David si Nabal

Categorii: Povesti biblice

02-Feb-2019 11:48 - 1098 vizionari

Intalnirea lui David cu Nabal este o poveste biblica despre intimidare, extorcare si interventie divina.

Cand a murit regele Saul, 1 Regi 25:1, Israelul l-a plans, iar David, cu oamenii lui, s-a dus in pustiul Maonului unde era un om bogat numit Nabal.

Nabal avea 3000 de oi si 1000 de capre si o femeie frumoasa numita Abigail - 1 Regi 25:2.

David trimite 10 oameni la Nabal ca sa ceara ceva de mancare pentru armata sa, 1 Regi 25:5-8, cu mentiunea ca pastorii lui Nabal au fost in desert alaturi de oamenii lui David si armata lui David nu a facut nici un rau pastorilor - 1 Regi 25:7.

(Daca Saul murise, David nu mai era in primejdie si urma sa fie rege si deja David era uns ca rege de catre Samuel in 1 Regi 16:13 si putea obtine toate bogatiile fostului rege, Saul. Toata povestea cu extorcarea este inutila.)

Nabal refuza, iar David e hotarat sa obtina cu violenta ce isi doreste, 1 Regi 25:13: lasa in tabara 200 de oameni si pleaca cu alti 400.

Nevasta lui Nabal, Abigail, afla de refuzul sotului si calmeaza pe David, pentru ca David era hotarat ca pana a doua zi soldatii sai nu mai lase in viata nici o parte barbateasca din anturajul lui Nabal, 1 Regi 25:34, fapte de lauda demne de un rege si care sa merite sa fie povestite in Biblie.

David a cerut taxa de protectie, se vede in 1 Regi 25:15, iar Nabal, conform Bibliei, s-a purtat ca un netrebnic, 1 Regi 25:14.

David, convins de frumoasa Abigail, evita varsarea de sange, se calmeaza si asteapta dreptatea divina: Nabal moare dupa zece zile dupa ce afla ce grozavie a prevenit nevasta lui cea frumoasa si inteleapta - 1 Regi 25:37-38.

David se bucura, binecuvanteaza pe Domnul, 1 Regi 25:39, si trimite petitori la Abigail ca sa o ia de sotie.

E ciudat cat de repede s-a aprins David, cat de repede s-a calmat David si a evitat varsarea de sange, cat de repede a murit Nabal (l-a otravit sotia?) si interesant cat de repede s-a recasatorit Abigail cu David.

Povestile despre David sunt legende (minciuni) si ca legendele sa fie sustinute este nevoie de alte legende: Cartea lui Rut este povestea strabunicii lui David spusa sa ofere o genealogie Regelui David in Rut 4:16-17.

Traducand (din ebraica) numele personajelor din Cartea lui Rut (Noemia, Mahlon, Chilion, Rut, Boaz) se poate afla moralitatea povestii.

Nabal inseamna nebun/prost/fara insemnatate in ebraica.

Nabel inseamna umilit, nerusinat, fara onoare.

Abigail inseamna "Tatal meu este bucurie" in ebraica.

David inseamna "cel iubit" in ebraica.

Saul probabil sugereaza Sheol si este "Locuinta mortilor" la Evrei, dar nu reprezinta Iadul (locul de tortura a sufletelor, gehenna = Valea lui Hinnom in aramaica = un sat in Ierusalim unde regii Regatului lui Iuda sacrificau copii prin foc. Este iadul real?)Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.