Cine l-a ucis pe Goliat?

Categorii: Povesti biblice

24-Dec-2015 13:05 - 1763 vizionari

Continui seria Povestirilor Biblice cu incidentul David-Goliat.

Toata lumea stie, sau cel putin asa am crezut eu, ca David l-a ucis pe Goliat.
Povestea este descrisa in Reg1.17:39-51.

Citind blogul secretelezeilor, la http://www.secretelezeilor.ro/misterele-bibliei-cine-l-a-ucis-pe-goliat/, am realizat ca povestea uciderii lui Goliat de catre David este incompleta, Biblia oferind detalii contradictorii in a doua carte a regilor.

Goliat este un filistean din Gat - Reg1.17:23.

Reg1.17:50 - Asa a biruit David pe filistean, cu prastia si cu piatra, lovind pe filistean si ucigandu-l; sabie nu se afla in mana lui David.

Reg2.21:19 - Si a mai fost o alta batalie la Gob cu Filistenii. Atunci Elhanan, fiul lui Iaare Oreghim din Betleem, a ucis pe Goliat din Gat, a carui coada de sulita era ca un sul de la razboiul de tesut.

Reg2.21:20 - Si a mai fost inca o batalie in Gat. Si era acolo un om inalt, care avea cate sase degete la mana si la picioare, in total deci douazeci si patru, tot din urmasii lui Rafa. Acesta hulea pe Israeliti, dar l-a ucis Ionatan, fiul lui Sama, fratele lui David.

In prima carte a cronicilor (paralipomena), Par1.20:5, este amintit ca Elhanan a lovit pe Lahmi, fratele lui Goliat Gateul.

Aici sunt mai multe povestiri:
- David ucide pe Goliat si filistenii fug speriati (Reg1.17:51), iar Saul este impresionat de performanta lui David (Reg1.17:55-58).
- Elhanan ucide pe Goliat din Gat - Reg2.21:19, iar Saul murise deja (Reg2.21:14).
- Ionatan, fiul lui Sama, fratele lui David ucide un filistean inalt cu cate sase degete la fiecare mana si picior.
- Elhanan loveste pe Lahmi, fratele lui Goliat Gateul - Par1.20:5.

E posibil sa fie greseala de copiere?
Nu.
Evreii sunt foarte atenti la documentele sfinte si greselile de copiere nu sunt admise.

Biblia este o compilatie de povesti ale ambelor regate (Samaria si Iudeea) si majoritatea povestilor sunt pastrate in doua variante, ca sa nu discrimineze pe preotii si carturarii niciunui regat.

Pana cand a fost scrisa Tora (din 603 BC pana in 585 BC), invatatura se transmitea oral si este normal sa apara cate doua versiuni ale povestilor, conform celor doua regate.Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.