege) in tinuturile Evreilor, mai putin in regiunea Iudeea. Pe drumul de la Roma spre tinuturile Iudeilor, Irod Agrippa trece prin Alexandria, unde multimea incepe sa protesteze. Philo din Alexandria observa si descrie evenimentul la porunca guvernatorului Egiptului, Aulus Avilius Flaccus, care era antisemit. (Conform unor surse, inclusiv Philo, Aulus Avilius Flaccus este responsabil de crime impotriva Evreilor.) Aceasta este toata povestea lui Philo despre Regele Iudeilor, poveste din care s-au inspirat evanghelistii ceva mai tarziu.

Se mai pare ca Philo a scris ceva despre un nebun numit Carabbas, care umbla gol pe drum si care a fost incoronat in batjocura ca o aluzie la viitorul rege al regiunii, Irod Agrippa, rerinta regasita ulterior si in Matei 27:26-29.

Daca Iisus ar fi existat in vremea lui Philo, acesta sigur l-ar fi recunoscut ca fiind Cuvantul Intrupat si ar fi amintit predicile lui Iisus Emanuel in lucrarile sale.

Daca Philo nu l-a cunoscut personal pe Iisus si Iisus ar fi existat, sigur ar fi trebuit sa auda povesti dspre El de la Apostoli sau de la Saul/Paul/Pavel si sa isi recunoasca Cuvantul Intrupat din lucarile sale.

Dar Philo nu a scris despre asa ceva si nu a scris despre minuni, invieri, cutremure, eclipse de soare de 3 ore, aparitii de zombii la moartea lui Iisus, ruperea panzei care separa anticamera Templului de Sfanta Sfintelor, etc.

Google: Philo Carabbas sau Duckduckgo: Philo Carabbas

https://www.patheos.com/blogs/anxiousbench/2013/06/the-mocking-of-carabbas/

https://rationalwiki.org/wiki/Philo

Daca Philo scrie despre un nebun numit Carabbas si nu scrie despre Iisus si minunile atribuite Lui, ce inseamna asta?


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.